Joep (45) vertelde iedereen over zijn hiv-status

Vertellen dat je hiv hebt, is elke keer weer een soort coming out.

In 2012 kwam ik erachter dat ik hiv-positief ben. Ik was ziek, moe, had een griep die maar niet over wilde gaan. Toch maar even laten testen dan, dacht ik. Bij m'n huisarts. Ik had mezelf nooit eerder op soa's laten checken, het was de eerste keer.
    
Niet monogaam
Ik ben pas vrij laat echt actief geworden op seksueel gebied, toen ik naar Amsterdam verhuisde. Mijn vriend, met wie ik nu zestien jaar samen ben, ontmoette ik in die periode. Hij is de meest fantastische man die ik me kan wensen. We zijn niet monogaam. De eerste drie jaar wel. Daarna werd het langzaam maar zeker gebruik dat we ook seks hadden met anderen. De spanning van een nieuw lijf, een nieuwe verovering, is voor mij een wezenlijk onderdeel van hoe ik seks beleef. En het tegenovergestelde is ook waar: hoe intiemer ik ben in de relatie met m'n partner, hoe meer de behoefte aan seks met hem afneemt. Het is zoals het is, en het werkt op deze manier prima, zowel voor hem als voor mij.

Over grenzen heen gaan
In het begin deed ik het altijd netjes veilig als ik seks had met anderen. Maar op een gegeven moment verwaterde m'n striktheid. Ik begon xtc te gebruiken op feestjes en dat maakte dat ik mijn remmingen losliet. Ook seksueel. Ik ben nogal een laatbloeier. In de twee jaar voorafgaand aan m'n hiv-diagnose had ik een nogal wilde periode met veel wisselende partners, drugs en seks in darkrooms. Ik ben wel een beetje een thrill seeker, dat zit in mijn karakter. Ik zoek de grenzen op, en ga er soms overheen.

Voor het eerst testen
De hiv-diagnose verbaasde me niet. Dat was ook de reden waarom ik me nooit had laten testen. Ik wist dondersgoed dat ik met mijn gedrag hiv kon oplopen en ik dacht altijd: ik merk het vanzelf wel als ik ziek word. En als dat gebeurt kan ik behandeld worden.
Zo ging het dus ook: ik werd ziek. Mijn vriend is met me meegegaan naar de huisarts, ook voor de uitslag. Hij reageerde er heel rustig op en heeft me fantastisch gesteund. Met hem gebruikte ik juist wel condooms als we seks hadden, dus hij liep nooit risico door mijn gedrag.

Coming out
Anderen heb ik in de maanden erna geïnformeerd. Ik denk dat inmiddels iedereen die het weten moet op de hoogte is van mijn hiv-status. Wel ben ik achteraf gezien misschien iets té fanatiek geweest in het vertellen. Op m'n werk bijvoorbeeld heb ik best veel intieme details prijsgegeven over mijn seksleven. M'n collega's zijn fijne en ruimdenkende mensen, maar terugkijkend vind ik dat ik me een beetje liet meeslepen door de emoties van die eerste weken na de diagnose. Vrienden en familie kun je natuurlijk inlichten als je dat prettig vindt. Maar buiten die intieme kring zou mijn advies zijn: wacht er minstens een maand of drie mee voordat je het aan anderen vertelt, zodat je zelf een beetje hebt kunnen wennen aan het idee.

Complicaties
Al voordat ik hiv had, leed ik aan neuropathie, een chronische zenuwbeschadiging die onder meer pijn veroorzaakt. Hiv heeft een tweede neuropathie bij me teweeg gebracht of verergerd die nog pijnlijker is. Dankzij hiv-remmers is het hiv-virus zelf onder controle: de hoeveelheid virus in m'n bloed is ondetecteerbaar en mijn weerstand is normaal. Maar de gevolgen van de neuropathiën zijn veel heftiger geworden. 
Dat is een tegenvaller. En het is wel iets dat mensen moeten beseffen: als je verder goed van gezondheid bent, hoeft het hebben van hiv geen grote impact op je leven te hebben. Maar als je pech hebt, zoals in mijn geval, kunnen er complicaties optreden waar je wel degelijk last van hebt. 
Ik zou dus iedereen willen aanraden om er vooral voor te zorgen dat je hiv niet oploopt. En om je, in tegenstelling tot wat ik heb gedaan, regelmatig te laten testen. Zodat je direct behandeld kunt worden als je toch hiv oploopt. Dat zorgt ervoor dat je de schade aan je lijf beperkt. 

Sociale impact
En besef dat er een sociale impact is. Vertellen dat je hiv hebt, is elke keer weer een soort coming out. Ik heb mazzel met m'n vriend en ik heb mazzel met m'n vrienden. Eigenlijk reageert iedereen er goed op dat ik positief ben. Dat geeft een gevoel van rust. Maar toch is het een drempel waarbij je bij nieuwe kennismakingen steeds even overheen moet. 
Ik heb er geen spijt van dat ik de keuzes heb gemaakt zoals ik ze heb gemaakt. Sommige mannen houden nu eenmaal niet van seks met condoom, zo ook ik. Maar als je kunt voorkomen dat je hiv oploopt, doe dat dan. Het is absoluut de moeite waard.

 

Foto door Jan van Breda

Lees ook Joeps columns 'Hiv uit de kast' en 'Stigmatisering van mensen met hiv is slecht voor uw gezondheid en de mijne'.

Online hiv- en soa-test

Seks en drugs