Brandon (21) regelde PrEP via zijn huisarts

Mijn huisarts zei dat ik veel meer soa's zou krijgen als ik PrEP zou gaan slikken

Brandon werd in eerste instantie ontmoedigd door zijn huisarts om PrEP te gebruiken, maar inmiddels slikt hij de hiv-preventiepil toch op recept van zijn huisarts.

Angst voor hiv
"De angst om hiv te krijgen was bij mij heel prominent aanwezig. Hoe erg ik me ook voornam om altijd veilige seks te hebben: in de praktijk bleek dat toch niet in alle gevallen te lukken. In het verleden is het ook voorgekomen dat ik seks had onder invloed van drugs. Dat maakte het nog eens extra moeilijk om er zeker van te zijn dat ik altijd veilige seks had. Toen ik hoorde van de AmPrEP-studie heb ik me daar dan ook direct voor aangemeld, maar ik werd niet toegelaten. Toen de prijs van PrEP via de apotheek verlaagd werd naar zo’n 100 euro besloot ik naar mijn huisarts te gaan."

Ontmoedigende huisarts
"Bij de huisarts voelde ik in eerste instantie vooral veel onbegrip. Ik was zijn eerste patiënt die PrEP wilde gaan slikken. Het leek alsof hij me probeerde te ontmoedigen om PrEP te gaan gebruiken. Zo vertelde hij dat het zou leiden tot meer onveilige seks, en dat ik waarschijnlijk véél meer soa’s zou gaan krijgen. Ik kreeg daardoor in eerste instantie een verkeerd beeld van PrEP. Inmiddels was ik met een jongen gaan daten, wat uitliep op een relatie. Daarom besloot ik mijn vraag om PrEP maar even te parkeren."

Beweegredenen
"Toen bleek dat de jongen waarmee ik een relatie had vrij veel seks met anderen had, besloot ik dat ik de verantwoordelijkheid voor mijn seksuele gezondheid in eigen handen moest nemen. Ik vond het ook niet altijd prettig om condooms te gebruiken. Daarnaast vind ik het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het stoppen van hiv. Als ik PrEP zou gaan gebruiken zou het via míj in ieder geval niet meer verspreid kunnen worden."

Toch via huisarts
"Ik besloot nog een keer terug te gaan naar mijn huisarts. Die had inmiddels een informatie-avond voor de medewerkers van zijn praktijk én geïnteresseerde patiënten georganiseerd. Uiteindelijk kreeg ik via hem een recept voor PrEP, nadat ik werd getest op hiv, hepatitis B en nadat mijn nierfunctie werd gecontroleerd. Inmiddels kostte PrEP nog maar 54 euro per maand, maar achteraf gezien had ik er ook wel 100 euro per maand voor over gehad."

Vrienden en familie
"Ik besloot er meteen open over te zijn. Ik heb het er met mijn ouders over gehad, en ik heb het mijn vrienden verteld. Toen bleek trouwens dat er nog best wat misconcepties over PrEP in mijn vriendengroep bestonden, dus dat waren interessante gesprekken. Het komt ook wel voor dat ik tijdens uitgaan jongeren tegenkom, die totaal niet weten dat PrEP is. Ik vind het wel interessant om ze vertellen dat er naast condooms nog een andere manier is waarop ze zich tegen hiv kunnen wapenen."

Reacties op datingapps
"Zodra ik PrEP lang genoeg slikte om voldoende beschermd te zijn om seks zonder condoom te kunnen hebben zonder risico te lopen op hiv, heb ik het ingevuld op m’n Grindrprofiel. Het is voor mij zó’n gewoonte om mijn Grindrprofiel up-to-date te houden. Als ik een paar kilo zou aankomen zou ik dat ook direct aanpassen op m’n profiel. Ik kreeg vanaf dag één een paar gekke reacties op Grindr. Sommige jongens dachten dat het betekende dat ik hiv-positief zou zijn, anderen dachten dat het feit dat ik PrEP slik betekent dat ik per definitie altijd seks zonder condoom wil hebben. Gelukkig reageert de meerderheid er goed op: zij begrijpen dat als je PrEP slikt, je in ieder geval goed na hebt gedacht over je seksuele gezondheid."

Niet meer soa’s
"Ik haal nu veel meer plezier uit mijn seksleven. Wat mijn huisarts destijds beweerde, dat ik meer soa’s zou krijgen wanneer ik PrEP zou gebruiken, blijkt ook niet het geval te zijn. Ik heb wel een soa opgelopen terwijl ik PrEP slikte, maar dat was een soa in m’n keel. Aangezien ik nooit orale seks heb met condoom -ook niet voordat ik PrEP gebruikte- zou ik die soa dus toch wel hebben gekregen. Als het voorkomt dat ik seks zonder condoom heb, kleeft daar niet direct meer een schuldgevoel aan vast. Die altijd aanwezige angst voor hiv is weg, waardoor ik veel meer van seks kan genieten."

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

 

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Tekst: Martijn Tulp