voorkom corona tijdens seks

Als je seks hebt, loop je het risico corona op te lopen of door te geven. Lees hier hoe je de risico’s beperkt.

Ga direct naar:

Corona voorkomen:
- vóór je seks hebt
- tijdens seks
- ná seks

Extra risico op corona tijdens seks en intimiteit

Je kunt het coronavirus in allerlei omstandigheden krijgen en doorgeven. Bij seks is het risico groter omdat je langere tijd intensief contact hebt. Met hoe meer verschillende mensen je seks hebt, hoe groter het risico. Als je met elkaar zoent, wordt het risico nog groter. Ook als je intiem bent met mensen zonder seks te hebben (bijvoorbeeld knuffelen), is het risico groter.

Het doel van de corona-maatregelen is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Mondkapjes en spatschermen zorgen ervoor dat er minder virusdeeltjes verspreid worden. Er zijn sterke aanwijzingen dat een kleine hoeveelheid virus voor een milder ziekteverloop zorgt.

Seks met je eigen partner(s)

Jullie wonen samen of zien elkaar al regelmatig en houden daarbij geen 1,5 meter afstand. Het hebben van intimiteit of seks vergroot het risico op corona niet. Maak samen afspraken hoe jullie het virus buiten de deur houden. Lees hier wat je jullie moeten doen als een van jullie (symptomen van) corona krijgt

Bescherm je partner

Is een van jullie ouder dan 70 jaar of heeft een van jullie een verzwakte afweer, overgewicht of longklachten? Dan is het extra belangrijk om je partner te beschermen: beperk je contacten met anderen en eventueel ook met elkaar. Je wilt het virus niet bij je partner thuis brengen.

Voor seks met mensen buiten je relatie gelden dezelfde adviezen als hieronder omschreven. Houd er rekening mee dat jij je partner kunt besmetten als je het virus via andere sekspartners ‘in huis haalt’.

Wat kun je doen vóór je seks hebt?

Beperk je contacten

De kans dat je het virus oploopt of doorgeeft, wordt groter als je met meer verschillende mensen contact hebt. Dat geldt voor seksueel contact maar ook voor sociaal contact binnen 1,5 meter. Je weet niet met hoeveel andere mensen je sekspartner contact heeft gehad. We raden dan ook aan om het aantal sekspartners te beperken. Je kunt makkelijker afspraken maken met één of meerdere vaste seksmaatjes (coronabuddy’s) dan met onbekenden. 
Hoe meer coronabuddy's je hebt, hoe lastiger het wordt om goede afspraken te maken en je hier allemaal aan te houden. Één maatje om deze periode mee te overbruggen is dus het beste om het risico laag te houden.

Dus even geen groepsseks

Je kunt nu beter geen groepsseks hebben. Bij groepsseks is er een flink risico en dit risico is moeilijk te verkleinen. Als je toch groepsseks wilt, lees dan even verder. Zeker met een ‘bij elkaar geappte’ groep onbekenden valt eigenlijk geen enkele afspraak te maken. Met een vaste groep wordt het misschien iets makkelijker om afspraken te maken. Hoe meer personen, hoe groter de kans dat een van de personen zich niet aan de coronaregels houdt en toch corona heeft opgelopen. Kies je toch voor seks in een groep? Spreek dan af dat personen die klachten hebben die op corona kunnen wijzen (koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak) thuis blijven.Telefoonnummers noteren
Noteer telefoonnummers van de deelnemers van een huisfeestje. Zo kan iedereen worden gewaarschuwd als er bij iemand het coronavirus wordt aangetroffen. Wordt er bij jou corona gevonden na een orgie? Laat dit dan in ieder geval weten aan de host (gastheer) en aan andere deelnemers van wie jij contactgegevens hebt. Ook als er bij jou een soa wordt gevonden is dit belangrijk.
Verbod
Let op: het is tijdelijk verboden om meer dan 2 bezoekers per dag te ontvangen. Een thuisfeestje waar de buren overlast van hebben, kan als resultaat hebben dat de politie een eind aan het feestje maakt en boetes uitdeelt.

