Dirk (37) kiest voor PrEP

Veel mensen hebben hier kritiek op, maar voor mij werkt dit goed.

Dirk doet mee aan de AMPrEP-studie en beschermt zichzelf op die manier tegen hiv. Hij voelt zich er beter door over zijn seksuele gezondheid dan voorheen.

“Sinds anderhalf jaar bescherm ik mijzelf tegen hiv met PrEP (Pre-Expositie Profylaxe). Ik ben gestopt met het gebruiken van condooms. Veel mensen hebben hier kritiek op, maar voor mij werkt dit goed."

"Er was een periode dat ik regelmatig naar darkrooms ging en wel seks had met condooms. Toch zat ik dan bijna elke maand bij de GGD omdat ik chlamydia of gonorroe kreeg door orale seks, maar pijpen met condoom doe ik echt niet. Sinds ik meedoe aan de PrEP-studie van de GGD gaat het een stuk beter met mijn gemoedsrust en voel ik mij beter wat betreft mijn seksuele gezondheid."

"Ik moet mezelf elke drie maanden laten testen op hiv en andere soa’s. Mocht ik iets krijgen, dan zijn ze er ook gelijk bij. Hierdoor ben ik voor anderen een minder groot risico. Ik zie mijzelf daarom ook als een veiligere wip dan iemand buiten de PrEP-studie, juist omdat ik er zo intensief mee bezig ben."

"Daarnaast heb ik veel meer plezier in seks. Ik ben geboren in 1980 en van kleins af aan zag ik spotjes op televisie waarin men waarschuwde voor hiv. De angst die je daardoor ontwikkelt als kind is nu een stuk minder. Ik heb aan de ene kant nu een heel vrij seksleven, ben getrouwd met open relatie, en aan de andere kant bescherm ik mezelf ook tegen hiv. Natuurlijk loop ik nog risico op andere soa’s, maar ik denk dat iedereen met een actief seksleven een risico loopt.”

 

Dit doet Dirk om zichzelf te beschermen tegen hiv en soa:  

Condoom: Nee
Testen: Ja, elke drie maanden 
PrEP: Ja
Hepatitis A-vaccinatie: Ja 
Hepatitis B-vaccinatie: Ja 
Partnerwaarschuwing: Ja
Risicoreductiestrategieën: Vroeger wel, nu minder 
Symptomencheck: Nee

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Tekst: Tomas Derckx | Beeld: Armando Branco
Deze tekst is eerder gepubliceerd in Winq.

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

De pil die hiv voorkomt

Online hiv- en soatest