Waar behandelen

Behandeling van hiv vindt plaats in een hiv-behandelcentrum. Ga er na je positieve testuitslag zo snel mogelijk naartoe voor een eerste gesprek. Stel het eerste bezoek niet langer uit dan een of twee weken. Naar welk behandelcentrum je naar toe gaat, hangt af van een aantal factoren. Als je dat wilt, kun je je partner, een goede vriend of een familielid meenemen naar het eerste gesprek. Je hiv-behandelaar en hiv-consulent bieden je ondersteuning. Ook kun je terecht bij 4mezelf.nl en de Hiv Vereniging.

Waar kun je terecht voor medische begeleiding?

Nederland telt rond 30 hiv-behandelcentra. Ze zijn vooral te vinden in grote ziekenhuizen. Je gezondheid wordt in de gaten houden door hiv-behandelaren en hiv-consulenten. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hiv en hiv-medicatie. Maar er is ook heel veel ruimte voor jou als individu, voor je vragen en je twijfels. Je hiv-behandelaar en hiv-consulent zijn er om jou te ondersteunen.

Bijna elk groot ziekenhuis in de grote steden heeft een hiv behandelcentrum. Wáár je heen gaat, hangt af van verschillende factoren. Ligt het ziekenhuis op een handige locatie voor je? Ben je er zelf al bekend? Heeft je huisarts er goede contacten? Welke ervaringen hoor je van hiv-positieve vrienden? Stichting Hiv Monitoring heeft alle adressen van Nederlandse hiv-behandelcentra op een rij gezet.

Wat gebeurt er in een hiv-behandelcentrum?

De artsen en verpleegkundigen van het behandelcentrum checken je gezondheid: ze doen regelmatig bloedonderzoek en gaan na hoe je je voelt. Mocht je klachten krijgen of met problemen zitten, dan kunnen ze direct actie ondernemen. Stel het eerste bezoek in ieder geval niet langer uit dan een of twee weken. Ga meteen als je gezondheidsklachten hebt. Degene van wie je de uitslag hebt gekregen kan vaak dezelfde dag nog een afspraak voor je maken. Maak daar gebruik van!

Ga je samen of alleen?

Als je dat wil, kan je partner mee naar de hiv-consulent.  Je partner kan ook veel vragen hebben. Neem hem niet mee als je zonder hem je vrijer voelt om alle vragen te stellen en je zorgen uit te spreken. Ook je familie en vrienden zijn altijd welkom voor een aparte afspraak bij de hiv-consulent. Een gesprek kan hen helpen als zij zich zorgen maken. 

Online ondersteuning op 4mezelf.nl

Weet je net pas dat je hiv hebt? Ga naar www.4mezelf.nl. Deze site biedt ondersteuning aan homo- en biseksuele mannen die recent hebben gehoord dat ze hiv hebben. Op 4mezelf.nl krijg je ondersteuning op onderwerpen als: 

  • Seks en relaties als je hiv-positief bent
  • Je gevoelens
  • Je algemene gezondheid
  • Behandeling van hiv
  • Verdere ondersteuning en praten over je hiv-infectie met anderen

Als je hiv hebt, kun je te maken krijgen met situaties waarmee je niet goed raad weet. Ook moet je soms moeilijke beslissingen nemen. Voor ondersteuning kun je terecht bij het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland (HVN). 

Informatie

Voor betrouwbare informatie kun je terecht op de website van Hiv Vereniging Nederland (HVN). Ben je geïnteresseerd in een lifestyleblad rond hiv? Neem dan een abonnement op het tijdschrift Hello Gorgeous.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Ondersteuning bij hiv

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Jeffrey (24) is open over hiv

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.