Behandeling hepatitis C

Je kunt van het hepatitis C virus genezen. Er is nieuwe effectieve medicatie, met weinig bijwerkingen en een korte behandelduur. Deze wordt voorgeschreven bij een chronische hepatitis C (een infectie ouder dan zes maanden). Heb je een recente ('acute') infectie en wil je snel het virus niet meer kunnen overdragen? Geef je op voor een studie ('trial') waarbij de nieuwste behandeling ook aan mensen met een acute infectie wordt gegeven.

DAA’s

Tegenwoordig zijn er zeer effectieve geneesmiddelen tegen hepatitis C met weinig bijwerkingen en een korte behandelduur. Deze middelen worden Direct Acting Agents ofwel DAA’s Soms worden deze DAA's in combinatie met het middel ribavirine gegeven. genoemd. DAA's worden vergoed als je een chronische Chronisch wil zeggen dat de hepatitis C-infectie meer dan zes maanden oud is.  hepatitis C-infectie hebt.

Voordelen van snel behandelen van hepatitis C

Je zo snel mogelijk laten behandelen betekent dat er het virus nauwelijks schade aan je lever kan aanrichten. Ook kan je na succesvolle behandeling het virus niet meer overdragen. Het heeft dus voordelen om zo snel mogelijk met behandeling tegen hepatitis C te beginnen.  Soms wacht je behandelaar bij een acute infectie enkele weken of langer met het starten van de behandeling. Er is een kans dat je spontaan geneest tijdens de acute fase. Bij mensen met hiv is die kans helaas klein: maximaal 10 procent geneest vanzelf.

Geen DAA's bij een acute infectie

Helaas zijn de onderzoeken naar DAA's tot nu alleen uitgevoerd onder mensen met chronische hepatitis C. Daarom kunnen deze middelen niet voorgeschreven worden bij een acute infectie. De effectiviteit bij acute infecties moet nog aangetoond Er is volgens artsen geen reden om te denken dat DAA's niet zouden werken bij een acute infectie.worden. Je kunt als patient een bijdrage leveren aan onderzoek voor acute infecties waarbij DAA's gebruikt worden. Zie onderaan deze pagina.

Peginterferon en ribavirine

De standaardbehandeling voor een acute hepatitis C-behandeling bestaat dus nog steeds uit peginterferon (wekelijks te injecteren) en ribavirine. De mate waarin je last van bijwerkingen bij deze middelen krijgt, verschilt per persoon, maar de behandeling wordt vaak als 'pittig' omschreven. Lees op HCV Advocate (engelstalig) wat je kunt doen om de bijwerkingen van interferon en ribavirine op te vangen.

Behandelingsduur

De behandelduur is 12 -24 weken als er DAA's gebruikt worden en 24 of 48 weken bij behandeling met peginterferon en ribavirine.

Nog niet behandeld voor hiv?

Hiv-behandeling beperkt de schade die hepatitis C kan aanbrengen. Ben je nog niet begonnen met hiv-medicatie? Hepatitis C vormt een extra reden om met hiv-behandeling te starten. Bespreek dit met je hiv-behandelaar.

Soms switchen van hiv-medicatie

Sommige hepatitis C-medicijnen gaan niet goed samen met bepaalde hiv-remmers. Er kunnen wisselwerkingen ontstaan. Je zult in dat geval (tijdelijk) moeten switchen naar andere hiv-medicatie. Na je hepatitis C-behandeling kun je weer terug naar je oude hiv-medicatie.

Genezing

Hiervan is sprake als 12 weken na afronding van je behandeling er geen virus meer in je lichaam is te vinden. Je bent dan officieel genezen en je kan het virus niet meer overdragen. Je kan wel opnieuw hepatitis C oplopen.

Ervaringen uitwisselen

Voor ondersteuning kun je terecht bij  Poz&Proud Poz&Proud is onderdeel van de Hiv Vereniging Nederland. Zij organiseren een maandelijkse supportgroep voor homo- en bimannen met hepatitis C waar kennis en ervaringen gedeeld worden. Heb je hepatitis C en wil je praten met een ervaringsdeskundige? Neem contact op per e-mail (info@pozandproud.nl).

Trial met DAA's voor acute hepatitis C

Wil je onmiddelijk met behandeling met DAA's kunnen starten en daardoor snel niet meer infectieus zijn?

Eind 2016 zal in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam een nieuwe wereldwijd fase 3 onderzoek van start gaan voor patiënten die geïnfecteerd zijn met een acute hepatitis C. Patiënten die voldoen aan de toelatingscriteria zullen behandeld worden met een eenmaal daagse behandeling met sofosbuvir/velpatasvir tabletten. Door loting zal bepaald worden of deze behandeling 6 of 12 weken zal duren.
Doel van deze studie is om aan te tonen dat 6 weken behandeling voor een acute hepatitis C infectie net zo goed is als 12 weken behandeling.
Meedoen of meer weten?
Je kunt contact opnemen met de polikliniek Leverresearch van het AMC ziekenhuis in Amsterdam. Via mail: leverresearch@amc.nl of via telefoonnummer 020-566 8468. Je kunt eventueel een bericht inspreken op de voicemail.

 

 

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.