Hiv en hepatitis C

Hepatitis C is een soa die vooral bij hiv-positieve homo- en bimannen voor komt. Wordt er hepatitis C bij je vastgesteld en ben je nog niet begonnen met hiv-medicatie? Laat je zo snel mogelijk behandelen voor beide infecties. Zo voorkom je leverschade.

Effect hiv op hepatitis C

Door hiv kun je makkelijker hepatitis C overdragen. Hiv verhoogt Dat hebben wetenschappers vastgesteld door mensen met een ‘dubbelinfectie’ (hiv én hepatitis C) te vergelijken met mensen met een ‘monoinfectie’ (alleen hepatitis C).  de hoeveelheid hepatitis C virusdeeltjes (viral load) in je bloed.

Word je al behandeld voor hiv?

Hiv-behandeling beperkt de schade die hepatitis C kan aanbrengen. Ben je nog niet begonnen met hiv-medicatie? Hepatitis C vormt een extra reden om met hiv-behandeling te starten. Bespreek dit met je hiv-behandelaar.

Liever geen alcohol of drugs

Onderzoek toont aan dat mensen met hiv én chronische hepatitis C het beste zo min mogelijk alcohol kunnen drinken. Gebruik liever ook geen drugs om je lever te ontzien.

  • Alcohol vergroot de kans op verlittekening van de lever (fibrose). Als je hiv-positief bent, kan zelfs matig alcoholgebruik dit proces versnellen. Ook bij een acute hepatitis C- infectie (infectie is korter dan zes maanden) is het verstandig om geen alcohol te drinken
  • Drugs en chems worden door je lever afgebroken. Voorkom schade aan je lever of een overdosis. Gebruik drugs en chems helemaal niet of zo min mogelijk als je hepatitis C hebt

Vaccineren tegen hepatitis A en B

Als je hiv hebt, dan is het verstandig Als je een dubbelinfectie van hepatitis B en hepatitis C hebt, dan kan dit relatief snel tot zeer grote schade aan je lever leiden.  om je te laten vaccineren tegen hepatitis A en hepatitis B. Deze virussen worden, net als hepatitis C, door bloedcontact overgedragen. Tegen hepatitis C bestaat helaas geen vaccin.

 

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.