Updates PrEP

PrEP is regelmatig in het nieuws en wordt in steeds meer landen toegepast. De belangrijkste ontwikkelingen rond PrEP op een rij.

Januari 2018

Sinds 1 januari 2018 is PrEP in heel Nederland verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro, op recept van je (huis)arts bij je eigen apotheek.

Oktober 2017

De hiv-preventiepil PrEP is sinds 30 oktober 2017 in Nederland beschikbaar voor €99,50 per maand (bij dagelijks gebruik) bij Plusapotheken. Dit is ruim 80% goedkoper dan voorheen. 

https://www.soaaids.nl/nl/prep-ruim-80-goedkoper

Mei 2017

België gaat PrEP vergoeden

Vanaf juni kunnen Belgen die PrEP gebruiken en een hoog risico lopen op hiv het hiv-preventiemiddel terugbetaald krijgen. Artsen zullen per geval bepalen wie in aanmerking komt.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2983103#

April 2017

GroenLinks en D66 willen begeleiding bij PrEP in Amsterdam

De Amsterdamse Gemeenteraadsfracties van Groenlinks en D66 willen dat Amsterdam geld vrijmaakt voor begeleiding voor mensen die PrEP uit het buitenland halen.

http://www.parool.nl/amsterdam/groenlinks-en-d66-willen-begeleiding-bij-hiv-preventiepil~a4488506/

December 2016

40% daling hiv-diagnoses in Londen, mede dankzij PrEP

De Londense SOA-poli 56 Dean Street ervaart een enorme daling in nieuwe hiv-diagnoses, bij een vergelijkbaar aantal hiv-testen. Deels wordt dit verklaard door (informeel) PreP-gebruik.

http://www.gaystarnews.com/article/dean-street-40-drop-hiv-diagnoses/#gs.UZHWhjs

PrEP voorlopig niet vergoed in Nederland

Het voorstel van D66 en GroenLinks is niet door de Kamer gekomen.

https://gay.nl/articles/225865/prep-voorlopig-niet-vergoed/

November 2016

D66 en GroenLinks: 'vergoed PrEP!'

Beide partijen hebben vandaag in de Tweede Kamer een voorstel ingediend om PrEP komend jaar te vergoeden voor mensen die een hoog risico lopen op hiv.

http://www.aidsfonds.nl/nieuws/d66-en-groenlinks-vergoed-prep-voorstel

Oktober 2016

Documentaire PrEP: De nieuwe seksuele revolutie?

Vice maakte een documentaire over PrEP en de aarzeling van de overheid om de hiv-preventiepil in Nederland beschikbaar te maken.

Bekijk de docu hier.

Eén jaar Amsterdam PrEP project

Een jaar geleden is de GGD Amsterdam gestart met het Amsterdam PrEP project, een onderzoeksproject onder homomannen en transgenders naar de toepasbaarheid van PrEP voor hiv-preventie.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is bij juist gebruik. Het beeld van de eerste 200 deelnemers en landelijke ontwikkelingen van het afgelopen jaar zijn nu bekend. Bijna driekwart van de deelnemers geeft de voorkeur aan dagelijks PrEP-gebruik boven incidenteel gebruik rondom seks. Circa 20 procent van de deelnemers bleek vooraf een soa te hebben. Er zijn nog geen nieuwe soa cijfers van het afgelopen jaar. Nagenoeg alle deelnemers werden dankzij PrEP beschermd tegen hiv. Twee deelnemers hebben het afgelopen jaar een hiv-infectie opgelopen. 

Gratis PrEP in Noorwegen

De Noorse Minister van Volksgezondheid heeft besloten om PrEP gratis beschikbaar te stellen aan homomannen met wisselende partners.

https://www.soaaids.nl/nl/prep-nu-ook-gratis-noorwegen

September 2016

'Niets staat besluit vergoeding van hiv-preventiepil PreP meer in de weg'

Onderzoekers van Erasmus MC en AMC hebben vastgesteld dat invoering van PrEP in Nederland kosteneffectief is. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland dringen er dan ook op aan bij minister Schippers van Volksgezondheid om voor het einde van 2016 een beslissing te nemen. "Iedere maand langer wachten, betekent vele nieuwe hiv-infecties die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Ieder jaar opnieuw worden ongeveer 1000 Nederlanders met hiv geïnfecteerd, dat moet stoppen", zegt Louise van Deth, directeur van Aids Fonds en Soa Aids Nederland. 

