Thuistest

Voor een test op hiv en soa’s ga je het beste naar je huisarts, soa-poli en Testlab. Hier zijn de testen betrouwbaar en voldoen ze aan alle kwaliteitseisen. Heb je moeite om naar huisarts, soa-poli of Testlab te gaan dan is een zelftest of thuistest soms een alternatief. Via internet kun je deze bestellen en zelf thuis een test uitvoeren. Maar informeer jezelf goed over de betrouwbaarheid van een zelftest voordat je er een bestelt. Veel testen zijn namelijk niet betrouwbaar. Belangrijk is ook dat je weet welke testen je moet doen, wanneer en hoe.

Wat is een zelftest?

Een test die je zelf thuis uitvoert heet een zelftest. Zelftests kun je via internet bestellen. Hoe betrouwbaar de zelftest is, verschilt erg per test.  Een thuistest is een zelftest waarbij je ook de uitslag thuis afleest. Zelftesten die je zelf afneemt en opstuurt naar een laboratorium zijn betrouwbaarder dan thuistesten. 

Welke soa-zelftesten zijn betrouwbaar?

Het RIVM en Soa Aids Nederland hebben in 2016 onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van in Nederland beschikbare soa-zelftesten. Uit dat onderzoek kwamen vijf betrouwbare aanbieders van zelftesten naar voren:

Testlab is geen echte thuistest, in die zin dat je er wel voor naar een laboratorium moet. Deze dienst van de GGD is wel vertrouwelijk, zonder wachttijden en je ontvangt de uitslag online. Je hoeft niet met iemand in gesprek te gaan over je seksleven. Testlab is gratis voor mannen die seks hebben met mannen en is op dit moment beschikbaar in de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Dordrecht, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Voor gratis hepatitis B-vaccinatie kun je niet bij Testlab terecht. Je kunt bij de GGD in jouw buurt terecht voor je vaccinatie tegen hepatitis B.

Geen vervanging van een soa-consult

Wil je niet naar je huisarts of de soa-poli toe voor een soa-test, dan kan een zelftest op hiv of op een soa een alternatief zijn. Let op: Een zelftest kan nooit het consult van een arts of verpleegkundige vervangen. Het aanbod bij je huisarts of soa-poli is namelijk vollediger: je wordt op meer soa’s tegelijkertijd getest met erkende testmethodes. Daarnaast kan de arts of verpleegkundige ingaan op jouw vragen of zorgen. En krijg je meteen gepast advies en behandeling als er een soa of hiv gevonden wordt. Ook kan de GGD voor jou anoniem je sekspartners waarschuwen.

Onjuiste uitslag bij thuistest

Het grootste probleem van zelftesten en thuistesten die je via internet bestelt, is dat je niet weet hoe betrouwbaar de uitslag is. Bijvoorbeeld omdat:

  • De gebruikte test niet gevoelig genoeg is
  • Je het testmateriaal niet op de juiste manier afneemt
  • Het testmateriaal verkeerd verpakt en opgestuurd is naar het laboratorium
  • De test je niet op alle soa’s test en je onterecht kunt denken geen soa’s te hebben.

Aandachtspunten voor zelftest

Overweeg je een thuistest of zelftest te bestellen? Soa Aids Nederland heeft voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet over thuistesten en zelftesten.

Online, discreet en bij jou in de buurt testen via Testlab

In plaats van thuistesten biedt Man tot Man in steeds meer regio’s Testlab aan. Via Testlab laat je je gratis en discreet testen op de belangrijkste soa’s en hiv, op het moment dat jou uitkomt bij jou in de buurt. Voordeel van  Testlab is dat de soa-testen in erkende laboratoria, met betrouwbare technieken en in samenwerking met de GGD uitgevoerd worden. Testlab is daarmee een betrouwbaar en gratis alternatief voor zelftesten en thuistesten.

Soa testen? Kies je voor de GGD, huisarts of zelftest?

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.