Geen zin in seks

Seks en seksualiteit zijn voor veel mannen belangrijke onderdelen van hun leven, maar niet altijd. Seks hebben is geen must. Het hoeft niet. Geen zin in seks is meestal van tijdelijke aard, bijvoorbeeld door stress of gezondheidsproblemen. Als je single bent, is minder zin in seks zelden een probleem. In relaties kan het een probleem worden, als één van de twee partners wel zin heeft en de ander niet.

De volgende oorzaken spelen vaak een rol als je geen of minder zin in seks hebt:

Stress of vermoeidheid

Door stress of spanning krijg je minder zin, omdat je onvoldoende aandacht of tijd kan vrijmaken voor seks. Als je niet uitgerust bent, kun je ook geen energie vrijmaken voor seks.

Onzekerheid, angst of schaamte

Je kunt bang zijn dat je geen erectie krijgt, of dat er iets mis gaat tijdens seks. Ook kun je onzeker zijn over je lichaam. Of je schamen voor je lichaam of je seksuele interesses. Hierdoor is het moeilijker te genieten en krijg je minder zin in seks.

Depressie en somberheid

Als je niet lekker in je vel zit, is het moeilijker om je tot seks te zetten. Bijvoorbeeld door een heftige gebeurtenis, omdat je sombere gedachten hebt of omdat je seks niet de moeite waard vindt. Voor sommige mannen is seks juist een afleiding als je depressief of somber bent. Dan is het vaak moeilijk om je eigen wensen en grenzen te bewaken.

Relatieproblemen

Problemen in je relatie zijn een veelvoorkomende oorzaak van minder zin in seks. Ruzies, spanningen of juist sleur maken dat een van jullie minder zin in seks heeft. Ook kan het zijn dat problemen in bed tot minder zin in seks leiden. Bijvoorbeeld als een van jullie te veel op zijn eigen plezier gericht is, of dingen doet die de ander eigenlijk niet lekker vindt. Probeer hierover altijd met je partner te praten.

Meer zin in seks krijgen

Om ervoor te zorgen dat je weer meer zin in seks krijgt, is het belangrijk de oorzaak van het probleem aan te pakken. Er zijn verschillende oplossingen waardoor je weer meer zin in seks krijgt:

  • Neem tijd voor jezelf. Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging. Als de stress wordt veroorzaakt door je werk of in je familie, bespreek dan met iemand wat je kan doen om de stress te verminderen.
  • Doorbreek de negatieve spiraal waar je door angst of onzekerheid in komt. Praat met je sekspartner over je onzekerheid of negatieve gevoelens.
  • Richt je aandacht op leuke en positieve dingen. Verwen jezelf met iets waar je een goed gevoel van krijgt.
  • Praat met je (seks)partner over wat je dwars zit, of wat je graag anders zou willen doen. Neem extra tijd voor elkaar om samen leuke dingen te doen.

Hulp en advies

Op Seksualiteit.nl vind je meer tips en oefeningen voor zin in seks.

  • Als dit niet helpt, zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld via de huisarts. Bespreek welke mogelijkheden er zijn met je huisarts, of vraag om een doorverwijzing naar een seksuoloog.
  • Check voordat je naar een seksuoloog gaat, of jouw zorgverzekering de kosten vergoedt.
  • Ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je online hulp bij seksuele problemen krijgen via Vrijfijn.nl!

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.