Handschoenen

Handschoenen zijn naast condooms een andere manier om jezelf te beschermen tegen overdracht van hiv en andere soa’s. Vooral bij vingeren en fisten bieden handschoenen goede bescherming.

Handschoenen bij fisten en vingeren

Bij fisten is het gebruik van handschoenen belangrijk om jezelf te beschermen. Gebruik van latex of rubberen handschoenen beschermt je tegen infectie met soa’s als hiv, hepatitis B en hepatitis C. Wel kunnen deze soa’s overgedragen worden via handschoenen. Fist daarom nooit verschillende mannen met dezelfde handschoen.

Door sterke druk op de anus en endeldarm ontstaan kleine beschadigingen waardoor hiv en hepatitis gemakkelijk overgedragen worden. Een handschoen zorgt ervoor dat de virusdeeltjes zich niet onder je nagels kunnen nestelen of via kleine wondjes binnendringen.

Handschoenen: latex, medisch of zwart

Ook bij het gebruik van handschoenen is glijmiddel belangrijk om de seks prettiger en veiliger te maken. De meeste handschoenen zijn gemaakt van latex. Deze zijn kwetsbaar voor olie en vet. Gebruik daarom als je latex handschoenen of condooms gebruikt alleen glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis.

Bij de apotheek of drogist zijn gewone (medische) handschoenen te koop. Het bezwaar van deze gewone medische handschoenen is dat ze gemakkelijker scheuren en vaak gepoederd zijn. Dit poeder kan je anus en endeldarm irriteren.

Sekswinkels, leerwinkels en webshops verkopen stevigere en poedervrije handschoenen, die het meest geschikt zijn voor anaal gebruik. Ook zijn hier zwart gekleurde handschoenen te koop, de kleur die veel mannen met kinky seks en fetisj associëren.

Maak je handen goed schoon voordat je handschoenen omdoet:

  • Was je handen en onderarmen met water en zeep. Zo verwijder je vuil en glijmiddel
  • Desinfecteer je onderarmen met betadine of chloorhexidine. Deze zijn te koop bij leerwinkels en in de apotheek.
  • Droog je handen goed voordat je de handschoenen omdoet.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.