Desinfectie tegen hepatitis C

Voorkom een hepatitis C-infectie. Ontvet en desinfecteer je handen, armen, penis, schaamhaar, ballen en liezen als deze in in aanraking zijn gekomen met het glijmiddel van je sekspartner. Doe hetzelfde met de plek waar je seks hebt gehad. Vergeet verder niet alle gebruikte toys en dildo’s goed te ontvetten en te desinfecteren.

Waarom desinfecteren?

Handschoenen en condooms bieden bescherming, maar:

 • Een latex handschoen bedekt slechts tot aan de pols. Als voorbij de pols gefist wordt, dan kan hepatitis C op de onderarm terecht komen.
 • Zelfs als je een condoom gebruikt, kan hepatitis C - via glijmiddelresten - terecht komen op de basis van je penis, je schaamhaar, ballen en liezen.
 • Hepatitis C blijft buiten het lichaam lang in leven. Het virus kan op kamertemperatuur tot wel zes weken overleven op materialen als staal, kunststof en rubber.

Wanneer desinfecteren?

Ontvet en desinfecteer tijdens de seks. Dat wil zeggen: als jullie beiden van rol wisselen (top/bottom). Als je op een seksfeestje bent, desinfecteer dan iedere keer als je van partner wisselt. Vraag je nieuwe sekspartners dit ook te doen.

Wat moet ik precies doen?

Op deze pagina's lees je stap-voor-stap hoe je ontvet en desinfecteert.

Hoeveel scheelt het?

Het is helaas niet bekend in welke mate desinfectie het risico op hepatitis C verkleint. Toch is het aannemelijk dat desinfectie het risico vermindert. Voor desinfectie moet je bereid zijn om een ‘break’ te maken tijdens de seks. Perfect desinfecteren zal lang niet altijd lukken. Iedere inspanning van jou en je sekspartner(s) is beter dan helemaal niet desinfecteren.

Ook desinfecteren bij een-op-een seks?

Ook als je maar met één persoon seks hebt, dan kan ontvetten en desinfectie helpen om hepatitis C te voorkomen.  Als je sekspartner hepatitis C heeft, dan kan het virus via onzichtbare bloeddeeltjes op zijn handen, of penis terecht komen. Stel je voor, jij neukt of fist hem. Tijdens het neuken of fisten kan het bijvoorbeeld gebeuren dat hij met zijn vingers voelt aan:- zijn kont die ingevet is met 'zijn' glijmiddel;- jouw penis/hand die ingevet zijn met 'zijn' glijmiddel.Stel hij pakt vervolgens zijn penis vast, bijvoorbeeld om zich af te trekken. Glijmiddel met hepatitis C kan dan op zijn vingers of penis terecht zijn gekomen. Mochten jullie van rol wisselen, dan is het dus raadzaam jullie allebei eerst te ontvetten en te desinfecteren.

Wat allemaal desinfecteren?

Lichaam
Ga de 'wasstraat' Sping bijvoorbeeld kort onder de douche of gebruik anders de wastafel in de badkamer.in. Ontvet en desinfecteer alle lichaamsdelen die in aanraking met glijmiddel zijn geweest. Denk aan:

 • je handen, maar ook je armen
 • je ballen
 • je penis, je schaamhaar, je liezen.

Als je een cockring draagt, ontvet en desinfecteer deze dan ook. Vergeet ook niet het gebied tussen je huid en de binnenkant van je cockring.

Gebruik voor desinfectie van de huid Betadine®scrub. Dit middel is effectief tegen hepatitis C, bestaat uit 10% povidonjood en prikt niet aan je eikel of ballen. Scrub bevat ook zeepkorreltjes waardoor er gelijktijdig gereinigd wordt. Wel kleurt povidonjood je huid oranje-bruin. Dit spoel je daarna echter gemakkelijk af met water. Je kunt ook een gelijkwaardig huismerk van een drogist gebruiken.

