Waar testen op hiv en soa's

Testen op hiv en soa’s kan op verschillende plekken: bij je huisarts, bij de soa-poli of via Testlab. Welke optie het beste bij je past, hangt af van jouw situatie en wat jij belangrijk vindt.

Vertrouwd bij je huisarts

Veel mannen laten zich gewoon bij hun huisarts testen. Je huisarts is vertrouwd met je medische geschiedenis. Als je klachten of symptomen hebt, kan je huisarts goed inschatten of deze door soa’s, hiv of andere oorzaken komen. Je huisarts heeft geheimhoudingsplicht en mag dus zonder jouw toestemming niets aan anderen vertellen over je test.

Het nadeel van de huisarts is dat de kosten van een test uit je basisverzekering betaald worden. Dit gaat van je eigen risico af. Maak je amper of geen gebruik van medische zorg, dan moet je zelf voor de testen betalen. De testuitslag is bij je huisarts net zo snel bekend als bij de soa-poli. Is er een soa gevonden, dan kan je huisarts je direct de juiste behandeling voorschrijven.

Vertel jij je huisarts over je seksleven?

Expertise op de soa-poli

Wil je je liever anoniem laten testen, dan is de soa-poli een goede optie. Ook als je liever niet met je huisarts of seksualiteit praat. De soa-poli is expert op het gebied van soa’s en helpt je met vragen over seks en risico’s. Deze counseling is voor veel mensen minstens zo belangrijk als de soa-test zelf.

Soms bieden soa-poli’s een inloopspreekuur, waar je zonder afspraak kunt binnenlopen. Maar meestal moet je van tevoren telefonisch of via internet een afspraak maken. Een test via de soa-poli is voor jou gratis. De uitslag is in een week bekend. Mocht je behandeling nodig hebben, dan krijg je die ook direct.

Online en gemakkelijk testen via Testlab

Woon je in de regio Amsterdam, regio Rotterdam-Rijnmond en Dordrecht, regio Den Haag (Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg) of in Nijmegen of Tiel? Dan kun je bij via Man tot Man Testlab heel gemakkelijk jouw testformulier aanvragen. Bij Man tot Man Testlab doe je anoniem en gratis je test via een laboratorium bij jou in de buurt. 

  • Testlab is niet geschikt als je klachten van een soa hebt, of als je gewaarschuwd bent door een sekspartner voor een soa of hiv
  • In dat geval kun je het snelste voor een test en behandeling terecht bij je huisarts of de soa-poli.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: augustus 2019

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.