Seks en corona

Het coronavirus is geen soa. Maar je kunt het wel krijgen of doorgeven terwijl je seks hebt. Door overbelasting van de zorg is testen op hiv- en soa’s in sommige regio’s minder beschikbaar dan gewoonlijk.

Het coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19. COVID-19 is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met een verzwakte afweer,  en voor mensen met overgewicht of long- of hartklachten. Maar ook gezonde, jongere mensen kunnen maandenlang ernstig ziek worden. 

De overheidsmaatregelen zijn erop gericht om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te vertragen. Daardoor belanden er zo min mogelijk mensen (tegelijkertijd) in het ziekenhuis.

Tekst gaat verder onder de blokken.
Ga direct naar:
Maatregelen
Seks en corona
Testen op hiv en soa’s 

Algemene maatregelen tegen het coronavirus

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn als volgt samen te vatten:

  1. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van andere mensen: houd 1,5 meter afstand, werk zo veel mogelijk thuis en beperk het aantal sociale contacten en bezoekers bij je thuis. Advies: draag een mondkapje wanneer je binnen geen afstand van anderen kunt bewaren. In het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht;
  2. Hygiënevoorschriften: hoest of nies in je elleboog, geef geen handen of zoenen en was je handen regelmatig met water en zeep;
  3. Als je symptomen die kunnen passen bij COVID-19 ervaart: blijf thuis en laat jezelf testen op corona. Blijft thuis en vermijd contact met anderen tot je de uitslag hebt. 

Voor een volledig overzicht van alle maatregelen kijk je bij de Rijksoverheid.

 
Kun je nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Je kunt nog seks hebben op 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld samen masturberen op afstand of via de webcam. Bij seks binnen 1,5 meter loop je risico het coronavirus te krijgen of te verspreiden. Seks met je partner kan wel. Als je samenwoont of je bent al regelmatig binnen 1,5 meter afstand samen, dan vormt seks geen extra risico. Wil je toch graag seks met andere mensen? Lees dan hier hoe je het risico op corona kunt verkleinen.


Beperkte soa-testmogelijkheden tijdens coronacrisis

GGD’en zijn bezig met het bestrijden van het coronavirus. Daarom kun je bij sommige GGD’en tijdelijk alleen terecht voor spoedeisende zaken. Kijk op de website van jouw GGD voor actuele informatie.

Testlab 

Helaas is ook Man tot Man Testlab op sommige plaatsen tijdelijk gesloten of beperkt beschikbaar. Houd er rekening mee dat het langer kan duren voordat je resultaten binnen zijn. Het kan ook langer duren voordat je terecht kunt voor behandeling van een soa bij een positieve uitslag. Bij de testlocaties in Amsterdam moet je van tevoren een afspraak maken. Actuele informatie over Testlab vind je hier.

Testen op soa’s en hiv in corona-tijd

Uitstellen soa-test

Als je geen seks hebt (gehad) sinds het begin van de coronacrisis, kun jij je halfjaarlijkse soa-check eventueel uitstellen. Maar voordat je weer seks gaat hebben, is het verstandig om in ieder geval een hiv-test te doen. Dan weet je zeker wat jouw hiv-status is.

Twijfel je of je een soa hebt? 

Doe eerst de Symptomenchecks van Hebikhiv.nl en Syfilistest.nl. Op die manier kun je nagaan of jouw symptomen met spoed door een arts bekeken moeten worden. 

Ben je gewaarschuwd of heb je klachten van een soa? 

Dan kun jij je soa-test niet uitstellen. Volg deze stappen:

  1. Kijk eerst of je gewoon bij jouw GGD of huisarts terecht kan. Bij de huisarts worden je soa-consult en eventuele behandeling van je eigen risico van je zorgverzekering afgehaald. Je betaalt er dus zelf voor, tenzij jouw eigen risico al is opgebruikt.
  2. Lukt dit niet, dan kun je een van deze twee betrouwbare soa-thuistesten doen: Soapoli-online.nl of Saltrodirectlab.nl. Let op: deze zijn niet gratis en betaal je uit eigen zak. Blijkt uit de test dat je een soa hebt? De aanbieders van de thuistesten helpen je om de juiste behandeling te krijgen. Vaak zal dat via je eigen huisarts of GGD zijn.
  3. Wil jij je laten testen op hepatitis C? Dit kan via de thuistest van NoMoreC.nl.

Bastiaan (28) heeft een 'corona-buddy'