Gezonde mond en tandvlees

Houd je mond en tandvlees gezond, zodat soa’s en hiv je lichaam minder makkelijk kunnen binnendringen. Verwijder tandplak om ontstoken tandvlees te voorkomen en ga regelmatig naar de tandarts. Maar poets je tanden niet kort voor of nadat je iemand pijpt. Dit veroorzaakt namelijk kleine beschadigingen van je tandvlees, die de kans op overdracht van hiv en soa’s juist vergroten.

Meer risico door ongezond tandvlees

Als je mond en keel gezond, zijn, kunnen hiv en andere soa's minder makkelijk je lichaam binnendringen. Ontstekingen, wondjes en infecties zorgen ervoor dat je mondslijmvlies en tandvlees kwetsbaarder zijn. Hierdoor kunnen soa's en hiv makkelijker overgedragen worden.

Tandvlees gezond houden

Met een goede mondverzorging houd je je tanden en tandvlees gezond. Gezond tandvlees is roze en bloedt niet als je je tanden poetst. Is je tandvlees rood, pijnlijk of gezwollen of bloedt het bij poetsen? Dan is je tandvlees waarschijnlijk ontstoken. Om ontstoken tandvlees te voorkomen en te verhelpen, kun je het volgende doen:

  • Poets twee keer per dag je tanden met een (fluoride-)tandpasta
  • Gebruik dagelijks tandenstokers of flossdraad om de ruimtes tussen je tanden te reinigeren
  • Op deze manier verwijder je tandplak, dat de oorzaak is van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geneest vaak vanzelf als je elke dag door poetsen en flossen of stokkeren de tandplak verwijdert
  • Ga voor controles regelmatig naar de tandarts en laat tandsteen (verkalkte tandplak) verwijderen

Liever niet poetsen of flossen voor de seks

Door het reinigen van je tanden met een tandenborstel, stokers of flossdraad veroorzaak je kleine beschadigingen van je tandvlees. In het uur voorafgaande aan pijpen of na afloop van orale seks kun je beter niet je tanden poetsen. Wil je een frisse mond voor seks? Gebruik dan liever mondwater om je tandvlees niet te beschadigingen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.