Bij jou thuis of bij hem

Als je met iemand afspreekt om seks te hebben, bedenk dan welke plaats het beste is. Bij jou thuis (‘ontvangen’) is handig als je alleen woont. Spreek je bij hem af (‘verplaatsen’), dan kun je makkelijker weg als het tegenvalt. Zorg zelf voor voldoende condooms en glijmiddel. Slik je PrEP? Neem dan een aantal pillen mee, zodat je PrEP op het gewenste tijdstip kan slikken. En zeg het eerlijk als je toch geen zin in seks hebt met hem. Let ook op je waardevolle spullen als je iemand niet kent. Zo houd je een date veilig en gezond.

Seks bij jou thuis: ontvangen

Nodig je een sekspartner bij jou thuis uit, dan noemen mannen dit ook wel ‘ontvangen’. Zorg dat het goed geregeld is:

 • Als je zelfstandig woont, heb je het rijk alleen. Dit maakt afspreken bij jou thuis heel makkelijk.
 • Als je samenwoont met huisgenoten, familieleden of een vaste partner, dan moet je met anderen rekening houden als je iemand uitnodigt. Je kunt anderen inlichten dat je bezoek krijgt, of je met je date afzonderen. Je kunt ook wachten tot je alleen thuis bent.
 • Als je een open relatie hebt en samenwoont, maak dan afspraken met je vaste partner over het ontvangen van andere sekspartners in jullie huis. Als je vaste partner onverwacht thuiskomt, kan dit een onaangename verrassing zijn voor jullie allemaal.
 • Een seks-date valt soms tegen. Kies voor een vriendelijke manier om duidelijk te maken dat jullie geen seks gaan hebben.

 

Tips voor seks bij jou thuis:

 • Check voordat je iemand bij jou thuis uitnodigt wat jullie verwachtingen zijn. Zijn jullie op zoek naar seks of naar een gezellige avond?
 • Zorg dat je voldoende condooms en glijmiddel in huis hebt. Heb je misschien niet genoeg en verwacht je dat jullie gaan neuken? Vraag dan aan je date of hij condooms en glijmiddel kan meebrengen. Je maakt op die manier ook meteen duidelijk dat je een condoom wilt gebruiken tijdens de seks.
 • Leg waardevolle spullen uit het zicht, zoals geld, telefoons, bankpasjes, portemonnees en paspoorten.

Seks bij hem thuis: verplaatsen

Ga je naar hem voor een seks-date, dan heet dit ook wel ‘verplaatsen’. Denk aan het volgende:

 • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee, maar wel je telefoon en oplader. Mocht je date anders verlopen, dan kun je altijd iemand bereiken.
 • Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van hem om weer thuis te komen. Check bijvoorbeeld van tevoren het openbaar vervoer.
 • Neem condooms en glijmiddel mee. Hiermee voorkom je dat je de seks-date moet onderbreken als hij onvoldoende voorraad in huis heeft.
 • Een date verloopt het beste als jullie allebei ontspannen zijn. Valt de date tegen, voel je dan niet verplicht om verder te gaan omdat je bij hem thuis bent.
 • Het voordeel van verplaatsen is dat, als het tegenvalt, je gemakkelijk kunt weggaan.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: maart 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.