LGV

LGV (lymphogranuloma venereum) wordt veroorzaakt door een bijzondere variant van de Chlamydia-bacterie. LGV komt sinds tien jaar vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen. De behandeling van LGV bestaat uit een wekenlange antibioticumkuur.

Symptomen van LGV

LGV begint vaak enkele weken na infectie met een pijnloos zweertje of blaasje op de plaats van besmetting. Meestal is dat in je endeldarm, soms op je penis of in je keel. Dit kan ongemerkt voorbijgaan. Na tien tot dertig dagen volgt een ontsteking van je lymfeklieren, soms met koorts. Daarna krijg je klachten met meer pijn, soms pusachtige afscheiding en koorts. Vervolgens kun je abcessen, zweren en vernauwingen in je endeldarm krijgen.

Behandeling van LGV

Anders dan bij de 'gewone' chlamydia moet je bij LGV een antibioticakuur van drie weken volgen. Je wordt niet immuun voor LGV en kunt deze ernstige variant van chlamydia dus opnieuw oplopen.

Overdracht van LGV

LGV wordt overgebracht door onbeschermd neuken, fisten zonder handschoenen en ook door pijpen. Ook door gedeeld gebruik van dildo's en seksspeeltjes kan je LGV oplopen of overdragen. Af en toe zijn er kleine uitbraken van LGV, doordat mannen de soa gemakkelijk op andere sekspartners overdragen.

Testen op LGV

Voorkom schade aan je gezondheid door je regelmatig te laten testen.

  • Als je je laat neuken, laat je dan bij een soa-controle ook altijd in je anus op chlamydia onderzoeken, zelfs al heb je geen klachten.
  • Heb je al klachten die op LGV kunnen wijzen, laat je dan snel onderzoeken.
  • Is de uitslag in je anus positief voor chlamydia, dan word je meestal verder op LGV getest. Check dit voor de zekerheid bij de arts!

Gewaarschuwd voor LGV?

Als je sekspartner LGV heeft (gehad), dan moet je snel laten testen.

  • Had hij LGV in zijn anus? Bespreek dit met je arts en laat je testen. Check of de urinetest én anale test zijn 'doorgetest' op LGV. Dit gebeurt niet altijd standaard!
  • Check of de testen op chlamydia zijn doorgetest op LGV. Blijk je LGV te hebben, dan is het zeer belangrijk dat jouw sekspartners worden gewaarschuwd. Zodat zij zich ook laten testen en behandelen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2017.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.