Geweld in relaties

Lichamelijk, geestelijk, verbaal en seksueel geweld. Ook binnen relaties tussen mannen komen deze vormen van huiselijk geweld voor. Voorbeelden zijn schelden, slaan, spullen vernielen en verkrachten. Het is verwarrend: jullie houden van elkaar en toch is er sprake van agressie. Stop het geweld. Praat erover met je partner en met iemand buiten de relatie, bijvoorbeeld je huisarts. Of ga naar het Steunpunt Huiselijk Geweld. Dat is de eerste stap naar een oplossing.

Geweld binnen je relatie

Als geweld in je eigen (thuis)omgeving plaatsvindt, heet het ook wel huiselijk geweld. Er zijn allerlei vormen van geweld mogelijk. Deze vormen van huiselijk geweld komen net zo goed voor in homoseksuele als in heteroseksuele relaties:

  • Verbaal geweld: schelden of bedreigen
  • Fysiek of lichamelijk geweld: slaan, mishandelen, spullen vernielen
  • Geestelijk geweld: bedreigen, kleineren, onder druk zetten
  • Seksueel geweld: seksuele handelingen doen tegen iemands wil, zoals aanranden, verkrachten

Het kan heel verwarrend zijn als je partner jou onder druk zet of geweld tegen je gebruikt, of jij tegen hem. Je houdt van hem en meestal kunnen jullie het goed met elkaar vinden, tot er iets misgaat. Het begint bijvoorbeeld met een ruzie, waardoor een van jullie de zelfbeheersing verliest en gaat schelden of slaan. Of tijdens seks gaat een van jullie over elkaars grenzen heen, door de ander onder druk te zetten.

Praten met iemand anders

Als er sprake is van geweld binnen je relatie, is het belangrijk dat je er met iemand over praat die je vertrouwt. Praat met iemand die buiten je relatie staat, om te kijken waar het probleem vandaan komt. Dat kan moeilijk zijn, omdat je je schaamt voor de situatie, of omdat je niet wilt toegeven dat er serieuze problemen zijn in je relatie. Homorelaties kennen dezelfde problemen als heterorelaties, maar dat is niet altijd makkelijk om toe te geven. Toch lucht het op als je jouw verhaal aan iemand kwijt kunt.

Praten met je partner

Probeer het geweld binnen je relatie met je partner te bespreken. Ontdek samen met hem waar het geweld vandaan komt en wat de redenen of oorzaken zijn. Er is niet altijd een duidelijke ‘dader’ en ‘slachtoffer’. Daarom kan het voor jullie allebei moeilijk zijn om te praten over de bron van de agressie.

Zoek hulp

Als jullie er samen niet uitkomen, maar wel iets aan het geweld willen doen, zoek dan professionele hulp. Relatietherapie betekent niet het einde van je relatie. Zoek hulp die gericht is op het stoppen van het geweld. Als je partner niet met jou wil praten of weigert om in therapie te gaan, kun je zelf hulp zoeken om je hart te luchten en inzicht te krijgen in de situatie.

  • Ga naar je huisarts of een Steunpunt Huiselijk Geweld voor hulp en advies
  • Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog
  • Wees in het gesprek met een hulpverlener duidelijk. Vertel hoe jullie ruzies eruit zien
  • Je hoeft zijn gedrag niet te accepteren. Op deze manier neem je de regie in eigen hand en doorbreek je de vicieuze cirkel van geweld

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.