Djurre (25) had een vriendje met hiv

Mijn eerste vraag was: ‘Wat zijn je waardes?’

Ik ontmoette mijn vriendje via Grindr. Ik lag me te vervelen op bed, hij was in de buurt vanwege een verjaardag die ook nogal saai bleek te zijn. Zo raakten we in gesprek. Dat was op zaterdag, de maandag erop hadden we onze eerste date en sindsdien zijn we eigenlijk geen dag meer zonder elkaar geweest.

Ik begreep meteen toen ik hem zag dat het geen snelle Grindr-ontmoeting zou worden. Ik vond hem lief, knap en lekker. Dit was een jongen die ik beter wilde leren kennen, ik wilde de tijd nemen voor hem.

Studieobject
In het begin waren we vooral met elkaar aan het kletsen, urenlang. De eerste keer seks volgde pas bij onze derde ontmoeting. Hij vertelde eigenlijk al in ons eerste gesprek dat hij hiv-positief is. Ik studeer verpleegkunde en wil me specialiseren in soa’s en hiv. ‘Nou, dan ben ik een prima studieobject voor je’, was zijn antwoord.

Ik had even een paar seconden nodig om tot me door te laten dringen wat hij bedoelde. Toen legde hij uit dat hij hiv heeft. Mijn eerste vraag was: ‘Wat zijn je waardes?’ Hij vertelde dat zijn virus ondetecteerbaar is en dat zijn CD4-waarde - zijn afweer - ook prima is. Toen ik dat hoorde, was het voor mij eigenlijk al goed.

Met of zonder condoom?
Het was natuurlijk een voordeel dat ik vanwege mijn aankomende specialisaties al veel wist over hiv. Als iemand hiv-medicatie neemt en daardoor zijn viral load - de hoeveelheid hiv-virus die iemand in zijn bloed heeft – zo laag is dat het niet meer gemeten kan worden, dan heet dat ondetecteerbaar. Hiv is dan eigenlijk niet meer over te dragen, ook niet als je seks hebt zonder condoom. Mits je trouw je medicijnen slikt en er geen andere soa’s in het spel zijn.

We hebben het kort nog wel even gehad over zijn hiv en hoe hij ermee omging, maar al vrij snel ging het gesprek weer over andere dingen. Toen we de eerste keer seks hadden, kwam het wel weer even aan de orde: gaan we het met of zonder condoom doen? We waren allebei recent getest en we wisten dat we geen andere soa’s hadden. Dus ik vond het eigenlijk prima om geen condoom te gebruiken.

Samen testen
Dat hebben we ook gedaan, al kwam dat nog meer vanuit mij dan vanuit hem. Hij voelde zich verantwoordelijk: wat nou als het toch mis zou gaan? In het begin bij die eerste keer seks speelde het wel heel even door mijn hoofd, maar ik durfde het al vrij snel los te laten en gewoon te genieten van de seks. Een poos later heb ik een hiv-test gedaan, en toen die negatief terug kwam, durfde mijn vriend er ook in te ontspannen: blijkbaar kon het inderdaad zonder risico.

Mijn vriend gaat twee keer per jaar op controle bij zijn internist en ik laat me dan ook steeds testen. Zo houden we steeds in de gaten dat het goed blijft gaan. Ik zou heel speciaal zijn als blijkt dat ik hiv van hem heb opgelopen. Maar toch, mocht ik dat medisch wonder blijken te zijn: als je hiv hebt, kun je dat maar beter weten. Want dan kun je ervoor behandeld worden. En hoe eerder je daarmee begint, hoe minder schade hiv kan aanrichten in je lijf.

Reacties
Mijn vriend is heel open over zijn hiv-status. Toen medestudenten er via Facebook achter kwamen dat mijn partner positief is, kreeg ik daar best veel reacties op: doe je het wel veilig? Ben je niet bang om het ook te krijgen? Dat verbaasde me. Een beetje basiskennis over wat het anno 2015 betekent om hiv-positief te zijn, lijkt me voor iedereen bruikbaar, zeker als je verpleegkunde studeert. Hiv is goed behandelbaar, je kunt er gezond oud mee worden, en als je zorgvuldig bent in het gebruik van je medicijnen en het monitoren van je gezondheid is zelfs seks zonder condoom geen probleem.

Als iemand vertelt dat hij hiv-positief is en je weet er niet veel vanaf, ga dan niet meteen in de paniekstand. Wees nieuwsgierig en stel vragen zonder iemand te veroordelen. Zo was de reactie van de meest van mijn vrienden, en daar was ik heel blij mee. Mijn ouders weten ook dat hij hiv-positief is, al hebben we het er nooit met heel veel woorden over gehad. Ik vermoed – mijn ouders kennende – dat ze op internet informatie opgezocht hebben en toen dachten: oké, het zit wel goed.

Afgezien van de controles twee keer per jaar en soms wat vragen en reacties van anderen, is hiv in onze relatie eigenlijk nooit een issue geweest. Het zal sommige mensen misschien verbazen, maar zo is het.  

Online hiv- en soatest

Hiv en relaties