Meld geweld bij de politie

Heb je te maken met geweld gehad? Zorg ervoor dat dit stopt. Als slachtoffer kun je aangifte of melding doen bij de politie. De politie beschermt en ondersteunt je. Verder geven de Steunpunten Huiselijk Geweld deskundige hulp en advies bij geweld binnen relaties. Het is belangrijk dat je na geweld goed voor jezelf zorgt. Als je denkt dat je risico hebt gelopen op hiv of een andere soa, laat je dan testen.

Steun van de politie: doe aangifte

Om het geweld te stoppen of om de dader te bestraffen, kun je als slachtoffer een beroep doen op de politie. Het helpt als je de politie in een vroeg stadium op de hoogte brengt.

  • Binnen de politie is steeds meer aandacht voor geweld en discriminatie tegen homomannen, biseksuelen en transgenders.
  • Via Roze in Blauw werkt de politie aan een veiligere omgeving voor homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders.

Aangifte bij seksueel geweld

Als je misbruikt, verkracht of aangerand bent, is het belangrijk om aangifte te doen tegen de dader. Zorg dat je zo veel mogelijk bewijs hebt tegen de dader.

  • Ga naar de politie en doe liefst zo snel mogelijk aangifte. Door douchen, tandenpoetsen, drinken en kleding wassen kun je belangrijke sporen verwijderen die als bewijs kunnen dienen.
  • Voordat je aangifte kunt doen, geeft de politie je informatie en uitleg over de procedure. http://www.centrumseksueelgeweld.nl/

Huiselijk geweld

Verspreid over Nederland vind je Steunpunten Huiselijk Geweld. Deze Steunpunten geven deskundige hulp en advies als je slachtoffer bent van geweld binnen je relatie of huiselijk geweld. In gevaarlijke situaties kun je ook de politie bellen en aangifte doen van huiselijk geweld. Zo kan de politie jou op tijd ondersteunen en beschermen.

  • Zorg dat je bewijzen hebt: foto's van verwondingen of getuigenissen van buren of vrienden die van het geweld op de hoogte zijn.
  •  De politie heeft ervaring met geweld in relaties en maakt bijvoorbeeld afspraken met daders.

Zorg goed voor jezelf

Zorg na lichamelijk geweld goed voor jezelf. Ontspan en verzorg jezelf. Als het ernstig is, ga dan naar de huisarts of de spoedeisende hulp. Als je risico hebt gelopen op hiv of een andere soa, laat je dan testen.

Hulp na de relatie

Lichamelijk en geestelijk geweld binnen je relatie is niet normaal. Als je partner niet verandert, overweeg dan om bij hem weg te gaan.

Ook na de relatie is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het kan zijn dat je onzeker bent geworden door het geweld van je vriend, of dat je geen nieuwe relatie aan durft te gaan. Ook daarom is het belangrijk om je ervaringen goed te verwerken. Met vrienden en eventueel met een psycholoog of andere professionele hulpverlener.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.