Darkrooms

Darkrooms zijn donkere of weinig verlichte ruimtes waar mannen seks hebben met elkaar. Je vindt ze bijvoorbeeld in bars en sauna’s. Bezoekers communiceren via aanraking en lichaamstaal. In darkrooms lopen ook mannen rond die een soa hebben. Bescherm je hiertegen. Gebruik condooms en glijmiddel. Ook is het verstandig je regelmatig te laten testen op soa’s en je te laten vaccineren tegen hepatitis B.

Darkrooms

Zoals de naam al zegt, darkrooms zijn donkere of weinig verlichte ruimtes. Het is een ontmoetingsplaats voor mannen die seks met andere mannen willen. Darkrooms vind je in sekssauna's, bars, clubs en in sommige seksbioscopen. Darkrooms zijn er in alle soorten en maten, van kleine kamers tot complete verdiepingen met donkere doolhoven. Het is er meestal warm. En je hoort weinig mannen onderling praten. Je hoort alleen het gestommel van cruisende (zoekende) mannen en het geluid van mannen die seks met elkaar hebben.

Communiceren in darkrooms

Als je ogen aan het donker gewend zijn, kun je de omtrekken van je medebezoekers zien. Uitgebreide gesprekken zijn in de meeste darkrooms uit den boze. Communicatie gaat bijna alleen door aanraking en lichaamstaal. Op de volgende manieren laat je zien dat je interesse hebt in seks:

 • Is de darkroom niet helemaal donker, dan is een indringende blik soms al genoeg om iemand te verleiden.
 • Loop je langs iemand die je bevalt, dan kun je hem met je schouder aanstoten.
 • Met een hand op zijn schouder, op zijn buik of zijn billen maak je ook jouw interesse duidelijk.
 • Een nog directere boodschap is met je hand over zijn kruis gaan.
 • Als de interesse wederzijds is, kunnen jullie verder gaan.

Het is lastig van tevoren iemands grenzen in te schatten in een darkroom. Dit kun je doen:

 • Als iemand je betast en dat bevalt je niet, duw zijn hand dan weg.
 • Respecteer het als een ander aangeeft dat hij niet gediend is van jouw aandacht.

Toeschouwers

In een darkroom is het niet altijd makkelijk alleen met iemand seks te hebben. Houd er rekening mee dat andere bezoekers toekijken of met jullie mee willen doen. Als jullie dat niet zien zitten, geef dat dan aan door hun handen weg te duwen of jullie af te zonderen van de rest. Een drukke darkroom is in ieder geval geen plek waar je ongestoord je gang kunt gaan.

Tips voor veilige en gezonde seks in de darkroom

Wil je seks in een darkroom zo gezond en veilig mogelijk houden, houd dan rekening met het volgende:

 • Neem zelf voldoende condooms en glijmiddel mee. In het donker condooms en glijmiddel zoeken is lastig. Bij de bar of bij de ingang van de sekslocatie zijn condooms en glijmiddel vaak gratis verkrijgbaar.
 • In het donker een condoom omdoen is lastig. Oefen desnoods thuis om ervoor te zorgen dat je blind op de juiste manier het condoom omdoet.
 • Als jij je laat neuken, let er dan zelf op dat je sekspartner een nieuw condoom en vers glijmiddel gebruikt. Hij kan namelijk daarvoor iemand anders hebben geneukt met hetzelfde condoom.
 • Was je handen na de seks om te voorkomen dat je via je vingers soa’s op jezelf of anderen overbrengt. Wasbakken en toiletten vind je meestal niet in de darkroom zelf, maar daarbuiten.
 • Een darkroom is een ideale plek voor zakkenrollers. Neem in een darkroom dus liever geen waardevolle spullen mee, zoals je portemonnee, telefoon, bankpasjes en sleutels. Laat deze thuis of in leg ze in een beveiligde garderobe.

Soa’s en hiv

Het is gemakkelijk om in een volle darkroom met verschillende mannen seks te hebben. Zo verspreiden soa’s zich gemakkelijk onder bezoekers. Helaas laat niet iedereen die in de darkroom rondloopt, zich regelmatig op soa’s testen. Omdat soa’s en hiv niet altijd klachten geven, merken mannen vaak niet dat zij hiv of een andere soa hebben opgelopen. Als je darkrooms bezoekt, is het volgende aan te raden:

 • Laat je minstens elk half jaar testen op hiv en andere soa’s. Heb je veel wisselende sekspartners, dan is vier maal per jaar nog beter. Zo ontdek je op tijd dat je een soa hebt en kun je je laten behandelen.
 • Laat je gratis vaccineren tegen hepatitis B.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.