Krappe voorhuid of toompje

Een te krappe voorhuid of toompje geeft problemen met plassen, aftrekken, seks of het schoonhouden van je penis. Er zijn verschillende oplossingen om problemen met je voorhuid of toompje te verhelpen.

Voorhuid of toompje te strak

Als het moeilijk of zelfs onmogelijk is om je voorhuid achter de eikel te schuiven, kan het zijn dat je toompje (frenulum) of je voorhuid te nauw is. Een deel van de volwassen mannen houdt na de puberteit een voorhuid die te strak is. Dit heet phimosis.

De volgende problemen zijn het gevolg van een te strakke voorhuid of toompje:

  • Seks en masturberen is pijnlijk of zelfs onmogelijk
  • Je toompje of voorhuid kan bloeden of inscheuren tijdens seks
  • Schoonhouden van je eikel en voorhuid is moeilijk, wat tot, geurtjes, ongemak of ontstekingen kan leiden

Als je voorhuid te strak is, neem dan contact op met je huisarts. Die kan op basis van jouw verhaal en lichamelijk onderzoek vaststellen of medische behandeling noodzakelijk is.

Behandeling met hormoonzalf

Het oprekken van de voorhuid is een manier om de vernauwing van het toompje of de voorhuid te verhelpen. Je arts kan je een hormoonzalf (corticosteroïden) voorschrijven, deze helpt bij het oprekken. Gedurende enkele weken smeer je de corticosteroïdenzalf op het nauwste deel van de voorhuid. Dagelijks moet je de voorhuid iets oprekken, om de vernauwing te verhelpen.

Chirurgische behandeling of  besnijdenis (circumcisie)

Als behandeling met hormoonzalf niet werkt, of als de vernauwing erg sterk is, dan is chirurgische behandeling een optie. Door een klein sneetje te maken kan het te korte toompje verlengd worden.

Is een te nauwe voorhuid het probleem, dan kan de voorhuid gedeeltelijk of volledig weggehaald worden. Dit heet besnijdenis of circumcisie. Soms is het wegnemen van het nauwste stuk van de voorhuid voldoende, maar soms ook niet. Afhankelijk van hoeveel huid die weggenomen wordt, komt de eikel deels of helemaal bloot te liggen.  

Seks na besnijdenis

De eerste weken na de ingreep is een besneden penis erg gevoelig. Om huidinfecties te voorkomen moet je in het begin de penis regelmatig ontsmetten. Na enkele weken zijn de oplosbare hechtingen dichtgegroeid. Het is verstandig om te wachten met seks totdat de huid is dichtgegroeid. Ook masturberen kan de hechtingen kapottrekken, waardoor het herstel langer duurt.

Wondjes en huidbeschadigingen zijn toegangspoorten waardoor hiv, hepatitis C en andere’s soa’s makkelijk overgedragen worden. Wacht daarom liever met seks totdat de wondjes en hechtingen genezen zijn.
 
Na besnijdenis komt de eikel voor een deel of volledig bloot te liggen. Het wrijven van de eikel tegen ondergoed maakt dat de huidlaag van de eikel over een periode van maanden dikker en minder kwetsbaar wordt. De eikel kan hierdoor minder gevoelig voor prikkeling worden.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.