Behandeling van hiv

Door behandeling versterkt je afweer zich weer en wordt de hoeveelheid virus in je lichaam onmeetbaar klein. Je hebt door succesvolle behandeling vrijwel dezelfde levensverwachting als andere mensen van je leeftijd die geen hiv hebben en verder gezond zijn. Ook zorgt succesvolle behandeling ervoor dat je hiv niet meer op anderen kunt overdragen.

Behandeling

Behandeling vindt plaats in een hiv-behandelcentrum. Meestal is dat een ziekenhuis. Stel het eerste bezoek niet langer uit dan een of twee weken nadat je de diagnose gehoord hebt. De behandeling bestaat uit hiv-remmers. Ze remmen de vermenigvuldiging van hiv. Je geneest niet, maar dankzij de behandeling heb je een  ‘chronische hiv-infectie’ waar je oud mee kan worden. Bijwerkingen duren gelukkig meestal kort. Als de bijwerkingen aanhouden kun je altijd wisselen van medicatie.

Meteen beginnen

Het algemene advies is om meteen te starten met medicatie, ongeacht je afweer. Bij een afweer van 500 CD-4 cellen zal je arts je sowieso adviseren om te starten met hiv-remmers. Als je meteen met behandeling wilt beginnen, dan heb je hier recht op.
Als je nog maar heel kort geleden geïnfecteerd bent (minder dan 2-8  weken geleden), twijfel dan geen moment: laat je meteen behandelen. Het biedt een prachtige kans om je afweer (vrijwel) intact te houden. Je hebt daardoor de allerbeste kansen op een lang en gezond leven met hiv.

Dagelijks op hetzelfde moment

Doel van de hiv-behandeling is ervoor te zorgen dat de hoeveelheid hiv in je bloed (viral load) onmeetbaar klein oftewel ondetecteerbaar blijft. Je afweer herstelt zich en je kunt hiv niet meer overdragen.

  • Je moet om dit zo te houden, je leven lang, elke dag medicatie blijven gebruiken om hiv uit je bloedbaan te houden.
  • Het is belangrijk dat je de medicijnen tegen hiv dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip slikt. Dit wordt ook wel therapietrouw genoemd. Alleen zo kun je voorkomen dat hiv schade aan je lichaam toebrengt.
  • Therapietrouw voorkomt ook dat het virus resistent wordt tegen de medicatie.

Blips

Heel soms wordt het virus even detecteerbaar om daarna weer ondetecteerbaar te worden. Dit wordt een ‘blip’ genoemd. Een blip hoeft geen gevolgen voor je behandeling te hebben.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2017.

Ondersteuning bij hiv

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.