Problemen met klaarkomen

Klaarkomen kan op verschillende manieren niet gaan zoals jij het wil. Je kunt te snel klaarkomen, te laat of zonder genoeg gevoel. Soms lukt klaarkomen helemaal niet. Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen voor problemen met klaarkomen.

Te snel klaarkomen

Vroegtijdig of te snel klaarkomen hangt vooral af van wat jij of je sekspartner te snel vindt. Er zijn allerlei manieren om je orgasme uit te stellen. Blijft (te) snel klaarkomen een probleem, praat dan eens met een seksuoloog. Je huisarts kan je doorverwijzen.

Ben je heel erg opgewonden, dan is snel klaarkomen daar meestal het gevolg van. Snel of vroeg klaarkomen is pas een probleem als jij of je sekspartner vindt dat het té vroeg is. Of als je bij het snelle klaarkomen weinig of niets voelt van je orgasme.

Niet of te laat kunnen klaarkomen

Veel mannen hebben af en toe problemen met klaarkomen. Deze problemen zijn meestal tijdelijk. Problemen met niet kunnen klaarkomen worden veroorzaakt door:

 • Onvoldoende zin in seks of onvoldoende seksuele prikkeling
 • Pijn tijdens seks
 • Alcohol, drugs of medicijnen
 • Vermoeidheid, stress of depressie
 • Lichamelijke oorzaken of ziekte.

Klaarkomen zonder gevoel

Bij klaarkomen zonder gevoel heb je wel een zaadlozing, maar niet het gevoel van een orgasme. Dit kan komen doordat je niet lekker in je vel zit of schuldgevoelens hebt over seks. Ook lichamelijke aandoeningen kunnen orgasme zonder gevoel veroorzaken, zoals suikerziekte (diabetes) en dwarslaesie. Soms veroorzaakt een te heftige prikkeling van de prostaat een zaadlozing zonder dat je het gevoel hebt klaar te komen.

Klaarkomen zonder sperma

Als je het gevoel van orgasme hebt zonder dat er sperma naar buiten komt, dan heet dit ‘droog’ klaarkomen. Als je last blijft houden van droog klaarkomen, kan dit een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door gebruik van medicatie of door prostaatproblemen. Vraag je huisarts om advies als het probleem zich aanhoudt.

Orgasme uitstellen

Om te voorkomen dat je klaarkomt, kun je je orgasme op verschillende manieren uitstellen. Zeker als jij of je sekspartner vindt dat je te snel klaarkomt, is het de moeite waard om te leren je orgasme uit te stellen. Je kunt dit het beste oefenen tijdens masturberen.

 • Met de ‘start-stopmethode’ ontdek je hoe jij je orgasme uitstelt: Stop met masturberen zodra je voelt dat je bijna klaarkomt (net voor ‘the point of no return’).
 • Ga zodra de spanning wat gezakt is weer verder met masturberen, totdat je bijna klaarkomt.
 • Stop dan weer op tijd en herhaal dit totdat je klaarkomt.
 • Ondertussen kun je je aandacht verplaatsen naar andere lichaamsdelen, zoals je tepels, ballen of lippen.

Andere tips om klaarkomen uit te stellen:

 • Knijpen onder je eikel: leg net voor het klaarkomen je hand om je penis en duw 4 seconden met je duim vlak onder de eikel tegen het toompje aan de achterkant van je penis.
 • Spieren ontspannen: houd je been- en bilspieren ontspannen. Hierdoor vermindert de spanning in je lichaam en vertraagt je orgasme.
 • Speciale condooms en glijmiddel: gebruik speciale condooms of glijmiddel waarin stofjes zitten die je penis tijdelijk een beetje verdoven. Deze zijn te koop bij sekswinkels en condoomspeciaalzaken.
 • Vooraf klaarkomen: Als in een paar uur meer dan één keer kan klaarkomen, kun je voor de seks jezelf aftrekken en zo wat druk van de ketel halen. De meeste mannen komen daarna minder snel klaar.

Oplossingen voor orgasmeproblemen

Om plezierige seks te hebben, moet je in ieder geval:

 • Voldoende zin in seks hebben en opgewonden zijn
 • Goed gestimuleerd worden
 • Geen last van pijn hebben.

Zorg ervoor dat je fit en ontspannen bent en lekker in je vel zit. Vermijd het gebruik van alcohol of drugs bij seks als je merkt dat dit het klaarkomen moeilijk maakt.

Praten met huisarts of seksuoloog

Blijf je problemen houden met klaarkomen? Of denk je dat er misschien een lichamelijke oorzaak is van de problemen? Praat dan met je huisarts. Die kan je zo nodig doorverwijzen naar een uroloog of seksuoloog.

Gebruik je medicijnen?

 • Check in de bijsluiter of er orgasmeproblemen als bijwerkingen in staan.
 • Bespreek met je arts of er alternatieven zijn voor je medicijnen die minder bijwerkingen hebben.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.