Johnny (30) kiest voor vertrouwen

Ik houd van hem en wij vertrouwen elkaar, maar je behoudt die angst altijd toch een beetje.

Johnny gebruikt geen condooms meer nu hij een nieuwe, gesloten relatie heeft. 

“Mijn moeder haalde altijd het voorbeeld van René Klijn bij Paul de Leeuw naar voren, als ze vertelde over seks en jezelf beschermen tegen hiv en soa’s. Meestal ging dat het ene oor in, het andere weer uit. En toch bleef er iets van hangen."

"Ik probeerde altijd plekken te vermijden waar je veel risico loopt, zoals homosauna’s of seksfeestjes. Condooms gebruiken, jezelf laten testen, dat soort dingen. Maar als je in Amsterdam woont, is dat wel moeilijk. Het is best een heftige stad. Ik neem die maatregelen vooral omdat ik bang ben om hiv op te lopen. Als dat aspect er niet was geweest, die angst, was ik misschien wat soepeler geweest."

"Ik heb nu vier maanden een gesloten relatie en soms kan ik nog steeds moeilijk genieten van de seks. We doen het zonder condoom. Ik ben trouw en ik laat mij om de zoveel tijd testen. Ik vertrouw hem en hij mij, maar toch steekt het. Ik ken verhalen waarin iemand geïnfecteerd is met hiv, omdat zijn partner vreemdging. Dat is de realiteit. Toch wil ik geen condooms meer gebruiken, omdat het fijner is. Ik houd van hem en wij vertrouwen elkaar, maar je behoudt die angst altijd toch een beetje."

"Het helpt door er elke keer weer over te praten, als je die gedachten hebt. Daarnaast zou PrEP ook helpen om de angst een beetje weg te nemen. In het begin van de relatie hebben we ons allebei laten testen en dat moeten we eigenlijk vaker doen. Ik wil alleen niet dat het een bevestigingsmiddel van ons vertrouwen wordt, maar het zou wel goed zijn.”

 

Dit doet Johnny om zichzelf te beschermen tegen hiv en soa:  

Condoom: Nee
Testen: Ja
PrEP: Nee 
Hepatitis A-vaccinatie: Ja 
Hepatitis B-vaccinatie: Ja 
Partnerwaarschuwing: Ja
Risicoreductiestrategieën: Ja 
Symptomencheck: Nee

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Tekst: Tomas Derckx | Beeld: Armando Branco
Deze tekst is eerder gepubliceerd in Winq.