Met je arts praten over PrEP

Zoek je liever online advies over PrEP? Beantwoord dan de vragen op Prep.advies.chat voor jouw eigen advies.

Je (huis)arts kan PrEP aan jou voorschrijven of je doorverwijzen. Niet alle artsen zijn al helemaal op de hoogte van PrEP. Bereid je daarom goed voor op het gesprek door onze tips te lezen.

Voor veel huisartsen is PrEP iets nieuws. Het is goed mogelijk dat jij de eerste patiënt bent die erom vraagt. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het gesprek met de dokter.

Voorbereiding op het gesprek

 1. Vraag om een dubbele afspraak. Een consult van 10 minuten is meestal te kort.
 2. Geef bij het maken van de afspraak aan dat je komt voor PrEP. 
 3. Lees van tevoren over PrEP op onze website. 
 4. Schrijf op waarom jij vindt dat je PrEP nodig hebt. De huisarts kan samen met jou beslissen of jij wel of niet in aanmerking komt voor PrEP.
 5. Bedenk wat voor jou uitdagingen zijn om regelmatig en op tijd de pillen te slikken.
 6. Schrijf op met welke vragen je zelf zit.

Nog meer informatie vind je in de PrEP richtlijn en het advies van de Gezondsheidsraad. Je kunt deze uitprinten en meenemen voor je huisarts.

Tijdens het consult

Soms blijkt tijdens het gesprek dat je huisarts niet zo goed op de hoogte is van PrEP. Of blijken jullie van mening te verschillen of PrEP nodig is of niet.  

 1. Wees duidelijk. Gebruik je aantekeningen en laat meteen weten dat je eraan denkt om PrEP te gebruiken.
 2. Wees open over je seksleven. Je dokter kan anders moeilijk bepalen in hoeverre je risico loopt op hiv. Vermeldt zeker of je ooit een PEP-kuur hebt aangevraagd en welke soa’s je in het verleden hebt gehad. Laat ook weten of je al gevaccineerd bent tegen hepatitis B.
 3. Vind je het moeilijk om met je huisarts over je seksleven te praten? Geef dit dan bij hem/haar aan.
 4. Vertel je dokter waarom je denkt dat je risico loopt op hiv en in hoeverre angst voor hiv van invloed is op jouw seksleven.
 5. Stel vragen en controleer of je goed begrijpt wat je arts tegen je zegt. Dit kun je doen door in je eigen woorden samen te vatten wat hij/zij je heeft verteld.
 6. Heeft jouw huisarts bezwaren tegen PrEP-gebruik of twijfelt hij/zij over de effectiviteit? Dan kun je wijzen op het advies van de Gezondheidsraad of op deze factsheet van Soa Aids Nederland.
 7. Weet je huisarts nog niet goed wat hij moet doen als hij jou PrEP wil voorschrijven? Dan kun je wijzen op de PrEP richtlijn. Hierin staat precies vermeld wat er allemaal moet gebeuren.
 8. Twijfelt je arts nog? Dan kun je eventueel voorstellen eens verder te lezen op de pagina’s van Man tot Man en het PrEP-dossier voor zorgprofessionals op Soaaids.nl. Als hij/zij van gedachten wil wisselen met collega’s die meer weten over PrEP, dan zou hij/zij contact op kunnen nemen met de SeksHAG.
 9. Als de arts jou PrEP gaat voorschrijven, moeten er eerst allerlei checks gedaan worden. Maak hiervoor samen met je arts een planning. Je kunt hiervoor deze checklists gebruiken.
 10. Bespreek met je arts welk slikschema het beste bij jou past. Dat kan van invloed zijn op wat de dokter je voorschrijft, omdat niet alle PrEP-varianten even lang houdbaar zijn.
 11. Bespreek samen hoe je de benodigde soa-testen gaat regelen. Dit kan eventueel (deels) via de GGD gebeuren).

 

Na je consult

 1. Heeft je dokter jou PrEP voorgeschreven? En zijn alle benodigde testen en controles gedaan? Dan kun je de pillen gaan halen bij je apotheek. Houd je aan het gekozen slikschema.
 2.  Is het consult niet goed bevallen? Bedenk dan waar dat door komt en bespreek dit met je arts. Het kan zijn dat je er uiteindelijk voor kiest om over te stappen naar een andere huisarts. Sommige GGD’en hebben ook een PrEP-programma. Informeer hierover bij jouw GGD.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: mei 2018.

Martijn (30)* is van plan om PrEP te gebruiken

Peter (38) gebruikt PrEP rondom seks

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.