Al jouw vragen over seks en corona

Wat heeft corona met seks te maken? En werkt PrEP nou wel of niet tegen corona? Lees hier onze antwoorden op de vragen die we krijgen over seks en corona.

Let op: Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dat betekent liever geen seks, behalve met je vaste partner. Seks met jezelf of op afstand (bijvoorbeeld via videobellen) kan wel. Lees hier hoe je het risico op corona zo veel mogelijk kunt verkleinen als je toch seks wilt met anderen binnen 1,5 meter.

Deze informatie is gebaseerd op de huidige medische kennis over het coronavirus en de maatregelen van de Nederlandse overheid. Actuele informatie over het coronavirus vind je bij het RIVM en bij de Rijksoverheid. Voor medische informatie over het virus kijk je het beste bij Thuisarts.

Heb jij nog andere vragen over seks en het coronavirus? Laat het ons weten.

Risico's op corona tijdens seks

Hoeveel risico loop ik op een besmetting met het coronavirus? Dit hangt af van waar je woont en met hoeveel mensen je contact hebt. Vooral in gebieden waar op dat moment veel mensen het virus hebben (een zogeheten brandhaard), is de kans groter dat jij ermee in aanraking komt. Het RIVM houdt een landkaart bij met het aantal besmettingen per regio.Het risico wordt ook groter wanneer er in jouw netwerk of in dat van je (seks)partner coronavirus voorkomt. Het is dus verstandig om samen na te gaan of jullie mensen kennen die op dat moment corona hebben en met wie je in contact bent geweest. 

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is? Je kunt nog seks hebben op 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld samen masturberen op afstand of via de webcam. Bij seks binnen 1,5 meter loop je risico het coronavirus te krijgen of te verspreiden. Seks met je partner kan wel. Als je samenwoont of je bent al regelmatig binnen 1,5 meter afstand samen, dan vormt seks geen extra risico. Wil je toch graag seks met andere mensen? Lees dan hier hoe je het risico op corona kunt verkleinen.

Is het verstandig om thuisfeestjes te bezoeken/organiseren voor seks? Nee. Als je met meerdere personen bij elkaar bent, moet je 1,5 meter afstand houden. Je kunt niet weten of jij of iemand anders met het coronavirus rondloopt op een feestje. Bovendien is het tijdelijk strafbaar om meer dan 2 gasten thuis te ontvangen. Ga dus voorlopig niet naar seksfeestjes. Als je dit toch wilt doen, lees dan eerst hoe je het risico zo veel mogelijk kunt verkleinen.

Vormt anale seks een extra risico voor corona? Nee. Er is geen bewijs dat anale seks een groter risico met zich meebrengt dan andere vormen van seks.

Hoe zit het met tongzoenen? Het coronavirus is overdraagbaar via tongzoenen.

Is het risico op coronavirus groter in de homosauna of darkroom? Ja, met meerdere mensen dicht op elkaar zijn in één ruimte vergroot de kans op overdracht. Of dit nu in een seksruimte is of bij iemand thuis. Om klanten en personeel zo goed mogelijk te beschermen, heeft iedere sekslocatie regels opgesteld. Houd je aan die regels.

Testen en symptomen

Wat zijn de symptomen van COVID-19 (coronavirus)? Klachten die veel voorkomen zijn: verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen), keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak. Klachten ontstaan gemiddeld vijf tot zes dagen na besmetting. Soms ontstaan klachten pas na 14 dagen. De meeste mensen krijgen lichte tot matige symptomen en herstellen vanzelf. Heb je klachten? Laat je testen en blijf thuis totdat je de uitslag hebt. Bij een positieve uitslag geeft de GGD je advies.Bel altijd je huisarts of huisartsenpost (buiten kantooruren) als je ernstige klachten krijgt. Ernstige symptomen zijn: ademhalingsproblemen, pijn of druk op de borst en aangetast spraak of bewegingsvermogen, en hoge koorts boven 38 graden.

Mijn partner heeft klachten die kunnen passen bij corona. Kunnen wij nog seks hebben? Nee. Je partner moet zich laten testen en binnen blijven en afstand houden tot de uitslag bekend is. Symptomen zijn koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak. Blijf allebei thuis en houd afstand als jij ook klachten hebt. Of als je partner koorts heeft of benauwd is. Als de testuitslag negatief is, hoeven jullie geen afstand meer van elkaar te houden. Jullie kunnen dan weer seks met elkaar hebben.

Ik of mijn partner hebben het coronavirus gehad. Wanneer kunnen we weer seks hebben? Wacht tot alle symptomen volledig verdwenen zijn. En wacht daarna nog eens 24 uur. Het RIVM gaat ervan uit dat als een patiënt zich niet meer ziek voelt, die na 24 uur niet meer besmettelijk is.

Moeten mijn sekspartner en ik ons laten testen voordat we seks hebben? Nee. Het is niet nodig om je te laten testen als je allebei geen symptomen hebt. Een negatieve testuitslag geeft geen 100% garantie dat je veilig met elkaar kunt seksen. De coronatest is namelijk een momentopname. Tussen het moment van testen en het moment dat je seks hebt, kun je besmet raken. In de eerste periode na besmetting, en vooral rondom het moment dat je klachten krijgt, is de kans om een ander te besmetten het grootst. Let dus op symptomen en beperk allebei het aantal contacten met anderen. Hierover kun je met je (seks)partner afspraken maken.

Moet ik mij ná seks laten testen op het coronavirus? Nee. Zolang jij geen symptomen hebt van corona, hoef jij je niet te laten testen.

