Symptomen van (acute) hiv

Welke symptomen en klachten hiv geeft, verschilt per persoon. Ook ligt het eraan in welke fase van de hiv-infectie je zit.

Heb je risico gelopen op hiv (bijv. geen condoom gebruikt tijdens anale seks, condoom is gescheurd of afgegleden)? Wees dan in de weken tot maanden erna alert op symptomen van een pas opgelopen hiv-infectie. Dit wordt ook wel een acute hiv-infectie genoemd. Ervaar je deze symptomen, laat je dan zo snel mogelijk testen op hiv. Er zijn sterke aanwijzingen uit verschillende onderzoeken dat door direct behandelen van de hiv-infectie in deze fase je je afweer zo veel mogelijk intact houdt. Ook beperkt het de kans op overdracht van het virus op anderen sterk.

De klachten die hiv geeft kunnen zich overigens ook jaren na infectie voordoen. Sommige mensen krijgen pas op het allerlaatst last van ziekteverschijnselen. 

Vier fases van de hiv-infectie:

  • Fase 1: acute infectie
  • Fase 2: recente infectie 
  • Fase 3: chronische infectie
  • Fase 4: aids

Door je op tijd te laten testen en meteen te starten met behandeling houd je je afweer zoveel mogelijk intact.  Ook zorgt  behandeling met hiv-medicatie ervoor dat je hiv bijna niet meer op anderen kunt overdragen. 

Hebikhiv.nl
In de regio Amsterdam? Op de site Heb ik hiv? kun je de Symptomencheck doen: een checklist om in te schatten of je op basis van bepaalde symptomen en recente onbeschermde anale seks een grotere kans hebt dat je nu een acute (beginnende) hiv-infectie hebt. Met een verwijsbrief van de site kun je vervolgens terecht bij de GGD Amsterdam voor een supersnelle test en eventuele behandeling.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Jeffrey (24) is open over hiv

Vond je deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren.