Bespreek wensen en grenzen

Praten met je sekspartners over wat jullie wel of niet willen doen, is belangrijk om je seksleven leuk en gezond te houden. Vooraf of tijdens de seks communiceren is de beste manier om achteraf geen spijt te hebben over seks. Onder invloed van alcohol of drugs is de kans groter dat je over je eigen grenzen gaat.

Wensen en grenzen aangeven

Seks is het prettigst als je ontspannen bent. De gouden regel is: bij twijfel niet doen. Geef bij je sekspartner altijd aan waar je wensen en grenzen liggen. Als het goed is, respecteert hij jou. Dat betekent dat hij niet doorgaat als jij hem vraagt te stoppen. 

 • Het is vaak makkelijker om te zeggen wat je wel leuk vindt in plaats van wat niet. Bijvoorbeeld: 'ik vind het lekkerder om je te pijpen’, in plaats van: 'Ik wil niet dat je me neukt’.
 • Ben je nieuwsgierig, maar heb je weinig ervaring met seks of bepaalde sekstechnieken? Zeg dit dan vooraf tegen je sekspartner. Dat is voor jullie allebei prettiger. 

Vóór de seks

Via internet over seks praten vinden de meeste mensen veel makkelijker dan in een bar of in de slaapkamer. Datingwebsites en apps geven allerlei mogelijkheden om in je profiel te beschrijven wat je zoekt of (niet) wilt. Zo maak je aan iedereen snel duidelijk waar jouw wensen en grenzen liggen.

Praktische tips:

 • Praat van tevoren over condoomgebruik. 'In the heat of the moment' lukt praten over condoomgebruik niet altijd.
 • Praat over wat je zou willen doen, maar maak geen beloftes. Seks loopt vaak anders dan je had verwacht.

Praten over condooms, soa's en hiv

Misschien dat je partner zich tegen hiv beschermt met PrEP. Of dat hij hiv heeft, maar het virus niet kan overdragen omdat hij dankzij behandeling een ondetecteerbare viral load heeft. Of dat je sekspartner zegt dat hij net getest is en niets heeft.

Het is altijd belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je je tegen hiv en soa's wilt beschermen. Je kunt beter voor je eigen gezondheid zorgen dan afhankelijk te zijn van je sekspartner.

 • Condooms heb je zelf in de hand en beschermen het beste tegen soa's en hiv.
 • PrEP of een ondetecteerbare viral load beschermen niet tegen andere soa's, alleen tegen hiv.
 • Een testuitslag is alleen betrouwbaar als de soa-test op het goede moment is gedaan. Ook geven soa's niet altijd klachten. Iemand kan ongemerkt een soa op jou overdragen.

Praten tijdens de seks

Niet iedereen wil alles van tevoren bespreken. Misschien dat je pas tijdens de seks ontdekt waar jij op dat moment zin in hebt.

 • Soms hoef je hiervoor geen woord te wisselen. Bijvoorbeeld door hem vast te pakken en hem in een bepaalde richting te duwen, of door condooms en glijmiddel duidelijk in het zicht bij je te houden.
 • Pikt hij jouw hint niet op? Geef dan kort en duidelijk aan wat jij wilt dat er gebeurt. Vraag bijvoorbeeld of hij op z'n rug wil liggen, of dat hij een condoom omdoet.
 • Luistert hij niet naar je of doet hij iets wat jij onprettig vindt, pauzeer dan met de seks. 
 • Je kunt beter tussendoor ophouden dan een vervelende ervaring opdoen. Er komt altijd weer een kans op seks.

Na seks toch spijt

Veel mannen hebben achteraf wel eens spijt gehad van seks. Soms valt seks gewoon tegen, of lukt het niet zo goed als je had gehoopt. Of je krijgt een ongelukje, zoals dat je bij anale seks niet helemaal schoon blijkt te zijn. Dit zijn dingen die kunnen gebeuren. Je hoeft jezelf of je sekspartner zoiets niet kwalijk te nemen.

Praat hier wel over met je sekspartner, zeker als je vaker seks hebt met hem:

 • Door een gesprek kun je toch een goed gevoel overhouden aan teleurstellende seks.
 • Door te praten neem je schaamte weg en wordt het makkelijker om over seks te praten.
 • Zijn beleving van de situatie kan jou ook op nieuwe gedachtes brengen en jullie seksleven helpen verbeteren.
 • Probeer te ontdekken op welke momenten het anders liep dan je had verwacht. Zo kun je problemen de volgende keer voorkomen.

Seks onder invloed

Als je alcohol of drugs genomen hebt bij de seks, ga je makkelijker over je grenzen heen. Vervelende ervaringen door seks onder invloed kun je wel voorkomen. Gebruik alleen drugs als je lekker in je vel zit en praat met je partner over wat jullie willen doen tijdens seks.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: december 2017.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Alexander (44) kiest voor condooms

Dirk (37) kiest voor PrEP

Johnny (30) kiest voor vertrouwen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.