Seks en corona-vaccinaties

Ik ben gevaccineerd tegen corona, kan ik nu weer veilig seks hebben? Na 2 vaccinaties is de kans heel klein dat je nog corona krijgt. Maar je kunt het misschien toch verspreiden. Volg daarom nog steeds onze adviezen over seks en corona.  

Kan ik veilig seks hebben met iemand die is gevaccineerd? Als iemand 2 vaccinaties heeft gehad, is de kans om corona te krijgen heel klein. Maar die persoon kan het misschien toch verspreiden. Volg daarom nog steeds onze adviezen over seks en corona. 

Heeft PrEP invloed op de werking van mijn corona-vaccinatie, of andersom? Heeft PrEP invloed op de werking van mijn corona-vaccinatie, of andersom?
Nee. PrEP zorgt niet voor speciale bijwerkingen van een corona-vaccinatie. Andersom ook niet. Het is niet bekend of PrEP invloed heeft op de werking van het vaccin, maar dit is onwaarschijnlijk.

 

Bekijk meer vragen en antwoorden over coronavaccins op RIVM.nl 

Informatie over hiv en coronavaccins vind je bij de Hiv Vereniging

Medicijnen, drugs en alcohol

Beschermt PrEP tegen het coronavirus? Nee, er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het coronavirus krijgt of dat je er sneller van geneest als je PrEP gebruikt. Dit gerucht is ontstaan doordat er geëxperimenteerd is met hiv-remmers als onderdeel van de behandeling van het coronavirus. De hiv-remmers in PrEP zijn niet dezelfde. PrEP werkt dus niet tegen het coronavirus. Het kan ook geen kwaad, je kunt PrEP gewoon blijven gebruiken om jezelf te beschermen tegen hiv.

Kan ik stoppen met PrEP, als ik toch even geen seks heb? Ja, je kunt altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Hier is geen toestemming van een arts voor nodig. Let wel hierop:1. Stop pas met PrEP 2 pillen na de laatste keer dat je seks had;
2. Als je weer wilt beginnen, begin dan met 2 pillen tegelijk. Als je maar 1 pil neemt en daarna seks zonder condoom hebt, ben je onvoldoende beschermd tegen hiv;
3. Gebruik een condoom als je gestopt bent met PrEP en nog niet opnieuw bent begonnen;
4. Heb je seks zonder condoom gehad terwijl je geen PrEP gebruikte? Laat je dan testen op hiv voordat je weer met PrEP begint.
Meer informatie over PrEP vind je op Mantotman.nl/prep

Beschermen hiv-medicijnen tegen het coronavirus? Hier is nog weinig over bekend. Maar het lijkt erop dat dit niet zo is. De combinatie van hiv-remmers lopinavir en ritonovir als middel om corona-infecties te bestrijden is onderzocht in een Chinese studie. In deze studie zijn geen significante effecten op ziekteverloop en sterfte gevonden. Er wordt meer onderzoek gedaan naar het eventuele effect van verschillende hiv-remmers op het corona-virus.

Zijn mensen met hiv vatbaarder voor het coronavirus? Nee. Als je behandeld wordt voor je hiv, is je afweersysteem sterk genoeg. Je bent ook niet minder vatbaar voor het coronavirus. Voor mensen met hiv gelden dus dezelfde gezondheidsadviezen als voor iedereen. Zorg er wel voor dat je voldoende hiv-medicatie in huis hebt en op tijd een nieuw recept aanvraagt.Mensen met hiv én een verzwakt afweersysteem (een laag aantal CD4-cellen) vallen wel in de risicogroep voor het coronavirus. Meer info hierover vind je bij de Hiv Vereniging.

Maken drugs en alcohol mij kwetsbaarder voor corona? Ja. In het algemeen hebben alcohol en drugs een negatieve invloed op je weerstand. Als je vaak of veel drugs of alcohol gebruikt, kan je weerstand verslechterd zijn. Voor uitgebreide informatie kijk je bij Trimbos.Mensen die roken hebben vaker en ernstigere klachten van COVID-19. Het roken van tabak en wiet kan longklachten verergeren. Heb je er moeite mee om nu minder drugs/chems te gebruiken? Kijk dan hier voor advies.

Ik vind het moeilijk om nu geen of minder seks te hebben. Wat kan ik doen? Masturberen en seks op afstand (webcam/videobellen) bieden misschien uitkomst. Wat betreft seks in coronatijd kun je worstelen met zaken als:- Geen seks hebben
- Schuldgevoelens als je wel seks hebt gehad
- Ruzie met je partner over hoe streng jullie met de overheidsmaatregelen willen omgaan
- Moeite met samen de hele dag thuis zitten
- Afstand tussen jou en je partner
Praat hierover met elkaar of met vrienden. Krijg je ook last van angsten of wordt je down? Bespreek dit met je huisarts. Je kunt ook je ei kwijt bij onze collega’s van de Aids Soa Infolijn. Klik hier voor de contactinformatie en openingstijden. Ben je iemand die vaak chems/drugs bij de seks gebruikt en heb je daar nu last van? Er is veel (online) hulp beschikbaar.

Corona en seks voor geld

Kan ik nog geld verdienen met seks? Sekswerk is tot 19 januari verboden. Check de verplichtingen voor legaal sekswerk, voordat je seks aanbiedt tegen betaling. Lees hoe jij je klanten en jezelf zo goed mogelijk gezond houdt op prostitutie.nl. Check ook even onze tips om zo goed mogelijk coronavrij te seksen.

Is het risico op coronavirus groter als ik betaal voor seks? Voor seks tegen betaling geldt hetzelfde als voor seks in het algemeen. Bedenk wel dat je waarschijnlijk niet de enige klant bent van degene die je betaalt voor seks. Sekswerk is tijdelijk verboden.

 

Seks en corona

Bastiaan (28) heeft een 'corona-buddy'

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.