Risico inschatten

Praat voordat je met elkaar afspreekt over hoeveel risico jullie lopen als jullie samen seks hebben. Denk aan het volgende:

 1. Bespreek hoe groot de kans

  Hoeveel risico loop ik op een besmetting met het coronavirus? 

  Dit hangt af van waar je woont en met hoeveel mensen je contact hebt. Vooral in gebieden waar op dat moment veel mensen het virus hebben (een zogeheten brandhaard), is de kans groter dat jij ermee in aanraking komt. Het RIVM houdt een landkaart bij met het aantal corona-besmettingen per regio. Corona in je netwerk
  Het risico wordt ook groter wanneer er in jouw netwerk of in dat van je sekspartner coronavirus voorkomt. Het is dus verstandig om samen na te gaan of jullie mensen kennen die op dat moment corona hebben.
  is dat één van jullie door seks of  sociaal contact met het coronavirus in aanraking is gekomen;
 2. Het risico op corona-overdracht tijdens seks of intimiteit is er altijd. Bespreek van tevoren met je sekspartner of jullie dit risico willen lopen. Het is meestal erger om corona te krijgen als je ouder bent, overgewicht hebt of een zwakke gezondheid hebt, zoals bijvoorbeeld long- of hartproblemen. 
  Als je voor jezelf bereid bent om meer risico te lopen (bijvoorbeeld door veel sekspartners te hebben), probeer dan het risico dat anderen via jou het virus oplopen te verkleinen. Bijvoorbeeld door niet bij je ouders op bezoek te gaan en je extra goed aan alle maatregelen te houden;
 3. Vraag altijd aan je sekspartner of hij symptomen van corona heeft. Dit zijn: koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak. Blijf thuis als je zelf deze symptomen hebt. En heb dan zeker geen seks met anderen. En doe dat ook niet als je gewaarschuwd bent voor Corona en het advies kreeg om in quarantaine te gaan;
 4. Als één van jullie al coronavirus heeft gehad (bewezen met een test), dan lijkt het iets minder waarschijnlijk dat diegene opnieuw besmet zal worden Herbesmetting
  Het is nog niet duidelijk of je wel of niet opnieuw corona kunt krijgen. De WHO en het RIVM bevestigen wel dat het onwaarschijnlijk is dat je 'op korte termijn' opnieuw corona kunt krijgen. Vooral als je ernstige klachten had. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat antistoffen tegen het coronavirus bij de meeste patiënten al na een paar maanden zijn verdwenen. In de praktijk betekent dit dat je waarschijnlijk geen corona zult krijgen als je kortgeleden al COVID-19 hebt gehad en volledig bent genezen. Maar 100% gegarandeerd is dit niet.
  . Maar dat kan zeker wel. 

10 dagen wachten

Het kan 10 dagen duren voordat het coronavirus je ziek maakt. Bespreek daarom of jullie 10 dagen willen wachten met seks. In deze 10 dagen letten jullie goed op de coronaregels en ben je met niemand anders intiem. Spreek niet af als jullie tijdens deze 10 dagen symptomen krijgen die passen bij corona (koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak). 

Wat kun je doen tijdens de date om corona te voorkomen?

Overweeg seks op afstand

Wil je het risico op corona helemaal uitsluiten en toch van seks of intimiteit genieten? Dan zijn dit je opties:

 1. Je spreekt niet af. Je houdt het bij webcammen, chatten, etc. Let op: pics versturen is niet zonder risico. Het sturen van seksueel getinte foto's of video's is helaas niet zonder risico. Iemand kan jouw beeldmateriaal zonder jouw toestemming delen met anderen of op internet te plaatsen. Of hiermee dreigen om jou af te persen. Wees dus voorzichtig met het doorsturen van beeldmateriaal. Zorg ervoor dat je gezicht op geen van de foto's of video's zichtbaar is. ;
 2. Je spreekt wel af, maar jullie houden 1,5 meter afstand tot elkaar. Als jullie seks hebben, dan hebben jullie soloseks op minstens 1,5 meter afstand van elkaar (strippen, masturberen, spelen met dildo of andere toys).

