Europese toename hepatitis A onder homo’s nu ook in Nederland

Sinds eind 2016 wordt er weer hepatitis A gevonden onder Nederlandse mannen die seks hebben met mannen (MSM). De zeer besmettelijke leverziekte maakte al een opmars onder MSM in andere Europese landen. Voorkom dat je ziek wordt door je te laten vaccineren tegen hepatitis A.

20 februari 2017

In de afgelopen jaren zijn er uitbraken van hepatitis A onder homoseksuele mannen in grote steden in Europa geweest. Het lijkt er nu op dat deze toename ook Nederland heeft bereikt. Sinds eind 2016 zijn er 17 infecties gevonden onder Nederlandse mannen die seks hebben met mannen, waar dat aantal al jaren op nul lag. 

Hepatitis A door anale seks

Hepatitis A is heel erg besmettelijk. Het virus wordt meestal overgedragen door voedsel of water dat besmet is met ontlasting. Ook kun je hepatitis A krijgen via bijvoorbeeld een handdoek of kraan die met poep in contact is gekomen. Het virus komt vooral voor op tropische bestemmingen, in Nederland komt het weinig voor. De infecties onder homomannen komen waarschijnlijk vooral doordat het virus ook via anale seks wordt overgedragen. Bijvoorbeeld door kontlikken (rimmen), vingeren, vuistneuken (fisten) of het aanraken van de anus van je sekspartner.

Leveronsteking door hepatitis A

Hepatitis A veroorzaakt een ontsteking van je lever. Klachten die bij hepatitis A horen zijn:

  • Buikklachten
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Geelzucht: donkere urine en lichtgekleurde ontlasting, gele ogen en gele huid.

Het kan maanden duren voordat je er vanaf bent. Er is geen medicijn tegen hepatitis A, wie het krijgt, moet het helaas uitzieken.

Hepatitis A voorkomen

Hepatitis A kun je dus niet genezen, maar wel voorkomen met vaccinaties. Vanwege de recente toename is het de moeite waard om je te laten vaccineren. Als je veel reist, ben je misschien al wel tegen hepatitis A beschermd: het vaccinatieadvies geldt al voor Turkije. Ook kan het zijn dat je als kind hepatitis A hebt gehad. Heeft je lichaam eenmaal afgerekend met het virus, dan blijf je daarna immuun.

Heb jij nog nooit hepatitis A gehad en ben je er ook nog niet tegen gevaccineerd? Bescherm jezelf dan door middel van vaccinatie. Dit kan bij de GGD en via je huisarts. 

Hepatitis A en/of hepatitis B vaccinatie?

Hepatitis A is een ander virus dan hepatitis B. Laat je tegen beide leverziektes beschermen.

  • Ben jij al (volledig) gevaccineerd tegen hepatitis B, maar nog niet tegen hepatitis A? Ga dan naar je huisarts of laat je via de afdeling reizigersvaccinatie van je GGD vaccineren tegen hepatitis.
  • Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd tegen hepatits B? Maak dan een afspraak bij de GGD voor de gratis hepatitis B-vaccinatie via mantotman.nl/onlinevaccinatie. Tijdens je afspraak kun je direct vragen om de gecombineerde vaccinatie tegen hepatitis A én B (Twinrix). Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Ronald (26) heeft chronische hepatitis B

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.