Etienne (28) over coming out

Ik voegde er meteen aan toe dat ik wilde dat m'n vriendje bij me bleef slapen.

Zelf kwam ik zo'n beetje tussen het opscheppen van de aardappels en het vlees door uit de kast: 'Ik ben trouwens homo en ik heb een vriendje', zei ik heel terloops. Dat was op m'n 17e. Een schok was het niet voor m'n ouders, ik ben zo'n jongen waarvan iedereen het eigenlijk wel verwachtte. En toch, toen ik het uitsprak werd het pas echt werkelijkheid voor ze. Bovendien hadden ze m'n grote aankondiging op dat moment niet zien aankomen, dus waren ze alsnog flabbergasted.

Blijven slapen
Ik voegde er meteen aan toe dat ik wilde dat m'n vriendje bij me bleef slapen. Ik heb een zusje, zij is ongeveer even oud als ik en haar vriendje mocht ook blijven slapen. M'n ouders zijn openminded, alles is bespreekbaar, maar dat ging ze toch een beetje te snel. Ze moesten wennen aan het idee. Uiteindelijk kreeg ik met wat zeuren toch voor elkaar dat hij mocht blijven logeren. Liever dat ik zou experimenteren met seks in een veilige omgeving dan in een steegje achter de kroeg, besloten ze. 'Dan zetten we wel de strijkplank tussen jullie bedden in', grapten m'n ouders. Alsof dat ons ervan zou weerhouden om bij elkaar in bed te kruipen.

Experimenteren met anale seks: dat het kan betekent niet dat het moet
Ik experimenteerde in het begin ook wel met anale seks met m'n vriendje, maar aanvankelijk leek dat nergens op. Bovendien: dat iets kan, betekent niet per se dat het ook meteen moet. Neem er lekker de tijd voor. Ik denk wel eens dat jongeren soms een druk voelen om aan standjes of sekstechnieken te beginnen waar ze eigenlijk nog helemaal niet klaar voor zijn. Zelf heb ik gelukkig niet meegemaakt dat een ander me dwong tot iets waar ik geen zin in had. Maar zeker als je samen bent met iemand die ouder is dan jij of meer ervaring heeft, is het goed te beseffen dat het prima is om 'nee' te zeggen als je iets niet wilt. Jouw lichaam, jij bepaalt. Als iemand respectvol met je omgaat, respecteert hij ook je grenzen. 

Testen hoort erbij
Ik werk inmiddels zelf voor de GGD, de afdeling die vaccineert tegen hepatitis B. Dat is een makkelijk overdraagbaar virus dat ernstige leveraandoeningen kan veroorzaken. Gelukkig is het prima te voorkomen door je ertegen te laten vaccineren. Jongeren komen vaak pas op de soapoli van de GGD als ze risico hebben gelopen of denken dat er iets aan de hand is. Belangrijk natuurlijk om op zo'n moment inderdaad naar de soapoli te gaan. Maar ik vind dat jezelf laten checken op soa's en hiv net zo vanzelfsprekend zou moeten zijn als naar de kapper of de tandarts gaan: een keer in de zoveel tijd doe je dat gewoon omdat het erbij hoort. Het is geen blijk van falen als je op de soapoli bent. Het is juist een teken dat je je gezondheid belangrijk vindt. Als je als man seks hebt met mannen, hoor je bij een risicogroep. Niet omdat er iets mis is met homo zijn, maar omdat er bij anale seks makkelijker soa's overgedragen kunnen worden en omdat homo's relatief meer wisselende contacten hebben. Ook als jij zelf helemaal niet veel partners hebt: je weet nooit zeker wat de persoon met wie je bent allemaal heeft uitgespookt voordat hij bij jou terecht kwam. Eén keer per half jaar testen op soa's, doe het gewoon.