Hepatitis A werd Kevin (28) bijna fataal

Ik lag op de observatieafdeling tussen de terminale patiënten

Hepatitis A is een virus dat onder andere door seks kan worden doorgegeven. Op dit moment wordt het virus vaker gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Hoewel je er een paar maanden goed ziek van kunt worden, is je lijf meestal prima in staat om het virus te verslaan. Maar dan moet je wel gezond zijn.

Voor Kevin pakte het anders uit. Hij kwam in het ziekenhuis terecht met de gevolgen van een hepatitis A-infectie, gecombineerd met een ongezonde levensstijl. De schade: een lever die vrijwel niet meer werkte, twee nieren die op het punt stonden om het te begeven, een hart dat flinke klappen had gehad en geen noemenswaardige weerstand meer.

Hoe had het zover kunnen komen? “Door mijn levensstijl kon het zo uit de hand lopen met die hepatitis A-infectie. Ik leefde in die periode echt op het randje. Elke dag feestte ik alsof het mijn laatste was. Veel drank, veel drugs, nauwelijks slaap en vaak niet eten. Ik had ook geen vaste verblijfplaats toen.

Geel als een kanarie

“Ik heb zeven maanden met de infectie rondgelopen. Ik had niet goed door dat ik ziek was, ook al was ik doodmoe. Mijn partner was er niet meer en ik dacht dat het door de rouw kwam dat ik geen energie meer had. Eigenlijk voelde ik me ook te moe om naar de huisarts te gaan. Mijn moeder heeft me uiteindelijk naar de dokter gestuurd. Ik zat bij haar thuis en ze zei ‘Kevin, je ziet helemaal kanariegeel, je moet naar het ziekenhuis’. Ik probeerde dat nog af te doen met ‘ach, dat heb ik al een paar weken’, maar gelukkig liet ze het daar niet bij zitten. De huisarts stuurde me direct door naar de spoedeisende hulp.

In het ziekenhuis konden ze eigenlijk niets meer voor me doen. Medicatie [om de symptomen van hepatitis A af te remmen, red.] zou mijn lever te veel schaden. Het enige wat ze konden doen is wachten. Ik kreeg heel veel vocht toegediend, want ik had ook ernstige uitdrogingsverschijnselen.

Ik lag op de observatieafdeling tussen de terminale patiënten, een zuster kwam elk half uur mijn bloeddruk checken. Op een gegeven moment gingen de leverwaardes iets omlaag. De arts vond het nog niet genoeg, maar dat gaf in ieder geval hoop op herstel.

Half jaar herstel

Het duurde ongeveer een half jaar om te herstellen. “Ik heb een half jaar op een heel streng dieet gezeten. Zout, suiker, vet, bijna alles kon funest zijn. Een jaar na de infectie heb ik mij laten testen. De artsen hadden mij verteld dat er blijvende nier- en leverschade zou kunnen ontstaan, maar ik blijk geen schade meer aan mijn organen te hebben. 100 procent hersteld ben ik nog niet, want mijn afweer en energie zijn nog niet op peil. Dat kan schijnbaar ook wel een jaar of vijf duren.

Wanneer bij iemand hepatitis A wordt geconstateerd, worden huisgenoten getest (en zo nodig gevaccineerd) op het virus. Tot Kevins grote opluchting bleek niemand van zijn huisgenoten en sekspartners het virus te hebben opgelopen.

Afkicken

Het hele verhaal heeft hem geïnspireerd om beter voor zijn gezondheid te zorgen. “Ik heb aan mezelf toegegeven dat ik verslaafd was aan alcohol en drugs. Ik heb met mijn familie afgesproken dat ik een jaar clean kon zijn. Dat heb ik gedaan. Het was een heel pittig jaar. Maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. Het leven is nu veel mooier. Ik geniet nu meer van de kleine dingen, zoals mijn neefjes en nichtjes zien opgroeien, de mensen die ik ontmoet tijdens mijn werk in gay bar the Webb. Vroeger was er echt een stuk leegte in mijn leven. Ik eet gezond, ik slaap veel. Ik lust nog steeds graag een borrel, maar heb mijn gebruik drastisch beperkt en neem water tussendoor.”

Kevin is in de run voor de titel Mister Leather Nederland 2020. Als hij wint hoopt hij met zijn verhaal mannen te kunnen stimuleren om beter voor hun gezondheid te zorgen. “Veel homoseksuele mannen hebben een leefstijl die draait rond feesten. Dat is een tijdje leuk, maar het heeft wel consequenties. De realiteit staat niet toe dat je je lichaam continu belast.”

 NB: Je kunt je laten vaccineren tegen hepatitis A. Tegen een ongezonde levensstijl bestaat geen vaccin, dat zul je zelf moeten regelen. Mocht je daar niet zelf uitkomen dan zijn er verschillende hulpverleningsprogramma’s. Voor problemen met chemsex kijk je het beste op Sexntina.nl. Je kunt hier elke woensdag chatten met ervaringsdeskundigen. Ook vind je er informatie over stoppen met gebruiken en je gebruik beter controleren. Plus een lijst met gespecialiseerde hulpverlening.

Noot van de redactie
Man tot Man interviewt regelmatig mannen over hoe zij zichzelf beschermen tegen hiv en soa’s. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken over hoe zij zichzelf willen beschermen. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man.