Zo kom je aan PrEP

Wil je online en anoniem advies over PrEP krijgen? Ga dan naar Prep.advies.chat en beantwoord de vragen.

Met een doktersrecept kan je eigen apotheek PrEP leveren vanaf 27 euro per maand (bij dagelijks gebruik). Hier komen nog wel kosten voor medische controles bij. Vanaf 1 augustus 2019 gaan GGD'en in heel Nederland gratis zorg voor PrEP aanbieden en de pillen goedkoop leveren. Er is een beperkt aantal plaatsen voor deze regeling.

 PrEP via de GGD

Vanaf 1 augustus start een vijfjarige landelijke PrEP-regeling. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil en bijbehorende zorg leveren aan homo- en biseksuele mannen en transgenders met een verhoogd risico op hiv. De zorg is gratis, de pillen worden verstrekt tegen gereduceerd tarief (ongeveer €7,50 voor 30 pillen).

Check hoe PrEP bij jouw GGD geregeld is!

Iedere GGD is op dit moment hard bezig met de voorbereidingen voor het leveren van de PrEP-zorg. Niet iedere GGD zal op 1 augustus al klaar zijn om PrEP-zorg te leveren. Wil je weten hoe het er voor staat in jouw regio? Ga dan naar de website van PrEPnu. Houd voor informatie over aanmelden de website van de GGD bij jou in de buurt in de gaten. 

Voor wie is de regeling bedoeld?

PrEP via de GGD is beperkt beschikbaar. De GGD’en verwachten daarom dat ze moeten werken met wachtlijsten. Ook zullen GGD’en proberen een goede selectie te maken, zodat er plaats is voor de mensen die de regeling het hardst nodig hebben. Val jij niet in één van de onderstaande categorieën? Je kunt altijd bellen met de GGD om te kijken of er toch plaats voor je is op de wachtlijst. Zo niet, dan kun je PrEP regelen via je huisarts.

De regeling is bedoeld voor:

  • Mannen jonger dan 25 jaar
  • Mannelijke sekswerkers
  • Transgenderpersonen 
  • Mannen korter dan vijf jaar geleden naar Nederland zijn gekomen
  • Mannen met een inkomen op of onder het niveau van het minimumloon
  • Onverzekerden
  • Mannen die onmogelijk uit de kast kunnen komen
  • Mannen met een (licht-)verstandelijke beperking
  • Andere kwetsbare groepen

Recept via je eigen huisarts en apotheek

Je huisarts kan jou PrEP voorschrijven. Vraag je arts om een generiek recept voor emtricitabine-tenofovirdisoproxil. Zo voorkom je dat je apotheek jou onnodig dure PrEP geeft. Verschillende fabrikanten (zoals Centrafarm, Teva en Sandoz) leveren PrEP tegen een veel lagere prijs dan het merkmedicijn Truvada van Gilead. Met een doktersrecept is PrEP bij alle Nederlandse apotheken verkrijgbaar.

Houdbaarheid van PrEP

In de bijsluiter staat aangegeven hoe lang het medicijn houdbaar is. Slik je PrEP alleen rondom de seks? Check bij je apotheek dan welke betaalbare variant zij leveren, die langer dan 30 dagen houdbaar is na opening van het potje. Of vraag om PrEP in een doordrukstrip. De officiële houdbaarheid In de bijsluiters van de fabrikanten Centrafarm en Sandoz staat dat het medicijn na opening van de verpakking 30 dagen houdbaar is. Dit betekent dat de pillen na opening van het potje minstens 30 dagen 100% goed blijven. Helaas hebben deze twee fabrikanten dit alleen na één maand getest. Daarom mogen zij niet zeggen dat de pillen langer dan 30 dagen na opening goed blijven. Andere fabrikanten, zoals TevaMylan en Gilead hebben de houdbaarheid na opening van het potje wel later getest. Daaruit blijkt dat hun PrEP-pillen na opening veel langer dan 30 dagen houdbaar zijn. van de pillen verschilt namelijk per fabrikant.

Kosten van PrEP

Je zorgverzekeraar vergoedt PrEP niet. Je zult deze kosten zelf moeten betalen. De goedkoopste variant van PrEP is al vanaf 30 euro per maand (30 pillen) beschikbaar. Naast de medicijnen komen kosten voor de medische controles. Deze extra kosten zijn 385 tot 800 euro per jaar, afhankelijk van de hoogte van je eigen risico van je zorgverzekering. Als je meer zorgkosten maakt dan je eigen risico, dan vergoedt je zorgverzekeraar deze kosten. Sommige GGD'en bieden mannen die PrEP gebruiken gratis deze controles aan.

 

Dit betaal je voor PrEP

Speciaal voor PrEP is een Nederlandse richtlijn gemaakt die artsen kunnen raadplegen. De laatste versie is in april 2019 beschikbaar gekomen. Mocht je arts of apotheker nog vragen hebben, dan vinden zij op Soaaids.nl meer informatie over PrEP. Artsen die geen ervaring hebben met PrEP, kunnen bovendien contact opnemen met huisartsen die aangesloten zijn bij seksHAG. Deze huisartsenadviesgroep voor seksuele gezondheid weet alles van PrEP.

Via vrienden of kennissen

Sommige mannen krijgen of kopen PrEP van hiv-positieve vrienden en kennissen, van andere PrEP-gebruikers of ze kopen het via een dealer. Dit is illegaal. Medicijnen zijn namelijk alleen bedoeld voor eigen gebruik. Ze mogen niet aan een ander verkocht of doorgegeven worden. Deze regels zijn er voor je eigen veiligheid. Als je PrEP via een dealer bestelt loop je het risico dat je neppillen krijgt die niet tegen hiv beschermen. Als je PrEP gebruikt is het belangrijk voor je gezondheid dat je regelmatig wordt gecontroleerd, zowel op bijwerkingen als op hiv en andere soa. Deze zorg zul je dus zelf moeten regelen, bijvoorbeeld via je huisarts. Check welke controles er allemaal nodig zijn.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: augustus 2019.

Roderick (37) is klaar met de vooroordelen over PrEP

Steve (36)* gebruikte PrEP om zonder condoom te neuken

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.