Veelgestelde vragen over PrEP

Wil je online en anoniem advies over PrEP? Ga dan naar Prep.advies.chat en beantwoord de vragen.

Lees hier onze korte antwoorden op de meest gestelde vragen over PrEP.

Wat is PrEP?

PrEP betekent het slikken van medicijnen om te voorkomen dat je hiv oploopt. De afkorting staat voor pre-expositieprofylaxe. PrEP is een pil waarin twee medicijnen zitten: emtricitabine en tenofovir. Deze medicijnen voorkomen dat hiv zich in je afweercellen vermenigvuldigt.

Voor wie is PrEP bedoeld?

PrEP is bedoeld voor hiv-negatieve mensen, die een groter risico lopen op hiv. In Nederland zijn dit vooral mannen die seks hebben met mannen en transgenders. PrEP is niet voor iedereen geschikt. Je moet een goede nierfunctie hebben. En je moet je in staat zijn om de pillen volgens het schema te slikken. Verder moet je regelmatig medische controles laten doen.

Hoeveel bescherming biedt PrEP tegen hiv?

PrEP biedt zeer goede bescherming tegen hiv, zolang je de pillen op de juiste momenten slikt. Alleen dan is er voldoende hoeveelheid PrEP in je lichaam aanwezig. De bescherming bij dagelijks gebruik en bij gebruik rondom de seks ligt rond de 99% (Bron: CDC).  PrEP beschermt alleen tegen hiv, niet tegen andere soa’s.

Is PrEP veilig?

De medicijnen waaruit PrEP bestaat zijn veilig. Weinig mensen krijgen bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Bij 1 op de 100 mensen treedt verminderde botdichtheid op. Eén op de 200 krijgt nierfunctieproblemen, die zijn een reden om met PrEP te stoppen. Lichte bijwerkingen komen wat vaker voor. Eén op de 10 krijgt hoofdpijn, misselijkheid of maagproblemen. Deze bijwerkingen gaan binnen twee weken over.

Is PrEP verantwoord?

Mensen die PrEP slikken nemen hun verantwoordelijkheid. Ze willen zich zo goed mogelijk tegen hiv beschermen. Ook worden ze regelmatig op hiv en andere soa's getest. Hiermee voorkomen zij dat ze hiv en andere soa's doorgeven aan hun sekspartners. PrEP biedt geen bescherming tegen andere soa's. Daarom blijft condoomgebruik bij anale seks altijd het advies.

Kan je hiv oplopen als je PrEP slikt?

Als je PrEP goed slikt, dan is het risico op hiv buitengewoon klein. Maar PrEP biedt geen 100% bescherming. Er zijn wereldwijd vele tienduizenden mensen die PrEP slikken. Er zijn een paar gevallen bekend waarbij iemand hiv opliep ondanks goed PrEP-gebruik. Eén persoon kreeg zo veel hiv binnen dat PrEP de virusdeeltjes niet in zijn hele lichaam kon tegenhouden. Een andere persoon kreeg hiv binnen dat resistent was tegen de medicijnen in PrEP.

Wat is het verschil tussen PrEP en PEP?

 

PEP en PrEP zijn twee manieren om met medicijnen hiv te voorkomen.

  • Het verschil is dat je PEP neemt nadat je risico hebt gelopen op hiv (post-expositieveprofylaxe). PEP moet je binnen liefst 2 uur en uiterlijk 72 uur na risicovolle seks starten, via de GGD of de eerste hulp. PEP is een kuur van 28 dagen, waarbij je elke dag hiv-medicijnen slikt.
  • PrEP slik je juist voordat je mogelijk risico loopt op hiv ((pre-expositieveprofylaxe).Je huisarts of GGD kan PrEP voorschrijven als je ervoor in aanmerking komt. PrEP slik je dagelijks of alleen rondom de seks. 

Wat is het verschil tussen PrEP en hiv-behandeling?

PrEP bevat twee medicijnen die voorkomen dat hiv zich in je lichaam nestelt. Hiv-behandeling bestaat standaard uit drie hiv-remmers. Deze voorkomen op verschillende manieren dat hiv zich in het lichaam verspreidt. Als je hiv hebt, zijn twee medicijnen niet voldoende. PrEP is niet voldoende voor hiv-behandeling, . Het is daarom heel belangrijk dat je voorafgaande en tijdens PrEP-gebruik getest wordt op hiv. 

Liever PrEP of PEP?

Hoeveel betaal je voor PrEP via je huisarts?

 

De kosten bestaan uit medicijnen en de benodigde medische controles. PrEP is al vanaf 27 euro per potje van 30 pillen verkrijgbaar bij sommige apotheken. Voorlopig wordt PrEP nog niet vergoed. Vanaf 1 augustus 2019 start een landelijke PrEP-regeling bij de GGD. Binnen deze regeling betaal je maximaal 25%  (ongeveer €7,50) voor de pillen en verzorgt de GGD (gratis) de medische controles. Het aantal plaatsen binnen deze regeling is beperkt. De GGD'en proberen de regeling zo veel mogelijk terecht te laten komen bij mensen die het het hardst nodig hebben. Val je buiten de boot? Dan kun je alsnog PrEP regelen via je huisarts.

