Beperk het risico op corona bij intimiteit en seks

Lees hier hoe je de risico's op coronavirus tijdens seks zoveel mogelijk beperkt.

Direct naar:
Corona en seks: wat moet je weten
Risicobeperking voor singles
Seks in een vaste relatie
Waarom deze adviezen?

 

Corona en seks: wat moet je weten?

 1. De kans dat je het virus oploopt of doorgeeft, wordt groter als je met meer verschillende mensen contact hebt;
 2. Je weet niet met hoeveel andere mensen je sekspartner contact heeft gehad;
 3. Het risico zit hem vooral in dicht bij elkaar zijn (binnen 1,5 meter), niet in de manier waarop je seks hebt;
 4. Er is nu weinig coronavirus in Nederland. De kans dat jij het virus oploopt is dus een stuk kleiner geworden. Daarom zijn de maatregelen van de overheid versoepeld;
 5. Tegelijkertijd wordt met elke versoepeling de kans op nieuwe besmettingen een stukje groter. Houd dus het nieuws goed in de gaten: bij nieuwe stijgingen van het aantal infecties, wil je misschien weer wat strenger voor jezelf worden;
 6. Het risico op corona-overdracht tijdens seks of intimiteit is nooit nul. Ook voordat je symptomen krijgt, kun je het virus overdragen. Jij of je partner kunnen zonder het te weten corona hebben. Bespreek van tevoren samen of jullie bereid zijn dit risico te lopen;
 7. Als je zelf niet bang bent om corona te krijgen, bedenk dan wel dat jij het weer door kunt geven aan anderen. Dus als je bereid bent om meer risico te lopen (bijvoorbeeld door veel sekspartners te hebben), probeer dan het risico dat anderen via jou het virus oplopen te verkleinen. Bijvoorbeeld door niet bij je ouders op bezoek te gaan en extra goed op te letten op afstand houden;
 8. Ga je bij iemand op bezoek? Was na binnenkomst eerst je handen voordat je intimiteit of seks hebt en erna. Je kan onderweg in contact gekomen zijn met corona (deurknoppen etc.). Reis liever niet met het openbaar vervoer naar je date;
 9. Hoewel iemand het coronvirus bij zich kan dragen zonder het te weten, lijken de meeste besmettingen toch te komen van mensen die symptomen hebben. Vraag dus altijd aan je sekspartner of hij symptomen van corona heeft. Dit zijn: koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak. Blijf thuis als je zelf deze symptomen hebt. En heb dan zeker geen seks met anderen;
 10. Er zijn nu voldoende tests om iedereen met klachten te kunnen testen. Daarom is het extra zinvol om anderen te waarschuwen wanneer er bij jou COVID-19 wordt geconstateerd. Probeer dus altijd het telefoonnummer of andere contactgegevens te vragen van degene met wie je seks hebt en geef jouw nummer aan hem. Als er dan bij jou of de ander coronavirus wordt gevonden, kan de de GGD beter contactonderzoek doen;


Goede afspraken en vertrouwen

Spreek met je seks- of knuffelpartner af hoeveel andere mensen jullie zien en bespreek hoe jullie je aan deze afspraak gaan houden. Als jullie je allebei goed aan de coronaregels houden en geen seks hebben met anderen, is de kans op corona kleiner. Maak voor jezelf de afweging waarbij jij je het prettigst voelt.

Herbesmetting

Het is nog niet duidelijk of je wel of niet opnieuw corona kunt krijgen. De WHO en het RIVM bevestigen wel dat het onwaarschijnlijk is dat je 'op korte termijn' opnieuw corona kunt krijgen. Vooral als je (ernstige) klachten had van je corona-infectie. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat antistoffen tegen COVID-19 bij de meeste patiënten al na een paar maanden zijn verdwenen. In de praktijk betekent dit dat je waarschijnlijk veilig (wat betreft corona) seks kunt hebben als je al kortgeleden COVID-19 hebt gehad en er volledig van bent genenezen. Maar 100% gegarandeerd is dit niet.

Standjes en hulpmiddelen om corona te voorkomen

Je verkleint het risico op corona-overdracht tijdens seks vooral vóórdat je seks hebt, door hygiëne en het beperken van je contacten. Toch proberen mensen ook tijdens seks het risico op allerlei manieren te beperken. Die manieren bieden geen garantie, maar kunnen er wel voor zorgen dat je minder plezier aan seks beleeft.

