Behandeling van hepatitis B

Meestal gaat een hepatitis B-infectie over zonder medische behandeling. Dit gebeurt tijdens de acute fase. Soms blijft het virus in het lichaam. Je blijft dan levenslang 'drager' van het virus. Dit noemen we chronische hepatitis B. Een acute hepatitis B-infectie wordt niet behandeld, een chronische wel.

 

Geen behandeling van acute hepatitis B

Acute hepatitis B (HBV) wordt niet behandeld met medicatie. Meestal vindt er spontane genezing plaats. Rust, een dieet zonder vet en zonder alcohol of drugs draagt bij aan de genezing.

Wel behandeling van chronische hepatitis B

Soms blijft het virus na een acute infectie in je lichaam. Je bent dan levenslang 'drager' van het virus. Dit noemen we chronische hepatitis B. Maar heel soms vindt er spontane genezingen plaats tijdens een chronische infectie.

Er zijn verschillende soorten medicijnen die de specialist kan voorschrijven bij chronische hepatitis B

  • antivirale middelen
    Antivirale medicijnen remmen de deling van het virus, en daarmee de ontsteking van de lever. Soms zorgt deze behandeling ervoor dat het virus na verloop van tijd uit je lichaam verdwijnt. Een nadeel van sommige van deze medicijnen (lamivudine/ adefovir)  is dat zij op den duur bij een aantal mensen niet meer werken. Het virus is dan ongevoelig (resistent) geworden voor de medicatie. Met de huidige generatie antivirale middelen (tenofovir/ entecavir) is dit risico echter erg klein. Antivirale medicijnen moeten vaak levenslang geslikt worden.
  • Peg-interferon 
    Dit medicijn wordt via injecties toegediend en heeft soms vervelende bijwerkingen. Peg-interferon kan ervoor zorgen dat je van hepatitis B geneest, hoewel  dat slecht voor een minderheid van de behandelden geldt. De kuur van 48 weken heeft relatief veel bijwerkingen en lang niet iedereen komt in aanmerking voor deze behandeling.


 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Ronald (26) heeft chronische hepatitis B

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.