Vragen over het gebruik van PrEP

Hoe kom je aan PrEP?

Je eigen huisarts en apotheek kunnen PrEP voorschrijven. Op basis van een landelijke richtlijn bepaalt je arts of jij in aanmerking komt voor PrEP. Vanaf 1 augustus 2019 begint een vijfjarig programma voor de verstrekking van PrEP via GGD'en. Binnen deze regeling betaal je maximaal 25%  (ongeveer €7,50) voor de pillen en verzorgt de GGD (gratis) de medische controles. Het aantal plaatsen binnen deze regeling is beperkt. De GGD'en proberen de regeling zo veel mogelijk terecht te laten komen bij mensen die het het hardst nodig hebben. Neem contact op met jouw GGD als je interesse hebt in dit programma.

GGD'en zijn druk bezig met de implementatie van de regeling. Niet iedere GGD zal op 1 augustus direct PrEP-zorg kunnen leveren. Op de website van PrEPnu kun je zien hoe ver jouw GGD is. Wil je met PrEP beginnen en kun je het jezelf veroorloven, wacht dan niet op de GGD. Je eigen huisarts kan je nu al aan PrEP helpen!

Hoe gebruik je PrEP?

PrEP kan je op twee manieren slikken: dagelijks één pil, of alleen rondom de seks vier pillen. Als je de pillen volgens het slikschema inneemt, beschermen beide manieren goed tegen hiv. Je beslist samen met je arts welk slikschema het beste bij jouw (seks)leven past.

Hoe lang moet je PrEP slikken?

PrEP hoef je niet je hele leven te slikken. Je gebruikt het alleen in de periodes of situaties waarin je meer risico op hiv loopt. Als je dagelijks één pil slikt, duurt het zeven dagen voordat je voldoende bescherming in je lichaam hebt opgebouwd.

Om welk PrEP-recept moet je vragen? 

Vraag je huisarts om een generiek recept voor emtricitabine/tenofovir-disoproxil. Laat daarbij vermelden dat het om een generieke variant moet gaan en niet om het merkmedicijn Truvada. Anders betaal je onnodig veel voor de pillen. Ga je alleen rondom de seks slikken? Overleg dan met je apotheek welke betaalbare variant van PrEP zij leveren die langer dan 30 dagen houdbaar is.

Hoe lang is PrEP houdbaar?

PrEP kan je gebruiken totdat de houdbaarheidsdatum op de verpakking verlopen is. Bewaar de pillen volgens de adviezen in de bijsluiter. Als je PrEP te lang of verkeerd bewaard, gaat de werking achteruit. Sommige varianten van PrEP worden in een potje verkocht, andere in doordrukstrips. Heb je een potje PrEP? Check dan op de de bijsluiter hoe lang de pillen houdbaar blijven na opening van het potje. Lees verder over de houdbaarheid van PrEP.

Kun je zelf beginnen met PrEP?

Het is onverstandig om zonder begeleiding van een arts PrEP te gaan slikken. Sommige aandoeningen zoals leverziektes en medicijngebruik gaan niet samen met PrEP. Voordat je begint en zolang je PrEP gebruikt heb je medische controles nodig. Je moet zeker weten dat je geen hiv hebt en je nierfunctie regelmatig laten controleren. 

Welke medische controles zijn nodig?

Als je PrEP slikt is het belangrijk dat je elke drie maanden een controle hebt bij een arts. Bespreek bijwerkingen en of het lukt om PrEP volgens het schema te slikken. Laat elke drie maanden je nierfunctie controlen en laat je testen op hiv en andere soa's. 

Wordt PrEP vergoed?

Nee, (nog) niet. Ook als een arts PrEP voorschrijft moet je zelf voor de pillen betalen bij de apotheek. Houd verder rekening met de kosten van artsbezoek en laboratoriumkosten voor soa-testen en nierfunctiebepalingen. Deze controles vergoedt je zorgverzekeraar, maar gaan meestal ten koste van je eigen risico Je betaalt per jaar een deel van de kosten als je gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Zoals laboratoriumtesten, afspraken bij specialisten of medische behandelingen. Dit heet het eigen risico. In 2018 is dit bedrag €385. Voor een afspraak bij de huisarts hoef je geen eigen risico te betalen. Meer info hierover vind je op de website van je zorgverzekeraar..

Kan je drugs en alcohol nemen als je aan de PrEP bent?

De werking van PrEP wordt niet slechter door drugs of alcohol. Wel kan het zijn dat bepaalde drugs een sterker effect op je hebben als je medicijnen zoals PrEP slikt. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn met drugs en alcohol als je medicijnen gebruikt. Begin bijvoorbeeld met een kleinere hoeveelheid dan je gewend bent.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: augustus 2019.

Justin (24) gebruikt PrEP

Peter (43) is dolblij met PrEP

Dirk (37) kiest voor PrEP

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.