Losse partners en allebei hiv

Heb je seks met een partner die net als jij hiv heeft? Als het om hiv gaat, kunnen jullie besluiten geen condoom te gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn voor een andere variant van hiv. Ook is de kans dat je via seks een resistent virus oploopt klein, zolang je medicatie gebruikt en je eigen virus onmeetbaar is. Condooms gebruiken blijft verstandig als je andere soa’s zoveel mogelijk wilt voorkomen. Laat je sowieso iedere drie maanden testen op soa’s, en regelmatig op hepatitis C als je hierop risico loopt.

Geen zorgen over herinfectie met andere variant van hiv

Als je opnieuw geïnfecteerd raakt met  een andere variant van hiv dan spreek je van een  ‘her-infectie’ of een ‘superinfectie’ . Tot voor kort werd gedacht dat herinfectie zeldzaam was. Door betere meettechnieken weten we nu dat het vaker voorkomt. Toch lijkt het dat je je geen zorgen hoeft te maken over  herinfecties . Doordat het tweede virus meestal in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig is denken artsen dat  het geen gevolgen heeft. Het heeft geen invloed op je hiv-behandeling.

Hiv-remmers beschermen tegen herinfectie met resistent hiv

Een resistent hiv is een virus dat ongevoelig is geworden voor de medicatie die je slikt. In het verleden is een aantal herinfecties met resistent virus gevonden. Op een enkele persoon na was dat steeds bij hiv-positieven die (nog) geen hiv-remmers gebruikten. Als je goed behandeld wordt met hiv-medicatie, dan hoef je hier dus geen zorgen over te maken. 

Iedere drie maanden testen op soa’s

Als je hiv hebt dan heb je een grotere kans op soa’s. Condooms beschermen zeer goed tegen de meeste soa’s, maar niet volledig. Soa’s kun je bijvoorbeeld ook met een vinger of oraal overbrengen. Als jullie niet elkaars enige sekspartner zijn, laat je dan iedere drie maanden op soa’s testen.

Testen op hepatitis C

Hiv-positieve homo- en bimannen lopen risico op seksueel overdraagbare hepatitis C als ze groepsseksfeestjes bezoeken, toys glijmiddel en drugsattributen delen, fisten of langdurig neuken. Je hiv-behandelaar checkt twee per jaar je leverwaarden en houdt op die manier in de gaten of je eventueel hepatitis C hebt opgelopen. Denk je dat een groot risico loopt op hepatitis C? Het is dan verstandig je iedere drie maanden te laten testen. Ga voor deze extra testen naar je soa-poli of naar je huisarts.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2017.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.