https://www.soaaids.nl/nl/niets-staat-besluit-vergoeding-van-hiv-preventiepil-prep-meer-de-weg

Landelijke richtlijn PrEP beschikbaar

De Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB) heeft samen met alle relevante partners een richtlijn opgesteld over de toepassing van PrEP. Die richtlijn geeft professionals handvatten om goed om te gaan met (vragen over) PrEP.

http://www.nvhb.nl

Augustus 2016

Britse NAT krijgt gelijk in PrEP-zaak tegen NHS

Het Britse Hooggerechtshof geeft het NAT (National AIDS Trust) gelijk in haar zaak tegen de NHS (National Health Service), die na maanden voorbereiding ineens weigerde te adviseren over PrEP. Het Hooggerechtshof noemt die beslissing onwettig. De NHS gaat tegen de uitspraak in beroep.

http://www.nat.org.uk/Media-and-Blog/Press-Releases/2016/August/Historic_win_NAT_PrEP_judicial_review.aspx

Juli 2016

Australië zet PrEP in om 'einde te maken aan hiv'

Australië wil een einde maken aan nieuwe hiv-infecties onder MSM door het verstrekken van PrEP. Het land gaat hiervoor in eerste instantie per staat wetenschappelijke projecten vergelijkbaar met AMPrEP inzetten en zal in plaats van het gebruikelijke middel Truvada gebruik maken van generieke middelen.

http://www.hivandhepatitis.org/hiv-prevention/hiv-prep/5794-aids-2016-australia-adopts-ambitious-plan-to-use-prep-to-qvirtually-eliminateq-hiv

Europese goedkeuring PrEP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft PrEP goedgekeurd. Belangenorganisaties Aids Fonds, Soa Aids Nederland, Hiv Vereniging, COC Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren roepen minister Schippers van Volksgezondheid op tot directe invoering van PrEP in Nederland als reactie op het besluit.

https://www.soaaids.nl/nl/europese-goedkeuring-prep-moet-leiden-tot-directe-invoering-nederland

Mei 2016

1.000 handtekeningen voor PrEPnu-petitie

De petitie waarin PrEPnu minister Schippers vraagt om maatregelen te nemen waardoor PrEP op korte termijn in Nederland beschikbaar wordt, haalt 1.000 handtekeningen op.
http://www.prepnu.nl/2016/05/29/1000-mensen-tekenen-prepnu-petitie/

Minister Schippers reageert afhoudend op vragen D66

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft afhoudend gereageerd op de Kamervragen van D66 over PrEP. Aids Fonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren vinden dit 'bijzonder teleurstellend'. Uitstel van het beschikbaar maken van PrEP is volgens hen onverantwoord.
https://www.soaaids.nl/nl/afhoudende-reactie-schippers-over-hiv-preventiepil-teleurstellend

 

April 2016

Aids Fonds roept op tot beschikbaarstelling PrEP in 2016

Aids Fonds en Soa Aids Nederland roepen minister Schippers van Volsgezondheid, Welzijn en Sport op om nog in 2016 de hiv-preventiepil PrEP beschikbaar te maken voor mensen met een verhoogd risico op hiv.
http://www.soaaids.nl/nl/oproep-aan-minister-schippers-zet-prep-nog-dit-jaar

 

D66 stelt Kamervragen over PrEP

D66 stelt schriftelijke vragen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mogelijkheden om PrEP in Nederland beschikbaar te maken.
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2016Z07655&did=2016D15909

 

Maart 2016

Factsheet PrEP

Aids Fonds en Soa Aids Nederland brengen een factsheet uit waarin de belangrijkste vragen over PrEP worden beantwoord. De factsheet is vooral bedoeld om overheid, artsen en verpleegkundigen voor te bereiden op de komst van PrEP.
http://www.soaaids.nl/nl/soas/soas-voorkomen/pep-en-prep/prep

 