Handen wassen en telefoonnummers uitwisselen

Als jullie samen besluiten om seks te hebben, loop dan aan het begin van je date de volgende stappen door:

 1. Douche vooraf en was je handen en je geslachtsdelen met water en zeep als je bij je date aankomt; Je handen kunnen onderweg met het virus in aanraking zijn gekomen. En jouw geslachtdelen wanneer je tussendoor nog naar de wc bent geweest.
 2. Maak eventueel kennis op 1,5 meter afstand. Als jullie op basis van de kennismaking besluiten toch géén seks te hebben, hebben jullie niet onnodig risico gelopen;
 3. Wissel telefoonnummers uit zodat je elkaar kunt waarschuwen als er bij één van jullie coronavirus wordt gevonden. Ook als één van jullie een soa blijkt te hebben, is het belangrijk om de ander te waarschuwen;
 4. Sommige mensen gebruiken een mondkapje tijdens de seks. Het is niet duidelijk of dit het risico op overdracht van Corona echt minder maakt. 

Standjes en hulpmiddelen om corona te voorkomen

Standjes zoals doggystyle bieden zeker geen garantie om corona-overdracht te voorkomen. Een glory hole verkleint de kans op corona-overdracht wél. Lees meer. Je verkleint het risico op corona-overdracht tijdens seks vooral vóórdat je seks hebt, door hygiëne en het beperken van je contacten. Toch proberen mensen ook tijdens seks het risico op allerlei manieren te beperken. Die manieren bieden geen garantie, maar kunnen er wel voor zorgen dat je minder plezier aan seks beleeft.Glory hole
Een zelfgemaakt glory hole (bijvoorbeeld een douchegordijn met een gat erin waar je jouw penis door steekt) is net zo effectief als een spatscherm bij de kassa: het houdt grote druppels speeksel tegen. Dit verkleint de kans op corona-overdracht.
Standjes
Standjes zoals doggystyle of elkaar niet zoenen zijn géén garantie tegen corona-overdracht. Je bent nog steeds dicht bij elkaar. In combinatie met mondkapjes (zolang je die goed gebruikt) of een integraalhelm wordt het wel zinvol, maar waarschijnlijk minder leuk. 
Ventilatie
Heel goede ventilatie of seks in de buitenlucht kan het risico deels verkleinen. Let op: keiharde garanties zijn er niet. Als je seks hebt met iemand die het coronavirus heeft, is er altijd een kans dat hij dit doorgeeft.

Wat kun je ná seks doen?

Voorzichtig met andere contacten

Het kan 10 dagen duren voordat je ziek wordt van het coronavirus. Daarom is het verstandig om nadat je seks hebt gehad, even afstand te houden tot kwetsbare mensen. Ga dus niet in de week na seks gezellig bij je oma op bezoek. 

Als je symptomen krijgt van coronavirus na seks

Krijg je binnen 10 dagen symptomen van het coronavirus, laat je dan testen! Symptomen zijn koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak. Blijf thuis als je symptomen hebt, totdat je de uitslag van de test binnen hebt! Lees hier wat jij en je huisgenoten moeten doen als een van jullie (symptomen van) corona krijgt.

Partners waarschuwen

Blijkt uit de test dat jij het coronavirus hebt? Laat het ook de mensen met wie jij intensief contact hebt gehad (je sekspartner, collega’s, huisgenoten enz.) weten. Zij hoeven zich alleen te laten testen wanneer zij symptomen krijgen?. Dankzij jouw waarschuwing kunnen anderen eerder symptomen herkennen en actie ondernemen. Dit geldt ook voor soa's. Als er bij jou een soa is vastgesteld, kan de GGD je helpen om je sekspartners anoniem te waarschuwen

 

Vraag en antwoord

Bastiaan (28) heeft een 'corona-buddy'

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.