Let op: lang niet elk infectiemiddel doodt hepatitis C. Gebruik ook liever geen alcohol of alcoholdoekjes. Dit is minder krachtig tegen hepatitis C, ook wanneer je alcohol van 70% neemt.

Speelplek
Desinfecteer de plek waar je met je partner hebt gespeeld, bijv. de sling. Vergeet niet de kettingen en het frame. Deze worden vaak beetgepakt bij het in-en-uit de sling stappen. Als je kunststof lakens op je bank of bed hebt liggen, desinfecteer deze dan ook.

Tip: je kunt voorkomen dat je grote oppervlakten moet desinfecteren door handdoeken neer te leggen. Verwissel iedere keer de handdoeken. Deel ze niet! Was de handdoeken na afloop van de seks op 60 graden Celsius om hepatitis C te doden.

Gebruik voor sling en andere oppervlakten  Nedalco-Des-O Oppervlakte. Dit middel heeft een korte inwerktijd van 30 seconden, zodat jullie relatief snel door kunnen gaan met seks. Het middel tast ook niet oppervlakten aan, zoals bij andere desinfectiemiddelen wel soms het geval kan zijn.

Let op: dit middel is niet geschikt voor gebruik op de huid.

Toys, dildo's en spoelstaaf
Ontvet en desinfecteer na afloop van de seks Vet dat lang op dildo's zit tast het materiaal aan. Dildo's zo snel mogelijk reinigen houdt ze in een betere staat. alle toys en dildo's en attributen om anaal mee te spoelen.  Deel toys en andere attributen niet tijdens de seks. Wil je allebei toch dezelfde toy gebruiken, neem dan de tijd om ze grondig te ontvetten en te desinfecteren.

Gebruik voor toys dildo's en spoelstaaf een huishoudchlooroplossing van 1 op 9. Leng in een grote bak of emmmer 1 liter huishoudchloor aan met negen liter koud water. Laat de toys, dildo's en spoelstaaf minstens 5 minuten in de chlooroplossing liggen en zorg dat ze goed ondergedompeld blijven.

Belangrijkste adviezen

Lees zoals eerder gezegd op deze pagina's hoe je het beste desinfecteert. Het belangrijkste om te onthouden is dit:

 • Verwijder Gebruik eerst keukenpapier om resten glijmiddel te verwijderen. Gebruik daarna sterk reinigende zeep of afwasmiddel.Gebruik voor ontvetting van de speelruimte (sling etc.) een microvezeldoekje en een plantenspuit gevuld met een oplossing van water en allesreiniger. zoveel mogelijk vet. Hepatitis C kan zich onder vuil verstoppen en wordt dan niet door het desinfectiemiddel bereikt.
 • Droog zorgvuldig je huid, speelplek en toys na het ontvetten . Vocht vermindert de werking van desinfectiemiddelen.
 • Houd de huid of het oppervlak dat je desinfecteert minstens 30 seconden vochtig Gebruik eventueel wat extra desinfectiemiddel als het al binnen 30 seconden opgedroogd is.  met het desinfectiemiddel om hepatitis C te doden.
 • Dompel toys, dildo's en spoelstaaf minstens 5 minuten onder in de chlooroplossing om hepatitis C te doden.

Hoe en in welke volgorde desinfecteren?

Als je seks met meerdere mannen hebt en wilt zowel de speelplek als jezelf desinfecteren, dan adviseren we het volgende:

 1. de speelplek
 2. jezelf

Als je eerst de speelplek schoonmaakt, kan iemand anders die plek innemen. Daarna kun je naar de badkamer gaan om jezelf te ontvetten en te desinfecteren.

 

Boodschappenlijst

Haal de volgende producten in huis.

Zorg verder voor: 

 • afwasmiddel
 • allesreiniger
 • veel schone microvezeldoekjes
 • keukenpapier
 • plantenspuiten voor de allesreinigeroplossing en voor de oppervlaktedesinfectiemiddelen
 • plastic bak/emmer om gebruikte toys en dildo's in te gooien
 • plastic bak/emmer om toys, dildo's en spoelstaaf in te desinfecteren

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.