Seksverslaving?

Genieten van (veel) seks is geen probleem. Er is pas sprake van seksverslaving als je je seksleven niet meer onder controle hebt en je niet meer goed functioneert in je dagelijkse leven.. De dwangmatige behoefte aan seks beheerst dan jouw dagelijkse leven. Er ontstaan problemen, zoals gevoelens van schuld of schaamte, relatieproblemen of problemen met je sociale leven, werk of justitie. Seksverslaving is een omstreden begrip: het is in tegenstelling tot alcohol- of drugsverslaving geen algemeen erkende aandoening. Hoe vaak je seks hebt, zegt heel weinig. Beleef je plezier aan veel seks, zonder dat dit je dagelijkse leven overhoop gooit? Dan is er niets aan de hand.

Geen controle over seks

Het belangrijkste kenmerk van ‘seksverslaving’ is dat je het gevoel hebt, geen controle te hebben over je seksuele behoefte. Je voelt je niet in staat om minder met seks bezig te zijn. Of gaat steeds verder met seks. Hierdoor ontstaan negatieve gevoelens over jezelf en problemen in je dagelijkse leven.

 

Controle en plezier terugkrijgen

De oplossing voor seksverslaving ligt in het terugkrijgen van het gevoel van controle over seks en je dagelijkse leven. Dit begint met een goed gevoel van eigenwaarde. Als je goed in je vel zit, houd je beter grip op wat je plezier geeft. Ook als het gaat om seks.


Neem contact op met je huisarts als je voelt dat je geen controle over je seksleven hebt. Die kan je advies geven en zo nodig doorverwijzen naar een seksuoloog.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.