Condooms

Door neuken met condooms en glijmiddel voorkom je overdracht van hiv en verklein je de kans op besmetting met een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een condoom is zeer veilig en makkelijk in gebruik. De juiste maat condooms en goed glijmiddel voorkomen onprettige ervaringen.

Juiste soort en maat condoom

Alle CE-goedgekeurde condooms zijn geschikt voor anale seks. Let dus op dit keurmerk. Op de condoomverpakking staat de houdbaarheidsdatum. Gebruik nooit condooms die verlopen zijn. Het materiaal is niet goed genoeg meer en het condoom scheurt dan makkelijker.


Het is belangrijk dat je condoom goed past. Dit voorkomt ongemak en condoomongelukken tijdens seks.

  • Voor de meeste mannen werkt de standaardmaat condooms prima: ‘one size fits most’
  • Hoe lekker een condoom zit, hangt vooral af van de diameter (de omtrek). De lengte is minder belangrijk
  • Gebruik nooit twee condooms over elkaar. Ze scheuren door de wrijving gemakkelijker

Zit het condoom toch onprettig, of glijdt het af tijdens de seks? Of heb je moeite met het omdoen van het condoom? Dan kan het zijn dat je een kleinere of grotere maat nodig hebt. Op internet en in gespecialiseerde condoomwinkels kun je terecht voor alle soorten en maten condooms.

Glijmiddel

Zonder voldoende en goed glijmiddel loop je het risico dat het condoom scheurt. Je kunt glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis gebruiken. Glijmiddel op waterbasis is makkelijk af te vegen en het geeft geen vlekken in de lakens. Een nadeel is dat het snel opdroogt dus je moet regelmatig wat extra glijmiddel toevoegen.
Glijmiddel op siliconenbasis voelt een beetje aan als olie, het gaat lang mee en het voelt heel zacht. Nadeel is dat het lastiger af te vegen is en vlekken kan geven op je lakens.

Condoominstructie uit de oude doos

Minder gevoel bij extra sterk condoom?

Het maakt voor de veiligheid niet uit of je met een gewoon of een extra sterk of dik condoom neukt. Als je maar voldoende glijmiddel gebruikt. Doordat het materiaal dikker is, voel je als top minder van het neuken. Veel mannen vinden dit een nadeel. Maar als je vindt dat je te snel klaarkomt, is een dikkere laag condoom juist een voordeel.

Condooms kopen

Condooms zijn op veel plaatsen te koop: in supermarkten, bij drogisten, in seksshops, in homohoreca en via speciale condoomshops in de stad of op internet. In supermarkten en drogisten is het aanbod vaak beperkt tot de meest populaire producten van grote fabrikanten. Wil je goed advies of ben je op zoek naar iets specifieks, dan zijn speciaalzaken het aangewezen adres.

Neuken met piercings

Voor neuken met een gepiercete penis wordt vaak een condoom van polyurethaan gebruikt, omdat deze condooms dun en tegelijkertijd extra stevig zijn.

Meer plezier en veiliger met glijmiddel

Prettig en veilig neuken gaat niet zonder het gebruik van glijmiddel. De kans dat een condoom scheurt is veel groter als je niet voldoende glijmiddel gebruikt.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.