HPV vaccinatie

Naast hepatitis A en hepatitis B bestaat er ook vaccinatie tegen de soa humaan papillomavirus (HPV). Van HPV bestaan verschillende types die ofwel genitale wratten en typen die in sommige gevallen uiteindelijk kanker kunnen veroorzaken. Veel mensen lopen HPV al op jonge leeftijd op, maar niet iedereen krijgt problemen door HPV. Tegen de verschillende HPV-types bestaan vaccins. De vaccins werken het beste als je gevaccineerd wordt voor je eerste sekscontact. Deze worden dan ook niet vergoed voor volwassenen. Bespreek met je huisarts of hiv-behandelaar of HPV-vaccinatie of screening op anale kanker zinvol is.

Vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV)

Tegenwoordig is er ook een vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV). HPV is seksueel overdraagbaar. Veel mensen lopen HPV al op vrij jonge leeftijd op, bij de eerste sekscontacten.

  • Er zijn verschillende types HPV, waarvan sommige types genitale wratten veroorzaken.
  • Andere types spelen een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker bij vrouwen en kanker aan de anus en endeldarm. Mannen met hiv lopen lopen meer risico op het ontwikkelen van anale kanker.
  • Lang niet iedereen die HPV bij zich draagt, krijgt hierdoor problemen.


Vaccins tegen HPV

Er zijn verschillende HPV-vaccinaties op de markt. Het quadrivalente HPV-vaccin beschermt zowel tegen virustypes die genitale wratten veroorzaken als types die kanker veroorzaken. Andere vaccins beschermen tegen minder virustypes.

  • Het effect van HPV-vaccins is het beste voordat je seksueel actief wordt, dus voordat je blootgesteld raakt aan HPV
  • Om baarmoederhalskanker te voorkomen krijgen jonge meisjes vaccinatie al wel gratis aangeboden. Mogelijk wordt dit uitgebreid naar jongens.

Je huisarts of hiv-behandelaar kan jou dit vaccin voorschrijven. Helaas is de vaccinatie duur en wordt deze nog niet standaard vergoed aan volwassenen.

  • Overleg met je huisarts of hiv-behandelaar of het zinvol is om HPV-vaccinatie te overwegen

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.