Zo kom je aan PrEP

Wil je online en anoniem advies over PrEP krijgen? Ga dan naar Prep.advies.chat en beantwoord de vragen.

Met een doktersrecept kan je apotheek PrEP leveren vanaf 30 euro per maand (bij dagelijks gebruik). Hier komen nog wel kosten voor medische controles bij. Vanaf de zomer 2019 gaan GGD'en in heel Nederland zorg voor PrEP aanbieden.

Recept via je eigen huisarts en apotheek

Je huisarts kan jou PrEP voorschrijven. Vraag je arts om een generiek recept voor emtricitabine-tenofovirdisoproxil. Zo voorkom je dat je apotheek jou onnodig dure PrEP geeft. Verschillende fabrikanten (zoals Centrafarm, Teva en Sandoz) leveren PrEP tegen een veel lagere prijs dan het merkmedicijn Truvada van Gilead. Met een doktersrecept is PrEP bij alle Nederlandse apotheken verkrijgbaar.

Houdbaarheid van PrEP

In de bijsluiter staat aangegeven hoe lang het medicijn houdbaar is. Slik je PrEP alleen rondom de seks? Check bij je apotheek dan welke betaalbare variant zij leveren, die langer dan 30 dagen houdbaar is na opening van het potje. Of vraag om PrEP in een doordrukstrip. De officiële houdbaarheid In de bijsluiters van de fabrikanten Centrafarm en Sandoz staat dat het medicijn na opening van de verpakking 30 dagen houdbaar is. Dit betekent dat de pillen na opening van het potje minstens 30 dagen 100% goed blijven. Helaas hebben deze twee fabrikanten dit alleen na één maand getest. Daarom mogen zij niet zeggen dat de pillen langer dan 30 dagen na opening goed blijven. Andere fabrikanten, zoals TevaMylan en Gilead hebben de houdbaarheid na opening van het potje wel later getest. Daaruit blijkt dat hun PrEP-pillen na opening veel langer dan 30 dagen houdbaar zijn. van de pillen verschilt namelijk per fabrikant.

Kosten van PrEP

Je zorgverzekeraar vergoedt PrEP niet. Je zult deze kosten zelf moeten betalen. De goedkoopste variant van PrEP is al vanaf 30 euro per maand (30 pillen) beschikbaar. Naast de medicijnen komen kosten voor de medische controles. Deze extra kosten zijn 385 tot 800 euro per jaar, afhankelijk van de hoogte van je eigen risico van je zorgverzekering. Als je meer zorgkosten maakt dan je eigen risico, dan vergoedt je zorgverzekeraar deze kosten. Sommige GGD'en bieden mannen die PrEP gebruiken gratis deze controles aan.

 

PrEP via de GGD

Vanaf de zomer 2019 gaan meer GGD'en PrEP-zorg aanbieden. Dan begint een vijfjarig programma om PrEP beschikbaar te maken voor homo- en biseksuele mannen en transgenders die risico lopen hiv. De GGD helpt je met de benodigde medische controles en schrijft PrEP voor. Je betaalt een kleine eigen bijdrage voor de medicijnen. Wil je weten of de GGD jou kan helpen met PrEP? Neem dan contact op met jouw GGD.

Dit betaal je voor PrEP

Speciaal voor PrEP is een Nederlandse richtlijn gemaakt die artsen kunnen raadplegen. De laatste versie is in april 2019 beschikbaar gekomen. Mocht je arts of apotheker nog vragen hebben, dan vinden zij op Soaaids.nl meer informatie over PrEP. Artsen die geen ervaring hebben met PrEP, kunnen bovendien contact opnemen met huisartsen die aangesloten zijn bij seksHAG. Deze huisartsenadviesgroep voor seksuele gezondheid weet alles van PrEP.

Via vrienden of kennissen

Sommige mannen krijgen of kopen PrEP van hiv-positieve vrienden en kennissen, van andere PrEP-gebruikers of ze kopen het via een dealer. Dit is illegaal. Medicijnen zijn namelijk alleen bedoeld voor eigen gebruik. Ze mogen niet aan een ander verkocht of doorgegeven worden. Deze regels zijn er voor je eigen veiligheid. Als je PrEP via een dealer bestelt loop je het risico dat je neppillen krijgt die niet tegen hiv beschermen. Als je PrEP gebruikt is het belangrijk voor je gezondheid dat je regelmatig wordt gecontroleerd, zowel op bijwerkingen als op hiv en andere soa.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: april 2019.

Roderick (37) is klaar met de vooroordelen over PrEP

Steve (36)* gebruikte PrEP om zonder condoom te neuken

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.