Werking van hiv-behandeling

Medicatie tegen hiv heten hiv-remmers, omdat ze de vermenigvuldiging van het virus remmen. De medicijnen versterken je afweer en je lichaam herstelt zich. Je geneest niet van hiv, maar je hebt een ‘chronische infectie’ waar je oud mee kan worden. Doel van de behandeling is een daling van de hoeveelheid hiv in je bloed (viral load). Je hiv-specialist schrijft je drie of meer hiv-remmers voor . Er bestaan ook 3-in-1 pillen. Bijwerkingen duren gelukkig vaak kort. Als bijwerkingen aanhouden kun je altijd wisselen van medicatie.

Ondanks behandeling met medicatie, heb je als hiv-positieve homoman een grotere kans op soa’s, zoals hepatitis C , LGV en syflis. Heb je  wisselende partners? Laat je elke drie maanden testen op soa’s en minstens twee keer jaar op hepatitis C.

Ook heb je als je als behandeld bent nog steeds een verhoogde kans op een aantal andere ziektes en infecties. Je hiv-arts houdt dit allemaal goed in de gaten, zodat er op tijd gehandeld kan worden.    

Drugs lijken geen negatieve invloed te hebben op je behandeling. Andersom kunnen sommige hiv-remmers wel de werking van bepaalde drugs versterken. Een overdosis is eerder bereikt.

Afweer op sterkte houden

Hiv is een virus dat het immuunsysteem verzwakt. Je lichaam kan zich na verloop van tijd minder goed beschermen tegen infecties en ziekte. Je houdt je afweer op sterkte door een behandeling met hiv-remmers.  Deze behandeling wordt  ‘antiretrovirale therapie’ genoemd (ART).

Chronische infectie

Door behandeling genees je niet van hiv. Er blijft altijd wat virus in het lichaam over. Wel helpen hiv-remmers om het virus te onderdrukken en om gezond te blijven. Je hebt vrijwel dezelfde levensverwachting als mensen van jouw leeftijd die niet-geïnfecteerd zijn en die dezelfde leefstijl als jij hebben. Denk aan wel of niet roken, veel of weinig lichaamsbeweging, gezond of ongezond eten.  

Met andere woorden:  dankzij  medicatie is een hiv-infectie een chronische aandoening waar je oud mee kan worden.

Ondetecteerbare viral load

Iemand die niet behandeld wordt tegen hiv heeft duizenden of zelfs miljoenen virusdeeltjes (kopieën) in iedere milliliter (mm3) bloed hebben. Doel van behandeling is om de hoeveelheid hiv in je lichaam (viral load) omlaag te brengen tot het virus niet meer aan te tonen is. Dit wordt ‘onmeetbare’ of ‘ondetecteerbare’ viral load genoemd.  Ondetecteerbaar wil zeggen dat je minder dan 50 kopieën van het virus in iedere mm3 bloed hebt.   

Combinatietherapie

Om je viral load naar beneden te krijgen, schrijft je hiv-behandelaar drie verschillende hiv-remmers voor. Vandaar dat de behandeling ook wel  ‘combinatietherapie’ genoemd wordt. Er zijn verschillende type remmers, Ze remmen elk op hun eigen manier.

CD4-cellen nemen toe

Meestal daalt de viral load binnen enkele weken of maanden (in ieder geval binnen een half jaar) onder de detectiegrens. Vanaf dat moment, stijgt het aantal cd4-cellen en versterkt je afweer zich weer. Bijkomend -maar niet onbelangrijk- voordeel van een onmeetbare viral load is dat je hiv bijna niet meer kunt overdragen op anderen.  

Geslaagde behandeling

Combinatietherapie is succesvol als:

  • je virus ondetecteerbaar is en blijft
  • je afweer sterk genoeg is om een gezond leven te leiden  
  • eventuele klachten die met hiv te maken hebben, verminderen

De behandeling slaagt alleen als je dagelijks op het zelfde tijdstip de medicatie inneemt. Therapietrouw voorkomt dat hiv resistent wordt tegen je behandeling.  

Veel mannen met hiv zeggen dat behandeling de kwaliteit van hun leven niet of nauwelijks beïnvloedt. Meer dan de helft van mensen met hiv geven hun gezondheid het rapportcijfer 8 of hoger geeft. Minder dan één op de tien geeft zijn of haar gezondheid een onvoldoende.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat sommige hiv-remmers bijwerkingen opleveren.  De meeste bijwerkingen verdwijnen vrij snel.  Blijf je last houden van een bepaalde  bijwerking? Wissel dan in overleg met je hiv-behandelaar van medicatie. Dit kan zonder problemen. De meeste mannen met hiv weten een combinatie van hiv-remmers te vinden waar ze niet of nauwelijks last van hebben.

Grotere kans op soa’s en andere aandoeningen

Ondanks behandeling heb je nog steeds een grotere kans op  bepaalde aandoeningen. Zo heb je meer kans op bepaalde soa’s of een grotere kans op aandoeningen die normaal gesproken bij oude mensen worden gezien. Artsen noemen dit  laatste verschijnsel ‘vroegtijdige veroudering’.  Je hebt als behandelde hiv-positieve nog steeds een grotere kans op:

  • Hepatitis C, LVG en Syfilis
  • voorstadia van anuskanker
  • botontkalking (osteoporose)
  • hart- en vaatziekten
  • nierproblemen
  • depressies

Hoe het komt dat je als hiv-positieve makkelijker soa’s als hepatitis C, LGV en syfilis oploopt is niet bekend. Sommige wetenschappers denken dat de afweer van je darmvlies al vanaf het allereerste begin door hiv aangetast is. Dit herstelt niet meer ondanks goede hiv-medicatie. Je darmvlies blijft kortom kwetsbaar voor allerlei infecties. Heb je wisselende partners? Laat je vier keer per jaar op alle soa's testen en minstens twee keer per jaar op hepatitis C als je risico op deze soa loopt.

Voor alle aandoeningen die genoemd zijn geldt dat je hiv-behandelaar deze goed in de gaten zal houden.  Mocht je ergens last van krijgen, dan heb je het voordeel dat je er vroeg bij bent. Je kunt op tijd starten met behandeling of medicatie tegen deze aandoeningen.  

Invloed drugs op hiv-remmers

Er is weinig bekend over de invloed van drugs op hiv-remmers. Drugs lijken geen negatieve invloed te hebben op je behandeling. Wel kan drugsgebruik er voor zorgen dat je je dagelijkse  medicatie vergeet. Sommige drugs, zoals chrystal meth, speed, mdma en xtc, drogen de slijmvliezen in je anus uit. Door deze uitdroging van de slijmvliezen heb je een grotere kans op soa's, zoals hepatitis C.

Eerder een overdosis

Andersom versterken sommige hiv-remmers wel de werking van drugs en kalmeringsmiddelen. Vooral de werking van xtc, mdma, GHB, GBL, ketamine  speed  en crystal meth (‘Tina’) wordt sterker. Een overdosis is eerder bereikt. Hiv-remmers waarvan bekend zijn dat ze een versterkende invloed hebben: zogeheten ‘proteaseremmers’ en het middel Efavirenz.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.