Losse partners en een van beiden hiv

Condooms beschermen tegen soa's en hiv. Heeft één van jullie hiv? En wordt de infectie succesvol behandeld met hiv-remmers, waardoor de viral load minstens 6 maanden ondetecteerbaar is? Dan kan hiv niet meer overgedragen worden. Gebruik je niet (altijd) een condoom? PrEP voorkomt dat je hiv oploopt, maar beschermt niet tegen andere soa[s. Sommige mannen passen manieren toe tijdens de seks de kans op hiv te verkleinen. Deze strategieën zijn helaas niet waterdicht. Je loopt nog steeds risico op hiv en andere soa's.

Vier manieren om hiv te voorkomen

Om te voorkomen dat je hiv oploopt of overdraagt, zijn er deze vier manieren:

  1. Condooms zijn het enige beschermingsmiddel tegen hiv én andere soa's. 
  2. Een ondetecteerbare viral load vormt een extra bescherming bovenop het condoom. Succesvolle hiv-behandeling zorgt ervoor dat de hoeveelheid virus in het bloed (viral load) ondetecteerbaar wordt. Is dit 6 maanden het geval, dan wordt hiv niet meer overdragen tijdens seks. Mocht het condoom scheuren of afglijden, dan is er geen reden tot paniek. 
  3. Is de viral load van je hiv-positieve partner wel meetbaar? Bijvoorbeeld om hij (nog) geen hiv-behandeling slikt? Dan is er wel risico op hiv als je neukt zonder condoom. Of als het condoom scheurt. Ga dan zo snel mogelijk naar de GGD, soa-poli of een eerste hulp bij jou in de buurt. Overleg of je in aanmerking komt voor PEP-behandeling. PEP verkleint je kans op hiv. Hoe eerder je begint, des te groter de kans dat je hiv-negatief blijft.
  4. PrEP is een pil die voorkomt dat je hiv krijgt. PrEP biedt zeer goede bescherming tegen hiv, zolang je de pillen op de juiste momenten slikt.

Wil je gaan voor zekerheid? Of heb je geen zin om pillen te slikken om hiv te voorkomen? Of vind je het lastig om met sekspartners over hiv te praten? Dan zijn condooms de makkelijkste en beste manier om jezelf tegen hiv en andere soa's te beschermen.

Hiv-negatief en niet (altijd) condooms gebruiken

Ben je hiv-negatief? En lukt het niet altijd om condooms te gebruiken, of wil je liever geen condooms gebruiken? Bij neuken zonder condoom loop je het meeste risico op hiv en andere soa's. Overweeg of PrEP iets voor je is.

De volgende manieren kunnen het risic op hiv mogelijk enigszins verkleinen:

  • Zorg dat je alleen maar neukt (als 'top') en je niet laat neuken (als 'bottom').
  • Laat je je wel neuken? Laat je partner niet in je klaarkomen en zeg hem dit ook vooraf.
  • Vraag je partner of hij zich iedere drie maanden op soa’s laten testen. Door een soa wordt de kans dat hij hiv overdraagt groter, ook als is het virus in zijn bloed onmeetbaar.

Let op:

Je loopt nog steeds risico op een hiv-infectie. Je verkleint hiermee slechts mogelijk het risico op hiv. Bedenk ook dat je met deze strategieën op basis van vertrouwen handelt. Je weet nooit helemaal zeker hoe het zit met de hiv-status, behandeling en viral load van je sekspartner. Hetzelfde geldt voor de driemaandelijkse soa-check: ook al laat je hiv-positieve partner zich iedere drie maanden testen, tussendoor kan hij een soa oplopen. Ook kan zijn laatste test een soa gemist hebben, omdat het soms langere tijd duurt voordat een soa (zoals syfilis) aan te tonen is.

Hiv-positief en niet (altijd) condooms gebruiken

Ben je hiv-positief en gebruik je niet altijd condooms? Als je hiv succesvol behandeld wordt en je viral load minstens zes maanden ondetecteerbaar is, dan kun je hiv niet meer overdragen op anderen. 

De volgende strategieën verkleinen de kans op hiv-overdracht mogelijk enigszins:

  • Neuk niet actief, maar laat je alleen maar neuken. De kans dat je hiv overdraagt is dan kleiner.
  • Neuk je wel actief, kom dan niet klaar in je partner.
  • Doe iedere drie maanden een soa-check. Zo kom je soa’s eerder op het spoor. Door een soa wordt de kans dat je hiv overdraagt via sperma of anusvocht groter, ook al is het virus in je bloed onmeetbaar.

Praten over hiv

Vind je het niet nodig om aan je sekspartner te vertellen dat je hiv hebt, omdat je viral load ondetecteerbaar is? Er is een goede reden om toch over hiv te praten. Je partner hoeft niet in paniek te raken mocht er iets misgaan met condoomgebruik.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: maart 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Justin (24) gebruikt PrEP

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.