Symptomen hepatitis C

De eerste zes maanden van een hepatitis C-infectie heet de acute fase. Vaak merk je dan nauwelijks iets van de infectie. In deze fase kun je nog spontaan genezen van hepatitis C. Bij hiv-positieven is die kans helaas klein. Als je het virus na zes maanden nog steeds in je lichaam hebt, dan spreek je over een ‘chronische infectie’. Je merkt nog steeds weinig van het virus. Dit verandert na 10-30 jaar. Het virus veroorzaakt dan ernstige leverschade.

Acute infectie

Als het goed is test je hiv-behandelaar regelmatig op hepatitis C. Als er bij jou een hepatitis C-infectie wordt gevonden, dan is de kans groot dat het om een recente ('acute') infectie gaat. De acute fase van hepatitis C-infectie duurt gemiddeld 6 maanden. Daarna heet de infectie een chronische infectie.

Symptomen van een acute hepatitis C- infectie

Een ‘acute’ infectie klinkt misschien ernstig, de symptomen zijn vaak heel erg mild of afwezig. Als je symptomen krijgt dan gaat het vaak om klachten als:

 • Verminderde eetlust
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Griepachtige verschijnselen
 • Geel oogwit, gele huid (geelzucht)
 • Donkere urine
 • Lichte ontlasting

De symptomen krijg je gemiddeld zeven weken na blootstelling aan het virus. Je kunt ook al symptomen hebben na twee weken of pas na 26 weken.

Genotypes

Van hepatitis C bestaan zes belangrijke genotypes. Homo- en bimannen worden voornamelijk geïnfecteerd met genotype 1 of 4.

Spontane genezing

In de acute fase is er een kans dat je vanzelf geneest van hepatitis C . Als je hiv hebt, is die kans helaas klein. De meeste experts gaan uit van een kans van maximaal 10 procent op spontane genezing. Bij mensen die geen hiv hebben ligt dit percentage op ongeveer 40 procent.

Chronische infectie

Na zes maanden is de infectie ‘chronisch’. Als je een chronische hepatitis C-infectie niet laat behandelen, dan leidt dit tot fibrose van de lever en soms tot cirrose. Fibrose is een verlittekening van je leverweefsel. Na verloop van tijd kan je lever verharden en verschrompelen, waardoor het orgaan niet meer goed functioneert. De verharding en verschrompeling van je lever wordt cirrose genoemd. Hepatitis C geeft niet alleen een grotere kans op fibrose en cirrose van de lever, maar ook op leverkanker.

Hoe snel wordt je lever beschadigd?

Het proces van leverbeschadiging kan soms 10 tot 30 jaar duren. Artsen denken dat bij mensen met hiv het veel sneller gaat.  De snelheid waarmee hepatitis C de gezondheid schaadt, hangt ook af van

 • Leeftijd: als je jonger bent, gaat het langzamer
 • Alcoholgebruik: zelfs matig drankgebruik kan bij de combinatie hiv/hepatitis C sneller tot leverschade leiden
 • Leefstijl: als je regelmatig veel van je lichaam vergt (denk bijv. aan het gebruik van drugs) dan zal dit een negatief effect hebben
 • Het hebben van andere infecties, zoals hepatitis B

Genezing is meestal mogelijk

Een hepatitis C-infectie is met medicatie steeds beter te behandelen. Er komen er meer medicijnen op de markt waardoor zelfs de moeilijkst behandelbare chronische infecties genezen worden.

Waarschuw je sekspartners tot 12 maanden terug

Ben je geïnfecteerd met hepatitis C? Waarschuw al je partners tot 12 maanden terug. Je hebt er belang bij zover terug te gaan met waarschuwen. In de toekomst heb je wellicht weer seks met deze partners en dan loop je, nadat je genezen bent van hepatitis C, opnieuw het virus op.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.