Een zelfgemaakt glory hole (bijvoorbeeld een douchegordijn met een gat erin waar je jouw penis door steekt) is net zo ectief als een spatscherm bij de kassa: het houdt grote druppels speeksel tegen. Dit verkleint de kans op corona-overdracht.

Standjes zoals doggystyle of elkaar niet zoenen zijn géén garantie tegen corona-overdracht. Je bent nog steeds dicht bij elkaar. In combinatie met mondkapjes (zolang je die goed gebruikt) of een integraalhelm wordt het wel zinvol, maar waarschijnlijk minder leuk. Goede ventilatie of seks in de buitenlucht kan het risico deels verkleinen. Let op: keiharde garanties zijn er niet. Als je seks hebt met iemand die het coronavirus heeft, is er altijd een kans dat dit wordt doorgegeven.

Risicobeperking voor singles

Met hoe minder mensen je fysiek contact hebt, hoe kleiner het risico op corona. Hou daar rekening mee als je ervoor kiest om intimiteit of seks te hebben. Per situatie zijn er dingen die je kunt doen om het risico zo klein mogelijk te maken.

Intimiteit of seks met een ander op afstand

Wil je het risico op corona helemaal uitsluiten en toch van seks of intimiteit genieten? Dan zijn dit je opties:

 1. Je spreekt niet af. Je houdt het bij webcammen, chatten, etc.;
 2. Je spreekt wel af, maar jullie houden 1,5 meter afstand tot elkaar. Als jullie seks hebben, dan hebben jullie soloseks op minstens 1,5 meter afstand van elkaar (strippen, masturberen, spelen met dildo of andere toys).

Intimiteit of seks met één of meerdere maatjes (coronabuddy's)

Als je seks hebt met iemand waarmee je niet in huis woont, is er kans op corona-overdracht. Zo verklein je het risico:

 • Houd je allemaal zo goed mogelijk aan de coronaregels
 • Spreek exclusiviteit af (dus niet knuffelen of seks met anderen)
 • Het kan twee weken duren voordat het virus je ziek maakt. Bespreek daarom of jullie 10 dagen willen wachten met seks, 10 dagen waarin je allebei goed let op de coronaregels en met niemand anders intiem bent.
 • Spreek niet af als jullie tijdens deze twee weken verschijnselen krijgen die passen bij corona (koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak)
 • Hoe meer coronabuddy's je hebt, hoe lastiger het wordt om goede afspraken te maken en je hier allemaal aan te houden. Één maatje om deze periode mee te overbruggen is dus het beste om het risico laag te houden.

Intimiteit/seks met onbekenden

Het risico op corona is een stuk groter bij mensen die je niet goed kent. Bijvoorbeeld mensen die je via Grindr of op een cruiseplek ontmoet. Want je weet niet zeker of ze zich aan de coronaregels houden. Zo verklein je het risico:

 • Stel de date uit en probeer in te schatten hoe goed je date zich houdt aan de coronaregels. Gebruik de wachttijd om met elkaar te chatten en te webcammen
 • Bespreek of het mogelijk is om 10 dagen te wachten met de seks, 10 dagen waarin je goed let op coronaregels en met niemand anders intiem bent
 • Spreek niet af al jullie tijdens deze 10 dagen verschijnselen krijgen die passen bij corona
 • Als je wel direct afspreekt, maak dan kennis met elkaar op 1,5 meter afstand. Als jullie seks willen hebben, kies dan het liefst voor soloseks op 1,5 meter afstand (masturberen, spelen met dildo of andere toys).  
 • Als jullie allebei geen coronaverschijnselen (koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak) hebben, dan kunnen jullie overwegen intimiteit of seks met elkaar te hebben waarbij je dichter dan 1,5 meter bij elkaar komt
 • Probeer elkaars telefoonnummer of andere contactgegevens te noteren. Dit is belangrijk voor contactonderzoek door de GGD, mocht er bij één van jullie een corona-infectie gevonden worden. Ook als bij één van jullie een soa wordt gevonden, is het belangrijk dat sekspartners gewaarschuwd worden. Je kunt natuurlijk ook zelf waarschuwen.

