Geen seks met chems door corona: wat nu?

Tot 20 mei geen seks hebben vanwege het coronavirus. Dat wordt niet voor iedereen even makkelijk. Vooral als je vaak drugs/chems gebruikt tijdens seks, kan het moeilijk zijn om daar ineens mee te stoppen.

Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Dat betekent dus ook: geen seks. 

Waarom geen seks?

Het coronavirus is erg makkelijk overdraagbaar. De zorg in Nederland kan de toestroom aan patiënten niet aan. Daarom moet de verspreiding van het virus nu worden afgeremd. 

Als je seks hebt, ben je dichtbij elkaar en het virus is overdraagbaar via zoenen. Seksfeestjes of trio’s vormen een nog groter risico omdat er:
A: meer kans is dat één van de sekspartners het virus bij zich draagt
B: het virus dan aan alle deelnemende sekspartners kan worden overgedragen. 

Ook voor je eigen gezondheid

Chems zijn een belasting voor je lichaam. Mensen die heel regelmatig chems gebruiken, kunnen een verslechterde weerstand hebben. Hierdoor zijn ze minder bestand tegen het coronavirus. Kijk voor meer info over chems op Unity.nl/corona.

Bovendien loop je risico op soa en hiv. De mogelijkheden om je gratis te laten testen en behandelen zijn door de overbelasting van de GGD’en tijdelijk beperkt. Er zijn wel twee betrouwbare commerciële thuistesten en en via NoMoreC.nl kun je een hepatitis C thuistest doen.

Wat kun je wel doen?

Je kunt natuurlijk wel seks met jezelf hebben of met je (gezonde) partner met wie je in huis woont. Ook is seks via de webcam of videobellen een optie. Veel mannen gebruiken hun dating-apps voorlopig alleen voor een (spannende) chat of het uitwisselen van foto’s. 
Probeer jezelf zoveel mogelijk thuis te vermaken. Als jij je gestressd voelt door al het slechte nieuws over het coronavirus, is het beter om niet te veel social media en nieuws te bekijken. Je mag gewoon naar buiten, zolang je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Dus pak gerust de fiets of maak een wandeling om even te ontspannen.

Verlangen naar seks met chems

Als je regelmatig chems gebruikt tijdens seks, vind je het misschien lastiger om nu geen seks te hebben. Een spannende chat kan dan bijvoorbeeld juist een heftige behoefte (craving) oproepen naar seks en chems. Als je al een tijdje gestopt of geminderd was met chems, kan het zijn dat je het nu moeilijk vindt om het vol te houden. En misschien voel je juist nu een sterke aandrang om even te ontsnappen aan de stress van de coronacrisis in seks en drugs. 

Voor de een is het makkelijker dan voor de ander om zijn chemsgebruik te controleren. En misschien lukt het jou op dit moment niet goed, of wil je het helemaal niet. Dat is heel begrijpelijk!

Je staat er niet alleen voor

Je hoeft het gelukkig niet allemaal alleen te doen. Je kunt nu 5 dagen per week (tussen 11 en 17.00 uur) chatten met Mainline voor al je vragen over chemsex en hoe hier mee om te gaan. Ook de ervaringsdeskundige vrijwilligers van GGD Amsterdam staan voor je klaar met informatie en een luisterend oor. Stuur een mail naar chemsex@ggd.amsterdam.nl en ze bellen je terug. Op SexnTina.nl delen we o.a. tips over hoe om te gaan met heftige behoeftes en triggers en hier vind je tips van David Stuart over hoe je een pauze kunt nemen van je chems-gebruik.

Wil je graag doorgaan met chems? Check dan de info op SexnTina.nl om gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken.

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.