Coming out (uit de kast)

Je ‘coming out’ is het moment dat je iemand vertelt dat je bi- of homoseksuele gevoelens hebt. In het Nederlands zeggen we 'uit de kast komen'. Het is spannend, maar voor de meeste mannen lucht het op. Zodra je actief gaat deelnemen aan het homoleven, spreken we van ‘coming in’. In de westerse cultuur hoort homoseksualiteit bij je identiteit, in andere culturen wordt het vaak gezien als gedrag. Als je er niets over zegt, gaan de meeste mensen ervan uit dat je hetero bent. Het is belangrijk om je huisarts te vertellen dat je seks met mannen hebt.

Wie vertel je het?

‘Coming out’ betekent dat je openlijk uitkomt voor je bi- of homoseksuele gevoelens. Uit de kast komen is een proces. Veel mensen vertellen het eerst aan een goede vriend of vriendin voordat zij het aan hun ouders en andere familieleden vertellen. Bij iedere verhuizing, nieuwe baan of ontmoeting, komt er een moment waarop je besluit wel of niet te praten over je voorkeur voor mannen.

Reacties in je omgeving

Misschien vind je het lastig om je eigen homoseksuele gevoelens te accepteren, laat staan je omgeving erover te vertellen. Uit de kast komen kan daardoor heel beladen zijn. Je bent bang dat je ouders je afkeuren of je vrienden je in de steek laten. Uiteindelijk kan het ook een opluchting zijn. Misschien hoef je het niet te vertellen, omdat je omgeving het al geraden heeft. Misschien kun je niet uit de kast komen, omdat je zeker weet dat je omgeving het niet zal accepteren.

Verschillende culturen

Coming out is een onderdeel van de westerse manier van omgaan met homoseksuele gevoelens. Homoseksualiteit gaat in de westerse cultuur – dus ook in Nederland – over identiteit: je bent iets en daarover moet je open zijn. Je leeft met een geheim als je het niet zou vertellen. In andere culturen wordt homoseksualiteit ook wel opgevat als gedrag. Je kunt homoseks hebben zonder dat je identiteit daardoor verandert. Omdat er in veel culturen niet openlijk over homoseksualiteit gesproken wordt, blijft het daar onzichtbaar.

Coming in

Het moment waarop je actief gaat deelnemen aan het homoleven wordt ‘coming in’ genoemd. Je gaat bijvoorbeeld uit in homokroegen, wordt lid van een homosportvereniging of je doet vrijwilligerswerk in de homoscene.

Uit de kast bij de dokter

Als je zelf niet vertelt dat je bi om homo bent, gaan de meeste mensen er nog steeds automatisch vanuit dat je hetero bent. Zorgverleners ook. Artsen kunnen je betere zorgverlening bieden als je ze vertelt dat je (ook) seks met mannen hebt.

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Etienne (28) over coming out

Seks en corona

Hepatitis B voorkomen

Jouw persoonlijk advies