Scheren

Niet iedereen vindt lichaamshaar prettig tijdens seks. Haar kun je scheren, harsen of met een crème verwijderen. Als je lichaamshaar op je penis, balzak billen of rond anus kwijt wil, moet je voorzichtig zijn. Dit zijn namelijk kwetsbare en lastige plekken om te scheren. Scheren veroorzaakt kleine beschadigingen of wondjes die de kans op hiv en andere soa’s vergroten.

Scheren met tondeuse of scheermes

Wil je snel je lichaamshaar millimeteren, dan is een goede tondeuse voldoende. Met een voorzetstuk maak je de kans kleiner dat je wondjes veroorzaakt. Wel blijven de haartjes dan langer. Het gladste resultaat krijg je door te scheren met scheermes. Maar dit is niet zonder risico's. De volgende tips maken scheren veiliger:

  • Neem voldoende tijd en houd een spiegeltje bij de hand
  • Gebruik een nieuw, scherp scheermesje met speciaal scheerschuim voor gevoelige huid
  • Houd de mesjes van je tondeuse schoon en scherp
  • Was en droog je penis, ballen, perineum en/of anus voordat je scheert
  • Trek de huid van je penis en balzak strak voordat je die scheert

Ontharingscrème

Ontharingscrème is een chemisch middel dat je huid flink kan irriteren. Koop daarom crème die speciaal is ontwikkeld voor de bikinilijn. Volg de gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Probeer van tevoren een beetje uit om te zien hoe je huid reageert. Zeker als je het op je ballen of billen wilt gebruiken. Als je de volgende dag geen rode plekken hebt, dan kun je de crème gebruiken.

Harsen

Harsen is vooral geschikt om borsthaar of rughaar weg te halen. Harsen is een lastig werkje en kan vooral de eerste keer pijnlijk zijn. Je kunt beter iemand anders vragen om het voor je te doen. Als je vaker harst, wordt het minder pijnlijk: de haartjes worden steeds zachter en laten makkelijker los. En het hoeft steeds minder vaak. Eén keer per vier tot zes weken is dan meestal genoeg.

Scheren als seksspel

Is het scheren onderdeel van jullie seksspel, gebruik dan een schoon mesje en deel het scheermesje niet met anderen. Als je het mesje van een ander gebruikt, dan loop je risico op hiv, hepatitis B en hepatitis C.

  • Mochten er wondjes ontstaan, verzorg ze dan goed. Maak ze schoon met water en zeep en desinfecteer ze met jodium (betadine)
  • Bedek wondjes met pleisters of verbandmateriaal en vermijd contact met bloed

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.