Groepsseks

Er is een flink risico en dit risico is moeilijk te verkleinen. Zeker met een ‘bij elkaar geappte’ groep onbekenden valt eigenlijk geen enkele afspraak te maken. Met een vaste groep wordt het misschien iets makkelijker om afspraken te maken. Hoe meer personen, hoe groter de kans dat een van de personen zich niet aan de coronaregels houdt en toch corona heeft opgelopen. Kies je toch voor seks in een groep? Spreek dan af dat personen die klachten hebben die op corona kunnen wijzen (koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak) thuis blijven.
Noteer telefoonnummers van de deelnemers van een huisfeestje. Zo kan iedereen worden gewaarschuwd als er bij iemand het coronavirus wordt aangetroffen. Wordt er bij jou corona gevonden na een orgie? Laat dit dan in ieder geval weten aan de host (gastheer) en aan andere deelnemers van wie jij contactgegevens hebt. Ook als er bij jou een soa wordt gevonden is dit belangrijk.

Seks in een vaste relatie

Je hebt een vaste relatie. Jullie wonen bij elkaar.

Het risico dat de een de ander infecteert door seks is klein. Jullie zien elkaar al regelmatig en houden daarbij geen 1,5 meter afstand. Het hebben van intimiteit of seks vergroot het risico op corona niet. Mocht een van beiden verschijnselen van corona krijgen, blijf dan allebei thuis. Ga pas naar buiten 24 uur nadat de klachten verdwenen zijn.

Is er een coronatest gedaan en was deze positief? Blijf dan thuis tot 7 dagen nadat de klachten begonnen zijn en de klachten minstens 24 uur weg zijn.

Je hebt een vaste relatie, jullie wonen niet bij elkaar.

Wil je het risico zo klein mogelijk maken, kies dan uit deze opties:

 1. Je spreekt niet af. Je houdt het bij webcammen, chatten, etc. zolang de 1,5 meter-regel geldt;
 2. Je spreekt wel af, maar jullie houden 1,5 meter afstand tot elkaar. Dat betekent dus geen intiem contact. Als jullie seks hebben, dan hebben jullie soloseks op minstens 1,5 meter afstand van elkaar (masturberen, spelen met dildo of andere toys);
 3. Jullie zien elkaar al regelmatig en houden daarbij geen 1,5 meter afstand. Het hebben van intimiteit of seks vergroot het risico op corona dan niet. Mocht een van beide verschijnselen van corona krijgen, blijf dan ieder in je eigen huis. Spreek pas weer met elkaar af 24 uur nadat de klachten verdwenen zijn. 

Is één van jullie ouder dan 70 jaar of heeft één van jullie een verzwakte afweer of longklachten? Dan is het extra belangrijk om je partner te beschermen: beperk je contacten met anderen en eventueel ook met elkaar. Je wilt het virus niet bij je partner thuis brengen.

Je hebt een vaste relatie met meerdere mensen

In dit geval gelden dezelfde vaste relatie-adviezen als hierboven omschreven.

Je hebt een vaste relatie. Vóór corona kwam waren jullie gewend om (samen) seks met anderen te hebben.

Voor seks met mensen buiten deze relatie gelden dezelfde adviezen als hierboven omschreven voor singles.

Waarom deze adviezen?

Zo veilig mogelijke seks en intimiteit

Soa Aids Nederland ondersteunt de maatregelen van het RIVM. Wij raden iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te blijven en bij bezoek aan of van anderen handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden. Zo maak je het risico op corona het kleinst. Tegelijkertijd weten we dat het voor veel mensen op langere termijn heel moeilijk is om zich altijd aan deze regels te blijven houden.

Risico zo klein mogelijk houden

100% bescherming tegen overdracht van het coronavirus tijdens seks of intimiteit bestaat helaas niet. We willen je voorzien van bruikbare adviezen om het risico zo klein mogelijk te houden als je ervoor kiest intiem te zijn met anderen. Zodat je jezelf, degenen met wie je seks of intimiteit hebt en jouw en zijn omgeving zoveel mogelijk beschermt. Bekijk wat voor jou haalbaar is en ga bewust om met het risico dat je neemt.

Meer weten over seks en corona?

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.