Behandeling en partnerwaarschuwing

Blijkt uit je testuitslag dat je een soa of hiv hebt, laat je dan snel adviseren en behandelen en waarschuw je sekspartners. De GGD kan namens jou anoniem je sekspartners waarschuwen, zodat zij snel op de hoogte zijn. Vermijd seks totdat de behandeling van een soa succesvol afgerond is.

Behandeling van soa’s

Als je chlamydia, gonorroe of syfilis hebt, dan krijg je een antibioticabehandeling voorgeschreven. Door deze behandeling verdwijnt de infectie meestal snel. Afhankelijk van de ziekteverwekker is de behandeling eenmalig (met tabletten of een injectie), of krijg je een antibioticakuur die enkele dagen tot weken duurt.

Vermijd seks tijdens de behandeling van een soa, omdat:

  • Jij de soa op je sekspartner kunt overdragen, en hij vervolgens weer op jou. Je blijft elkaar dan infecteren
  • Behandeling succesvoller is als je je slijmvliezen (penis, anus, mond) met rust laat

Als hepatitis B bij je is gevonden, krijg je advies over verdere controle in het ziekenhuis. Voor chronische hepatitis B  krijg je mogelijk behandeling. Hiervoor krijg je een doorverwijzing naar een internist. Hepatitis B is een meldingsplichtige ziekte. Dat betekent dat de GGD met jouw toestemming contact met je opneemt voor een gesprek over het voorkomen van het infecteren van anderen.

Behandeling van hiv

Behandeling van hiv gaat altijd via een specialist in het ziekenhuis. Heb je net de diagnose gekregen, dan krijg je uitgebreid informatie en advies door goed getrainde artsen en verpleegkundigen. Een vroege behandeling van hiv is goed voor jouw gezondheid en succesvolle behandeling zorgt ervoor dat je hiv niet meer kunt overdragen. Daarom bieden de meeste hiv-behandelaars steeds sneller hiv-behandeling aan nadat je de uitslag gehoord hebt. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg met jou.  

Sekspartners waarschuwen

Ben je gewaarschuwd dat een sekspartner van jou een soa had? Laat je dan zo snel mogelijk testen, ook als je geen klachten hebt. 

  • Heeft je vaste partner een soa, dan is de kans groot dat je ook een soa hebt en kun je direct mee behandeld worden.
  • Is er bij jou een soa gevonden, dan is de kans groot dat je sekspartners ook een soa hebben. Ook als jij zelf geen klachten hebt gehad.
  • Je partners kunnen de soa’s ongemerkt doorgeven aan hun andere sekspartners, of opnieuw aan jou.

De arts of verpleegkundige zal met je overleggen wie gewaarschuwd moet worden. Het gaat sowieso om je huidige sekspartners en meestal om je (ex-)partners van de afgelopen zes maanden. Wil je je sekspartners niet zelf vertellen dat je een soa hebt? Dan kan de GGD met jouw toestemming jouw sekspartners waarschuwen. Dit kan ook anoniem. Daarna kunnen je sekspartners zich makkelijk en snel laten testen en behandelen op de soa-poli.

Meer informatie over partnerwaarschuwing vind je op: www.partnerwaarschuwing.nl

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2017.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.