Hiv en seksuele problemen

Je seksleven kan er anders uit gaan zien wanneer je weet dat je hiv hebt. Seksuele problemen komen vaker voor bij mannen met hiv . Dit komt meestal door medicijngebruik en de invloed van hiv op je lichaam en je leven.

Minder zin in seks

Horen dat je hiv hebt is voor veel mannen een heftige gebeurtenis, die veel spanning veroorzaakt. Hierdoor kun je geen of minder zin in seks hebben. Ook door het gebruik van medicijnen, zoals hiv-remmers kan je zin in seks verminderen. In de meeste gevallen komt de zin in seks weer terug zodra je lichaam en geest gewend zijn geraakt aan de nieuwe situatie. Blijft minder zin in seks een probleem voor je, neem dan contact op met je hiv-behandelaar.

Erectieproblemen

Als je hiv hebt, kun je moeite hebben om een erectie te krijgen of te houden. Erectieproblemen komen door de invloed van hiv op je lichaam of als bijwerking van hiv-medicatie.

Hoe vaker het niet lukt een erectie te krijgen, hoe vaker je erover gaat piekeren en hoe minder ontspannen je bent. Je komt dan in een vicieuze cirkel. Om dit te doorbreken, kan het helpen om in plaats van seks je aandacht te richten op knuffelen, masseren of op het plezier van de ander. Dan valt de druk weg om te moeten presteren. Juist dan lukt het vaak weer om stijf genoeg te worden om seks te hebben.

Medicijnen en erectiepillen

Als je erectieproblemen blijft houden, bespreek dit dan met je hiv-behandelaar. Soms helpt het om over te gaan op andere hiv-remmers.
Ook kan je behandelaar erectiemiddelen voorschrijven. Bespreek het gebruik van erectiepillen altijd met een arts, zeker als je andere medicijnen slikt of (af en toe) drugs gebruikt.

Problemen met klaarkomen

Sommige mannen komen te snel klaar of juist te langzaam. Afhankelijk van het orgasmeprobleem zijn hier verschillende oplossingen voor. Zo zijn er oefeningen om je orgasme uit te stellen. En manieren om ervoor te zorgen dat je ontspannen en opgewonden genoeg bent om klaar te komen.

Angst voor overdracht en serosorteren

Als je partner geen hiv heeft, is de gedachte dat je hiv kan overdragen  voor veel mannen een drempel om van seks te  genieten. Of je bent bang dat een sekspartner die geen hiv heeft je afwijst vanwege hiv. Als je hiv goed behandeld wordt en de hoeveelheid virusdeeltjes in je bloed ondetecteerbaar is, dan is de kans dat je hiv overdraagt heel klein. Condooms zorgen daarnaast voor extra bescherming tegen hiv en soa’s.


Wil je voorkomen dat er tussen jou en je sekspartner spanningen ontstaan over hiv tijdens of voor de seks? Dan is serosorteren een oplossing. Dit betekent dat je je sekspartner uitkiest aan de hand van zijn hiv-status. Hij weet hoe het is om seks te hebben en te leven met hiv. Jullie hoeven je allebei dan geen zorgen te maken over overdracht van hiv.

Seksuoloog

Mochten de problemen aanhouden, dan kun je voor hulp en advies bij een seksuoloog langsgaan. Bespreek dit met je huisarts of hiv-behandelaar en kies een seksuoloog die ervaring heeft met het behandelen van hiv-positieve mannen.

Meer informatie

Wil je meer weten over seksualiteit en hiv? De Hiv Vereniging biedt op haar website meer informatie, tips en seksuologische hulpverlening. van de Hiv Vereniging. Bekijk ook de brochure 'Positieve seksualiteit'.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.