Bescherm jezelf en anderen

Condooms en voldoende glijmiddel zijn de beste bescherming tegen soa’s en hiv. Gebruik voldoende glijmiddel om seks soepel te laten verlopen. Condooms komen in allerlei soorten en maten. Voor fisten en vingeren kun je handschoenen gebruiken.

Tegen een aantal soa’s kun je je daarnaast laten vaccineren. Heb je risico gelopen op hiv, bijvoorbeeld omdat het condoom gescheurd is of omdat je geen condooms hebt gebruikt? Dan kan behandeling met PEP je tegen hiv-infectie beschermen, als je op tijd begint (dat wil zeggen, liefst binnen 2 uur en uiterlijk binnen 72 uur na risico op hiv).

Neuk je als hiv-negatieve zonder condoom (‘bare’) dan loop je risico. Sommige mannen die geen condoom gebruiken passen strategieën toe waarmee ze de kans op een hiv-infectie proberen te verkleinen. Sommige strategieën leveren geen verkleining van het risico op of vergroten zelfs het risico (‘bare’ seks met andere hiv-negatieven). Weer andere strategieën leveren mogelijk een verkleining van het risico op (bijvoorbeeld ‘viral load’- sorteren). Geen enkele strategie is waterdicht: je loopt nog steeds risico op hiv. Ook is het risico op andere soa groot.

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Dossier Hepatitis C

Online hiv- en soa-test

Hepatitis B voorkomen