Zo kom je aan PrEP

Wil je online en anoniem advies over PrEP krijgen? Ga dan naar Prep.advies.chat en beantwoord de vragen.

Sinds eind 2017 zijn de kosten voor PrEP veel lager geworden. Met een recept van je huisarts kan je apotheek PrEP leveren voor ongeveer 50 euro per maand (bij dagelijks gebruik). Daar komen nog wel kosten voor medische controles bij.

Recept via je eigen huisarts en apotheek

Je huisarts kan jou PrEP voorschrijven. Met een doktersrecept is PrEP bij alle Nederlandse apotheken verkrijgbaar. Verschillende fabrikanten (zoals Centrafarm, Teva en Sandoz) leveren PrEP tegen een veel lagere prijs dan het merkmedicijn Truvada van Gilead. Je huisarts moet deze variant wel speciaal voorschrijven. Zo voorkom je dat je apotheek jou onnodig dure PrEP geeft.

Vraag je arts om een generiek recept voor emtricitabine-tenofovirdisoproxil. Slik je alleen rondom de seks PrEP? Vraag dan aan je apotheek of zij PrEP van de fabrikant Teva leveren. Of dat ze PrEP-pillen in een doordrukstrip in plaats van een potje leveren. De goedkopere variant van Centrafarm en Sandoz zijn namelijk beperkt houdbaar na opening van de verpakking.

Houdbaarheid van PrEP

Slik je PrEP alleen rondom de seks? In de bijsluiters van de fabrikanten Centrafarm en Sandoz staat dat het medicijn na opening van de verpakking 30 dagen houdbaar is. Dit betekent dat de pillen na opening van het potje minstens 30 dagen 100% goed blijven. Helaas hebben deze twee fabrikanten dit alleen na één maand getest. Daarom mogen zij niet zeggen dat de pillen langer dan 30 dagen na opening goed blijven.

Zitten de pillen in een doordrukstrip, dan speelt dit probleem met de houdbaarheid na opening niet. Andere fabrikanten, zoals Teva, Mylan en Gilead hebben de houdbaarheid na opening van het potje wel later getest. Daaruit blijkt dat hun PrEP-pillen na opening veel langer dan 30 dagen houdbaar zijn.

Kosten van PrEP

Je zorgverzekeraar vergoedt PrEP niet. Je zult deze kosten zelf moeten betalen. De goedkoopste variant van PrEP kost ongeveer 50 euro per maand (30 pillen). Naast de medicijnen komen kosten voor de medische controles. Deze extra kosten zijn 385 tot 800 euro per jaar, afhankelijk van de hoogte van je eigen risico van je zorgverzekering. Als je meer zorgkosten maakt dan je eigen risico, dan vergoedt je zorgverzekeraar deze kosten. Sommige GGD'en bieden mannen die PrEP gebruiken gratis deze controles aan.

Dit betaal je echt voor PrEP

Speciaal voor PrEP is een Nederlandse richtlijn gemaakt die artsen kunnen raadplegen. Mocht je arts of apotheker nog vragen hebben, dan vinden zij op Soaaids.nl meer informatie over PrEP. Artsen die geen ervaring hebben met PrEP, kunnen bovendien contact opnemen met huisartsen die aangesloten zijn bij seksHAG. Deze huisartsenadviesgroep voor seksuele gezondheid weet alles van PrEP.

Via vrienden of kennissen

Sommige mannen krijgen of kopen PrEP van hiv-positieve vrienden en kennissen, van andere PrEP-gebruikers of ze kopen het via een dealer. Dit is illegaal. Medicijnen zijn namelijk alleen bedoeld voor eigen gebruik. Ze mogen niet aan een ander verkocht of doorgegeven worden. Deze regels zijn er voor je eigen veiligheid. Als je PrEP via een dealer bestelt loop je het risico dat je neppillen krijgt die niet tegen hiv beschermen. Als je PrEP gebruikt is het belangrijk voor je gezondheid dat je regelmatig wordt gecontroleerd, zowel op bijwerkingen als op hiv en andere soa.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: mei 2018.

Roderick (37) is klaar met de vooroordelen over PrEP

Steve (36)* gebruikte PrEP om zonder condoom te neuken

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.