Jeffrey (24) is open over hiv

Ik vond het belangrijk om vooraf te vertellen dat ik positief ben

Ik kwam erachter toen ik 20 was. Het was net uit met m'n toenmalige vriendje. Ik was moe, had zware hoofdpijn en kon soms delen van m'n lichaam niet goed bewegen. In het ziekenhuis liet ik m'n bloed onderzoeken en ik besloot mezelf meteen te laten testen op alle soa's. Het eerste wat ik dacht toen ik de uitslag kreeg was: ik zal geen kinderen meer kunnen krijgen. Ik wist niet zo heel veel over hiv, ik had geen idee van hoe het de rest van m'n leven zou gaan bepalen.

Heftige periode
Het was het begin van een heel heftige periode. In het ziekenhuis bleek dat mijn weerstand al was gedaald tot 19 CD4 cellen, ik kreeg meteen de diagnose aids. De hoofdpijn en verlammingen waren het gevolg van een hersenvliesontsteking die ik door mijn lage weerstand had opgelopen. Ik werd in coma gebracht, tegen m'n moeder zeiden ze dat ze zich erop moest voorbereiden dat ik het niet zou redden. Maar de medicatie sloeg aan. Na anderhalve maand ziekenhuis mocht ik naar huis, waarna een revalidatie volgde van negen maanden. Ik moest weer leren lopen en praten.

4 jaar later
Nu vier jaar later is mijn weerstand prima, m'n viral load is ondetecteerbaar en ik ben en voel me volledig gezond. Ik werk fulltime, en ik heb sinds een aantal maanden een geweldig lieve vriend. Hij is seronegatief. Toen ik hem leerde kennen, vertelde hij dat hij studeert voor verpleegkundige en dat hij zich wil specialiseren in hiv en soa. 'Nou, dan ben ik een prima studie-object voor je', reageerde ik. Het was een opluchting voor me dat ik niet veel hoefde uit te leggen.  

Vertellen dat ik hiv heb
Als ik datete bracht ik het onderwerp meestal vrij snel ter sprake door het gesprek subtiel richting veilige seks te sturen. Ik vond het belangrijk om vooraf te vertellen dat ik positief ben. Ook al ben ik ondetecteerbaar en is de kans dat ik hiv overdraag uiterst minimaal, als ik zelf negatief zou zijn, had ik het ook op prijs gesteld als de ander het me vooraf zou vertellen. Zodat je zelf kunt kiezen of je het ziet zitten om naar bed te gaan met iemand die hiv heeft. Ik denk dat ik het zelf destijds, met wat ik toen wist over hiv, niet aangedurfd zou hebben.

Mensen weten weinig over hiv
Heel veel mensen weten maar weinig over hiv. Het sociale stigma is mede daarom groot. In het ziekenhuis adviseerden ze me om niet aan iedereen te vertellen dat ik positief ben. Maar ik ben er open over. Ik ben heel slecht in verhaaltjes verzinnen. Dan moet je gaan onthouden aan wie je precies wat hebt verteld, in wiens bijzijn je wel of niet gewoon je medicijnen kunt nemen. Daar heb ik helemaal geen zin in. Het risico daarvan was dat ik vrienden zou kwijtraken, en dat is ook gebeurd. Ook goede vrienden. Zelfs in het ziekenhuis waren er verpleegkundigen die weigerden om me te wassen of om me eten te geven. Kennelijk is er ook daar nog veel onbegrip over hiv en hoe je het wel en niet kunt oplopen.   

Seks zonder condoom
Met mijn vriend heb ik seks zonder condoom. Dat komt eigenlijk meer van hem uit dan van mij. Ik weet dat het eigenlijk niet mogelijk is dat ik hiv op hem overdraag, toch vond ik het in het begin een heel eng idee. Stel dat... We hebben ons uitgebreid laten voorlichten over de voorwaarden waarbinnen seks zonder condoom mogelijk is: een monogame relatie waarbij er geen andere soa's in het spel zijn. En ik moet consequent m'n medicatie gebruiken zodat mijn viral load ondetecteerbaar blijft. Nu we een tijdje verder zijn en m'n vriend inderdaad nog steeds seronegatief is, ben ik er comfortabeler mee. Mijn vriend wil net zo graag kinderen als ik. Dus wie weet dat het er toch nog van komt.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies