Zelf testen op soa's en hiv

Online, discreet en bij jou in de buurt testen via Testlab

Check of je in jouw GGD-regio terecht kan bij Testlab. Testlab is een gratis en discrete testservice op de belangrijkste soa’s en hiv. Heb je een soa? Dan ga je naar de GGD voor behandeling en advies.

Voor een test op hiv en soa’s ga je het beste naar je huisarts, soa-poli en Testlab. Hier krijg je de juiste informatie, testen en begeleiding aangeboden. Heb je moeite om naar huisarts, soa-poli of Testlab te gaan? Dan zijn er twee manieren om toch zelf een test te regelen: een thuistest, of een privékliniek. Je betaalt zelf de kosten van de test en behandeling.

Wat is een thuistest?

Een test die je zelf thuis uitvoert heet een thuistest of zelftest. Je bestelt de testen online, of bij een apotheek. Hoe betrouwbaar de zelftest is, verschilt per test.  Soa-testen die je zelf afneemt en zelf de uitslag afleest, zijn veel minder betrouwbaar. Kies daarom voor thuistesten die je naar een laboratorium opstuurt. Het laboratorium geeft de uitslag van de soa-test.

Waar bestel ik een betrouwbare thuistest?

Mannen die seks hebben met mannen moeten testen op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. En als je nog niet gevaccineerd bent, ook op hepatitis B. Je kunt hiervoor bij deze drie aanbieders terecht:

 • Soapoli-online: testen op chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv thuisgestuurd. Ook een hiv-sneltest te koop. Soa-behandeling mogelijk.
 • Directlab Online: testen op chlamydia en gonorroe thuisgestuurd, voor syfilis, hepatitis B en hiv moet je naar een priklocatie in Midden-Nederland. Geen soa-behandeling aangeboden.

Soa Aids Nederland werkt ook samen met Soastudentarts.nl en Testalize.me. Zij verkopen geen testen op syfilis, hiv en hepatitis B. Wil je uitgebreid advies krijgen op welke soa's jij zou moeten testen? Vul dan de vragen in op Soatest.advies.chat.

Soa-testen en behandeling in de privékliniek

OneDayClinic heeft privékliniek in steden door heel Nederland. Daar kun je op afspraak een soa- en hiv-testen laten doen. Ook kun je afspraken maken voor soa-behandeling, hepatitis B vaccinatie (in Amsterdam) en medische begeleiding bij PrEP.

  Soa testen? Kies je voor de GGD, huisarts of zelftest?

  Geen vervanging van een soa-consult

  Wil je niet naar je huisarts of de soa-poli toe voor een soa-test, dan kan een zelftest op hiv of op een soa een alternatief zijn. Let op: Een zelftest kan nooit het consult van een arts of verpleegkundige vervangen. Het aanbod bij je huisarts of soa-poli is namelijk vollediger: je wordt op meer soa’s tegelijkertijd getest met erkende testmethodes. Daarnaast kan de arts of verpleegkundige ingaan op jouw vragen of zorgen. En krijg je meteen gepast advies en behandeling als er een soa of hiv gevonden wordt. Ook kan de GGD voor jou anoniem je sekspartners waarschuwen.

  Onjuiste uitslag bij thuistest

  Het grootste probleem van zelftesten en thuistesten die je via internet bestelt, is dat je niet weet hoe betrouwbaar de uitslag is. Bijvoorbeeld omdat:

  • De test niet gevoelig genoeg is. De test herkent de soa niet goed. 
  • Je het testmateriaal niet op de juiste manier afneemt
  • Het testmateriaal verkeerd verpakt of opgestuurd is naar het laboratorium
  • Je niet op de benodigde soa's of lichaamsdelen getest wordt. Je denkt onterecht dat je geen soa hebt.

  Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: mei 2021.

  Online hiv- en soa-test

  Jouw persoonlijk advies

  Hepatitis B voorkomen

  Vond je de informatie die je zocht?

  Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

  Is de informatie makkelijk te begrijpen?

  Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

  Vind je de inhoud aansprekend?

  Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.