PrEP loopt vertraging op in Groot-Brittannië

De besluitvorming in Groot-Brittannië loopt vertraging op, nu de NHS (National Health Service), na maanden dralen, heeft aangegeven dat de beslissing om PrEP breed beschikbaar te maken bij lokale overheden zou moeten liggen. De directeuren Publieke Gezondheid van die lokale overheden wijzen de verantwoordelijkheid weer terug en benadrukken in een open brief nogmaals dat PrEP snel beschikbaar moet komen in Groot-Brittannië: “De menselijke kosten van een hiv-infectie zijn aanzienlijk, maar met de levenslange kosten van hiv-behandeling en sociale zorg is het besparen op preventie een fout economische besluit".
http://www.adph.org.uk/wp-content/uploads/2016/03/ADPH-Press-Release-Provision-of-PrEP-and-PEP.pdf
Inmiddels is de NHS op haar besluit teruggekomen:
http://www.nat.org.uk/HIV-in-the-UK/Key-Issues/HIV_Prevention/PrEP_and_PEP.aspx

 

Australië doet proef met 6.000 PrEP-gebruikers

In Australië is een uitgebreide studie met PrEP gestart met maar liefst 6.000 deelnemers in twee steden. Opvallend is dat de gebruikte PrEP geen Truvada is, er worden generieke middelen gebruikt.
http://gaynewsnetwork.com.au/checkup/hiv/game-changer-in-hiv-prevention-prep-trial-in-nsw-expands-to-3700-gay-and-bisexual-men-19742.html

 

Februari 2016

Canada keurt Truvada als preventiepil goed

Canada sluit zich aan bij het rijtje landen waar PrEP is toegevoegd aan de reguliere hiv-preventie.
http://globalnews.ca/news/2547824/doctors-celebrate-as-health-canada-approves-truvada-as-hiv-prevention-therapy/

 

Multi-resistente hiv gevonden bij PrEP-gebruiker

Voor het eerst is een man ondanks PrEP besmet geraakt met hiv. Het gaat hierbij om een (zeer zeldzame) vorm van hiv die resistent is tegen de bestanddelen van Truvada. De man kan wel gewoon behandeld worden met andere hiv-medicatie.

Lees hier de reactie van  Robert Grant, professor aan de University of California en een van de voornaamste PrEP-experts en meer over deze case:
http://betablog.org/dr-robert-grant-weighs-in-after-the-first-case-of-failed-prep-what-does-it-mean/
Lees hier een interview met de man die ondanks PrEP toch hiv opliep:
https://www.poz.com/article/meet-man-got-hiv-daily-prep

 

Israël stelt PrEP beschikbaar

Ook de Israëlische regering heeft besloten om PrEP beschikbaar te stellen als hiv-preventiemiddel. Het is het vijfde land dat dit doet.
http://www.coc.nl/internationaal/israel-gaat-prep-beschikbaar-stellen

 

Europese registratie PrEP aangevraagd

Eindelijk: farmaceut Gilead heeft bij de EMA registratie aangevraagd om Truvada in Europa ook als PrEP te mogen gebruiken. EMA heeft die aanvraag goed gekeurd en moet nu besluiten over de registratie. Wanneer ze dat doen is nog niet bekend (vermoedelijk wel in 2016).

 

Januari 2016

New York neemt PrEP op in grote veilig vrijen-campagne

Een nieuwe grootschalige campagne in New York brengt PrEP naar voren als één van de manieren om jezelf te beschermen tegen hiv. Het hoofd van de Hiv/aids preventie en controle in New York zegt dat ‘condooms heel goed maar niet onfeilbaar’ zijn om hiv-besmetting te voorkomen, en voegt toe dat ‘mensen die risico lopen en PrEP gebruiken, hun risico met meer dan 90 procent kunnen verkleinen’.
http://www.edgemedianetwork.com/news/local/news//191455/nyc's_new_hiv_prevention_campaign_targets_transgenders

 

Actiegroep pleit voor PrEP in Nederland

De actiegroep PrEPnu is opgericht om de community te informeren en te mobiliseren om PrEP versneld beschikbaar te krijgen. Onder andere met een petitie:
https://www.change.org/p/minister-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport-edith-schippers-prepnu-het-is-tijd-voor-prep-in-nederland

 

November 2015

Frankrijk maakt PrEP beschikbaar

Als eerste Europese land maakt Frankrijk PrEP beschikbaar én vergoed voor wie dat nodig heeft.
http://www.aidsmap.com/France-approves-PrEP/page/3016707/

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2018.

Vond je deze pagina nuttig?

Dankzij jouw feedback kunnen wij deze site verbeteren.